GoodFeeling.nl - schuldgevoel-vs-schaamte

Schuldgevoel vs. Schaamte: Wat is het verschil?


10 keer gelezen sinds
8
minuten leestijd
8
minuten leestijd
10 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Veel mensen gebruiken ‘schuld’ en ‘schaamte’ door elkaar, maar deze emoties verschillen wezenlijk. Hier lees je hoe je ze kunt onderscheiden.

Het is normaal om je af en toe slecht te voelen over iets. Iedereen maakt fouten, zoals het vergeten van namen of zakken voor een toets door onvoldoende te studeren.

Maar wat als je je zo slecht voelt over wat je hebt gedaan dat je de daad niet kunt loskoppelen van wie je bent als persoon? Is dat schaamte of schuldgevoel?

Door het verschil te kennen en de oorzaak van je gevoelens te begrijpen, kun je beter bepalen hoe je verder kunt gaan.

Schuldgevoel en schaamte

Vanaf jonge leeftijd kunnen schuldgevoel en schaamte als een soort kompas helpen ontdekken hoe we met anderen om moeten gaan.

Onderzoek laat zien dat beide emoties kunnen opkomen tijdens sociale conflicten, bijvoorbeeld wanneer je iets doet wat je zelf verkeerd vindt of afwijkt van een sociale norm.

Studies tonen ook aan dat deze emoties zowel in het openbaar kunnen ontstaan, zoals wanneer iemand je aanspreekt, als privé, bijvoorbeeld wanneer niemand anders weet wat je hebt gedaan.

Schuldgevoel en schaamte hangen vaak samen met:

  • afkeer
  • verlegenheid
  • vernedering
  • spijt
  • berouw
  • zelfbewustzijn

Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze emoties.

Schaamte zegt:

“Ik ben een slecht persoon.”

Schuldgevoel zegt:

“Ik heb iets verkeerd gedaan.”

Kunnen schuldgevoel of schaamte psychische problemen veroorzaken?

Er is een verband tussen schuldgevoel of schaamte en psychische aandoeningen, maar het gaat meestal niet om een directe oorzaak-gevolgrelatie.

Het kan nuttiger zijn om aanhoudende schaamte en schuldgevoel te zien als mogelijke symptomen van een bestaande psychische aandoening, die andere klachten kan verergeren.

Schuldgevoel kan voorkomen bij depressie, angststoornissen, PTSS, OCD en bipolaire stoornis. Schaamte kan ook hardnekkig zijn en komt vaak voor bij deze aandoeningen.

Schaamte kan ook een rol spelen bij:

Zijn er verschillende vormen?

Er zijn mogelijk meerdere vormen van schaamte.

In zijn boek, “Schaamte: Bevrijd jezelf, vind vreugde en bouw waarachtig zelfrespect,” beschrijft psychotherapeut Dr. Joseph Burgo vier vormen van schaamte:

  • Onbeantwoorde liefde. Bijvoorbeeld het gevoel verwaarloosd te worden door een ouder.
  • Uitsluiting. Bijvoorbeeld buitengesloten worden door een groep op school.
  • Ongewenste blootstelling. Bijvoorbeeld publiekelijk vernederd worden.
  • Teleurstelling in verwachtingen. Bijvoorbeeld het niet behalen van een doel.

Schuldgevoel, aan de andere kant, kan variëren van tijdelijk tot pathologisch.

Pathologisch schuldgevoel kan een symptoom zijn van een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS). Als dit schuldgevoel gericht is op morele of religieuze thema’s (zoals zonden begaan of godslastering), wordt het ook wel scrupulositeit genoemd.

Voorbeelden van schuldgevoel versus schaamte

De eenvoudigste manier om het verschil tussen de twee te onthouden, is te bedenken dat schuldgevoel gaat over een actie, terwijl schaamte gaat over iemands karakter.

Onderzoek toont aan dat schaamte het pijnlijke gat blootlegt tussen wie je bent en het “ideale zelf” dat je wenst te zijn, vaak beïnvloed door maatschappelijke verwachtingen.

SchuldgevoelSchaamte
Ik voel me slecht omdat ik inkt op haar jas heb gemorst.Ik ben een slecht persoon omdat ik inkt op haar jas heb gemorst.
Ik schaam me omdat ik haar kunstwerk heb beledigd.Ik voel me een idioot omdat ik haar kunstwerk heb beledigd.
Het was verkeerd van me om hem te bedriegen.Ik verdien het niet om in een liefdevolle relatie te zijn.
Die jurk stond me niet erg goed.Ik ben lelijk en had niet naar het feest moeten gaan.
Mijn beslissing heeft ervoor gezorgd dat we allemaal achterlopen met het groepsproject.Mijn waardeloze karakter heeft ervoor gezorgd dat we allemaal achterlopen met het groepsproject.

