Rook afkomstig van sigaretten verstoort het microbioom in de keel, waardoor griep ernstiger wordt. Dit benadrukt de invloed van een verstoord microbioom op de gezondheid van de luchtwegen.
Uit onderzoek blijkt dat rook afkomstig van sigaretten infecties met het influenza A-virus verergert door de natuurlijke balans van het microbioom in de keel te verstoren, wat wijst op een belangrijke link tussen roken en ernstigere aandoeningen aan de luchtwegen.
- Blootstelling aan rook van sigaretten wordt geassocieerd met verschillende aandoeningen aan de luchtwegen.
- Nieuw onderzoek toont aan dat rook van sigaretten de samenstelling van bacteriën in de darmen en de keelholte verandert.
- De veranderingen in de balans van bacteriën door sigarettenrook leidden tot een ernstiger verloop van de ziekte bij muizen die geïnfecteerd waren met het influenza A-virus.
Invloed van Sigarettenrook op Griep
Nieuw onderzoek, vandaag gepubliceerd (20 november) in mSystems, een tijdschrift van de American Society for Microbiology, onthult dat rook van sigaretten het microbioom in de keelholte kan verstoren, waardoor de ernst van influenza A-virusinfecties toeneemt.
Het is al lange tijd bekend dat rook afkomstig van sigaretten schadelijk is en bijdraagt aan verschillende aandoeningen aan de luchtwegen, waaronder chronische longaandoeningen en een verhoogd risico op complicaties bij griep.
Recent hebben wetenschappers ontdekt dat sigarettenrook ook de samenstelling van bacteriën in de keelholte verandert. Dit microbioom bevindt zich in het zachte gehemelte, de keel, de amandelen en de achterkant van de tong. De betekenis van deze verstoring in relatie tot de ernst van ziekten was tot nu toe echter onduidelijk.
Verstoringen in Bacteriën door Roken
In een nieuwe studie toonden onderzoekers aan dat langdurige blootstelling aan rook van sigaretten de samenstelling van bacteriën in de darmen en de keelholte bij muizen verandert. Ze onderzochten het effect van roken en de verstoring van de bacteriën door muizen bloot te stellen aan rook van sigaretten.
Vervolgens werden deze muizen samen gehuisvest met andere muizen die alleen aan lucht waren blootgesteld. De bacteriën werden overgedragen van deze ‘donor’-muizen naar bacterievrije muizen.
Deze bacterievrije muizen werden gekoloniseerd met bacteriën afkomstig van een rook-blootgestelde muis of een lucht-blootgestelde muis. Daarna infecteerden de onderzoekers de ontvangers met het influenza A-virus en volgden het verloop van de ziekte.
De onderzoekers ontdekten dat de oorspronkelijke bacterievrije muizen die bacteriën ontvingen van rook-blootgestelde muizen, een ernstiger ziekteverloop hadden, gemeten aan de hand van meer gewichtsverlies.
Bovendien bleek dat virusinfecties gepaard gingen met aanzienlijke veranderingen in de samenstelling van bacteriën in de keelholte, vooral op dag 4 en dag 8 na de infectie. Het onderzoeksproces maakte het mogelijk om het effect van de verstoring in bacteriën te onderscheiden van de effecten die de rook zelf op het immuunsysteem heeft.
Onderzoek en Mogelijke Implicaties
“Het is niet alleen het roken zelf dat de luchtwegen beïnvloedt. Onze gegevens laten zien dat de bacteriën in het lichaam van rokers ook een rol spelen bij aandoeningen aan de luchtwegen of infecties.
In dit geval beïnvloeden ze de ernst van virusinfecties,” aldus Markus Hilty, Ph.D., hoofdauteur en universitair hoofddocent aan het Instituut voor Infectieziekten, Universiteit van Bern in Zwitserland. “De door rook veroorzaakte verstoring van bacteriën is waarschijnlijk een belangrijke factor bij virale infecties.”
Geraadpleegde bronnen:
- “Cigarette smoke-induced disordered microbiota aggravates the severity of influenza A virus infection” door Tsering Wüthrich, Simone de Brot, Veronica Richina, Nadja Mostacci, Zora Baumann, Nathan G. F. Leborgne, Aurélie Godel, Marco P. Alves, Mohamed Bentires-Alj, Charaf Benarafa en Markus Hilty, 20 november 2024, mSystems. DOI: 10.1128/msystems.00790-24
Ook lezen:
Veelgestelde Vragen
Wat is het keelmicrobioom en waarom is het belangrijk?
Het keelmicrobioom bestaat uit bacteriën in de keelholte die een rol spelen in het immuunsysteem. Verstoring hiervan kan leiden tot ernstigere luchtweginfecties.
Hoe beïnvloedt sigarettenrook het keelmicrobioom?
Sigarettenrook verandert de samenstelling van bacteriën in de keel, wat de natuurlijke balans verstoort en de ernst van virale infecties, zoals griep, kan verhogen.
Wat betekent dit onderzoek voor rokers?
Het onderzoek toont aan dat roken niet alleen direct schadelijk is, maar ook indirect door de invloed op het keelmicrobioom, wat zwaardere ziekteverschijnselen kan veroorzaken.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.