Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."
Vaak bestempelen we gebeurtenissen als ‘slecht’, maar misschien is het niet de gebeurtenis zelf, maar de betekenis die we eraan geven, die ons het moeilijk maakt. Laten we eens goed naar ons leven kijken en beseffen dat elke ervaring die we ooit als negatief hebben gezien, uiteindelijk tot iets positiefs heeft geleid. Het is juist door moeilijke situaties dat we kunnen groeien en betere resultaten kunnen bereiken.
Waarom gebeuren er nare dingen?
We noemen bepaalde gebeurtenissen vaak slecht: het verliezen van je baan, het einde van een relatie, een medische diagnose of het overlijden van een dierbare. Deze zaken lijken slecht, en misschien zijn ze dat ook, maar we moeten dit idee verder onderzoeken. Ik hoop dat je jouw kijk op ervaringen kunt veranderen, zodat je met meer vreugde, rust en verbinding met het spirituele kunt leven en bewuster kunt werken aan het bereiken van je doelen.
We bekijken dit vanuit drie invalshoeken:
Dagelijkse tegenslagen en problemen: De gewone dingen die gebeuren en die we liever niet zouden hebben.
Wereldwijde kwesties en gezamenlijke moeilijkheden: Oorlogen, pandemieën, economische crises en andere grote gebeurtenissen die slecht lijken.
Persoonlijk leed: Het verlies van een geliefde, een dodelijke ziekte, seksueel misbruik of kinderhandel.
Ik geloof dat we in een liefdevolle en intelligente werkelijkheid leven, waarin alles gebeurt voor onze persoonlijke groei, welvaart en ontwikkeling. Er is geen uitzondering op deze regel.
Het verhaal van de wijze landbouwer
Een wijze landbouwer had een paard dat wegliep. De buurman noemde dit een ramp. De landbouwer antwoordde: “Wie weet wat goed of slecht is?”. Later keerde het paard terug met tien wilde hengsten. De buurman noemde dit toen een geluk. De landbouwer zei weer: “Wie weet wat goed of slecht is?”. De zoon van de landbouwer brak zijn enkel toen hij op een van de nieuwe paarden reed, en de buurman zei dat dit een ramp was. De landbouwer zei: “Wie weet wat goed of slecht is?”. Toen er oorlog uitbrak, hoefde de zoon niet in dienst omdat hij geblesseerd was, en de buurman noemde dit een geluk. De landbouwer zei: “Wie weet wat goed of slecht is?”.
Het leven is een aaneenschakeling van oorzaak en gevolg. We ervaren dingen die we fijn vinden en dingen die we niet fijn vinden. Alle dingen die je waardeert, zijn ook een gevolg van de dingen die problemen lijken te zijn.
Persoonlijke verhalen over ontwikkeling
Bijvoorbeeld, ik had een relatie met iemand die me bedroog en verliet. Ik ging weer met haar verder, en ze deed het weer. Dit kan gezien worden als een negatieve ervaring. Misschien heb je iets soortgelijks meegemaakt, zoals een werknemer die weggaat, een marketingactie die mislukt of een conflict met een collega. Je kunt ook te maken krijgen met gezondheidsproblemen of een blessure bij het uitoefenen van je passie.
Een goede vriend van me, mijn chihuahua Dexter, is overleden. Hij was er voor me tijdens belangrijke gebeurtenissen en veranderingen in mijn leven. Ik zou hem niet ontmoet hebben als ik geen relatie had gehad met die vrouw die me bedroog. Dit heeft me ook geholpen om duidelijk te krijgen wat voor partner ik wilde, waardoor ik mijn vrouw heb gevonden.
Denk eens aan gebeurtenissen in het verleden die niet fijn waren, maar die wel deel uitmaakten van een logisch proces dat je naar iets waardevols heeft geleid. Deze ervaringen sturen ons bij of helpen ons bij het bereiken van onze doelen, het ontwikkelen van onszelf en het creëren van de dingen die we belangrijk vinden. Slechte ervaringen zijn eigenlijk de basis voor al het goede. Deze ervaringen vormen je ook en ontwikkelen je vaardigheden, eigenschappen en waarden, en bereiden je voor op wie je nu bent.
Betekenis vinden in tegenspoed
Laten we nu, met dit perspectief, kijken naar de grote problemen in de wereld. Ook deze collectieve uitdagingen, hoe verschrikkelijk ze ook zijn, kunnen we zien als onderdeel van een groter proces van groei en bewustwording. We zien problemen in de wereld: verdeeldheid, misstanden in de farmaceutische industrie, crises in het banksysteem, de wapenindustrie, milieuvervuiling en historische gebeurtenissen zoals de Holocaust. Is het mogelijk dat een liefdevolle intelligentie werkt aan onze groei, welvaart en ontwikkeling, zelfs in deze moeilijke tijden?
Als we erop vertrouwen dat elke ervaring, persoonlijk of gezamenlijk, deel uitmaakt van een liefdevol universum, kunnen we rustig zijn, wetende dat het een aaneenschakeling is van oorzaken en gevolgen die leiden tot onze grootste vreugde en overvloed. Dit voelt niet altijd zo, maar dat is het proces van ontwikkeling.