Hoe schaamte en schuldgevoel te herkennen

Onderzoek toont aan dat schaamte en schuldgevoel op verschillende manieren tot uiting komen.

Mensen die schaamte voelen, hebben vaker de neiging om:

  • boos te worden
  • hun triggers te vermijden
  • een laag zelfbeeld te hebben
  • zichzelf destructief te gedragen

Mensen die schuldgevoel voelen, hebben vaker de neiging om:

  • zich te verontschuldigen
  • te proberen de situatie te herstellen
  • mededogen te voelen voor anderen

Ouder onderzoek toont aan dat de lichamelijke reactie ook anders kan zijn. Schaamte kan ontstekingswaarden in je lichaam verhogen, terwijl schuldgevoel dit niet doet.

Tips om om te gaan met schaamte en schuldgevoel

Het kan wat tijd kosten om je minder schuldig of beschaamd te voelen, maar het is mogelijk.

Stel het als een vraag

Het is belangrijk om stil te staan bij waarom die gevoelens eerst juist behulpzaam waren. Ze leren ons wat goed en fout is.

Als we opgroeien, hebben we minder nood aan schuldgevoel of schaamte dan een kind dat nog zijn weg in de wereld moet vinden, zegt ze.

Keller voegt eraan toe dat we de gevoelens moeten onderzoeken wanneer ze opkomen. Vraag jezelf af: “Waarom voel ik me zo?” of “Wat veroorzaakte dit?”

Als je de redenen achter de gevoelens kunt vaststellen, zegt Keller, kun je “een deel van de negatieve gevoelens die aan schuld en schaamte zijn verbonden wegnemen.”

Probeer de bron te achterhalen

Je werd niet geboren met schuldgevoel of schaamte. Het kwam ergens vandaan. Keller raadt aan om terug te gaan naar waar je deze ideeën hebt opgedaan.

Vraag jezelf af:

  • Waar heb ik dit geleerd?
  • Wie gaf me deze boodschap toen ik jonger was?
  • Was het een ouder, een leraar, een leeftijdsgenoot, of meerdere mensen?

Onderzoek je triggers

Schrijven in een dagboek en reflectie-oefeningen kunnen je helpen om zelfbewustzijn te vergroten, je emoties te identificeren en mogelijke triggers voor deze gevoelens te onderzoeken.

Oefen compassie

Zou je je baby “idioot” noemen? Je beste vriend “walgelijk”? Of je partner “waardeloos”?

Als je moeite hebt om aardig voor jezelf te zijn, bedenk dan hoe je tegen iemand zou praten van wie je houdt. Zij verdienen zulke woorden niet, en jij ook niet.

Het is belangrijk om te leren je daden te scheiden van je identiteit. Je hebt mogelijk fouten gemaakt, maar die definiëren je niet als persoon. Wees mild voor jezelf, zoals je dat voor iemand anders zou zijn.

Conclusie

Schuldgevoel en schaamte zijn nuttige terugkoppelingsmechanismen. Maar als ze onbeheerst blijven, kunnen ze onze eigenwaarde, onze relaties en hoe we ons in de wereld gedragen, beïnvloeden.

Werken met een professional en reflectieve activiteiten kunnen je helpen om de context van je gevoelens beter te begrijpen en om onbehulpzame gedachten die bijdragen aan gevoelens van schaamte en schuld te beheersen.

Het kan ook nuttig zijn om de TedTalk van de populaire auteur Brené Brown te bekijken, “Listening to Shame,” of het boek van Tara Brach te lezen, “Radicale Acceptatie: Omarm je leven met het hart van een Boeddha.”

Onthoud dit: Je doet het beter dan je denkt. Sta jezelf toe om mens te zijn. Je bent perfect onvolmaakt, net als wij allemaal.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen schuld en schaamte?

Schuld gaat over een specifieke actie die je verkeerd vond, terwijl schaamte zich richt op je eigenwaarde. Schuld zegt “ik deed iets verkeerd,” schaamte zegt “ik ben slecht.”

Kunnen schuld en schaamte psychische problemen veroorzaken?

Ja, schuld en schaamte kunnen bijdragen aan psychische klachten, zoals depressie of angst. Aanhoudende gevoelens kunnen een symptoom zijn van onderliggende problemen.

Hoe kan ik omgaan met schuld en schaamte?

Onderzoek je gevoelens en probeer de bron te achterhalen. Praktijken zoals zelfcompassie, schrijven en professionele hulp kunnen helpen om negatieve gevoelens te verzachten.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found