De impact van perspectief
We verbeteren onszelf van buitenaf op dezelfde manier als we dat van binnenuit doen. Je gaat met iemand uit die niet bij je past om erachter te komen wie wel bij je past. De nare dingen die we meemaken, helpen ons om duidelijk te krijgen wat we willen, zodat we ons kunnen richten op het bereiken van onze doelen. Dit is het proces van beschaving, waarbij we beschaafder worden door te erkennen waar we niet beschaafd zijn.
Let niet te lang op de dingen die je niet fijn vindt en richt je vervolgens op de mogelijkheden die ze bieden. Zo ga je om met wat je om je heen ziet gebeuren.
Wanneer je je realiseert dat er geen slechte dingen zijn, maar alleen betekenissen die we aan gebeurtenissen geven, kunnen we onze aandacht op een positieve manier richten. Deze aaneenschakeling van oorzaken en gevolgen leidt tot iets beters. Daarom lukt het sommige mensen om te slagen, ongeacht hun persoonlijke situatie.
Omgaan met persoonlijk leed
Ik zeg niet dat we moeten doen alsof de Holocaust een positieve ervaring was, maar we moeten erkennen dat het bewustzijn en de intelligentie zich in de loop van de tijd ontwikkelen door gebeurtenissen die we liever niet zouden meemaken, maar die ons altijd naar een betere situatie leiden.
We moeten ook stilstaan bij persoonlijk leed, zoals een kind met een dodelijke ziekte of gevallen van kinderhandel of seksueel misbruik.
De meest tragische gebeurtenissen in ons leven vormen wie we zijn. Ik geloof dat het mogelijk is dat we voordat we geboren worden, afspraken maken om deze dingen mee te maken, omdat de aarde op dit moment een plek is waar we leren door trauma’s. In deze visie wordt aangenomen dat zielen bepaalde ervaringen kiezen om van te leren. Ik geloof dat mijn ouders ervoor kozen om hun trauma’s aan mij door te geven, omdat ze wisten dat ik ze zou verwerken en anderen ermee zou helpen.
Lees ook: De Zielenreis: Het Bestaan Tussen De Levens – Micheal Newton
De kracht van acceptatie
We komen in dit leven, we gaan weer weg en we komen weer terug om te leren. Dit is het idee van reïncarnatie. We brengen vele levens door met de mensen met wie we nu zijn. Wanneer we iemand verliezen, zullen we weer bij ze zijn, zowel na dit leven als in een volgend leven. Dit idee van reïncarnatie kan ons helpen om het verlies van dierbaren in een breder perspectief te plaatsen, wetende dat onze verbindingen verder reiken dan dit ene leven.
Dit maakt het niet gemakkelijk. Dit gesprek is niet bedoeld om je ervan te overtuigen dat het goed is als we een tragedie meemaken. Het is bedoeld om uit te leggen waarom slechte dingen goede mensen overkomen. Het antwoord gaat ons begrip te boven, maar we worden aangemoedigd om erop te vertrouwen, omdat we het proces van ontwikkeling in ons eigen leven en in de wereld kunnen zien.
Er is ook een proces van groei en ontwikkeling van het bewustzijn. Als we overgaan naar een andere wereld, zullen we begrijpen waar het leven over ging. We zullen ook zien dat degenen met wie we op aarde waren afspraken hadden om elkaar te helpen om dit op trauma gebaseerde leren te ervaren.
Misschien heb je zelf wel heel veel pijn en verlies ervaren. Mijn doel is om je een kader te geven over hoe het leven werkt. Ik moedig je aan om je af te vragen of gebeurtenissen echt “slecht” zijn. We kunnen zien dat, afgezien van de dood, bijna alle ervaringen ons naar betere dingen leiden.
Als je kunt onthouden dat wanneer “slechte” dingen gebeuren, ze niet meer zo slecht lijken. Blijf jezelf herinneren aan het idee dat we in een liefdevol, creatief en intelligent universum leven en dat het leven ons helpt. Door ons steeds te herinneren aan deze principes, en door bewust te kiezen hoe we betekenis geven aan wat we meemaken, kunnen we een leven creëren dat meer in lijn is met onze diepste waarden en doelen.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Waarom lijken sommige gebeurtenissen slecht?
Gebeurtenissen lijken slecht omdat we er een negatieve betekenis aan geven. Vaak zijn het juist deze situaties die ons aanzetten tot groei en ontwikkeling, en ons uiteindelijk naar betere resultaten leiden. Het is belangrijk om te realiseren dat wat op het moment negatief lijkt, later een positieve wending kan hebben.
Hoe kunnen ‘slechte’ ervaringen tot iets goeds leiden?
Door moeilijke ervaringen komen we tot diepere inzichten over onszelf en de wereld om ons heen. Ze helpen ons te bepalen wat we wel en niet willen, waardoor we ons kunnen richten op het bereiken van onze doelen. Ze vormen onze vaardigheden, eigenschappen en waarden en bereiden ons voor op de persoon die we nu zijn.
Wat is het belang van acceptatie bij tegenspoed?
Acceptatie stelt ons in staat om rust te vinden in het besef dat elke ervaring, hoe moeilijk ook, deel uitmaakt van een groter geheel. Het is een proces van ontwikkeling en groei waarbij we leren vertrouwen op de liefdevolle en intelligente energie die ons helpt. Het veranderen van ons perspectief kan ons helpen tegenspoed met meer begrip en veerkracht tegemoet te treden.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.