Spreken is zilver, zwijgen is goud

Spreken is zilver, zwijgen is goud: Waarom zwijgen soms goed voor je is!


280 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
280 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Spreken kan een krachtig communicatiemiddel zijn, maar soms is zwijgen nog krachtiger. In deze blog bespreken we zes voordelen van stilte en geven we tips over wanneer je beter kunt zwijgen.

1. Stilte verwart je tegenstander

Als je in een gesprek of discussie bent, kan stilte je tegenstander in verwarring brengen. Door even niets te zeggen dwing je de ander om na te denken over wat jij aan het doen bent en wat je volgende zet gaat zijn. Sun Tzu, een beroemde Chinese strateeg, gebruikte deze techniek vaak in onderhandelingen. Door te zwijgen maakte hij zijn vijanden ongemakkelijk, waardoor ze van hun doel afgedwaald raakten.

Dus als je merkt dat een discussie uit de hand loopt, probeer dan even te zwijgen. Laat de ander maar raden naar jouw gedachten en plannen. Zo neem je de controle over het gesprek weer over.

2. Stilte verhoogt je focus

Wanneer je zwijgt, kun je je beter concentreren. Je laat je niet meeslepen door een eindeloze stroom van woorden, maar creëert ruimte in je hoofd. De Boeddha zei dat je, voor je iets zegt, drie vragen moet stellen:

  1. Heeft wat ik ga zeggen waarde?
  2. Is het nodig om het nu te zeggen?
  3. Zal er iets veranderen door mijn woorden?

In stilte vind je de antwoorden op deze vragen. Je filtert nutteloze gedachten en houdt alleen de belangrijke over. Zo voorkom je dat je zomaar iets zegt waar je later spijt van krijgt.

Spreken is zilver, zwijgen is goud

3. Stilte trekt de aandacht van anderen

Ben je ooit in een vergadering geweest waar iedereen door elkaar heen praat? Zodra één persoon stopt met praten, gaat de aandacht naar diegene uit. Dit “contrastprincipe” werkt ook in één-op-één gesprekken. Als jij opeens zwijgt, zal de ander zich afvragen wat er aan de hand is.

Zwijgen op het juiste moment is dus een krachtig middel om de aandacht naar je toe te trekken. Het dwingt de ander om naar je te luisteren.

4. Stilte verhoogt vertrouwen

Om een band op te bouwen met iemand is wederzijds vertrouwen cruciaal. En om vertrouwen te winnen, moet je vooral luisteren in plaats van praten. Door je mond te houden toon je interesse in de ander. Hij of zij zal zich hierdoor begrepen en gewaardeerd voelen.

Vele succesvolle onderhandelaars en leiders hebben de kunst van het luisteren onder de knie. In stilte analyseren ze de ander en bouwen zo een sterke vertrouwensband op. Dus wil je iemands vertrouwen winnen? Luister dan eens wat vaker dan dat je praat.

5. Stilte maakt je sterk

We zijn zo gewend om constant te praten dat stilte ons angst aanjaagt. In stilte worden we geconfronteerd met onszelf en komen onze onzekerheden boven. Dit is eng, maar het maakt je juist sterker.

Door regelmatig tijd in stilte door te brengen leer je jezelf beter kennen. Je gaat minder afhankelijk worden van andermans complimenten of kritiek. Zo bouw je innerlijke kracht op en vertrouwen in je eigen waarde.

Dus om sterker te worden, zoek af en toe de stilte op. Sta jezelf toe om even alleen te zijn met je gedachten. Het maakt je uiteindelijk veel minder kwetsbaar.

6. Stilte helpt bij onderhandelen

Als je stil bent tijdens een onderhandeling, hou je je sterke en zwakke punten geheim voor de ander. Niemand kan aan je gezichtsuitdrukking zien wat je denkt of van plan bent. Dit geeft je een strategisch voordeel.

Bovendien zal je stilte de ander ongemakkelijk maken, zoals we hierboven zagen. De druk komt op hem of haar te liggen om de stilte te doorbreken. Hierdoor kan diegene per ongeluk informatie prijsgeven die jij kunt gebruiken om een betere deal te krijgen.

Dus wil je een sterke onderhandelingspositie? Wees dan niet te gespraakzaam. Laat de ander maar raden naar jouw volgende zet.

Wanneer is zwijgen sowieso verstandig?

Zwijgen heeft dus veel voordelen. Maar wanneer moet je je mond nou echt houden? Hier zijn drie situaties waarin zwijgen meestal beter is dan praten:

  • Je bent boos of van streek. In heftige emoties zeg je snel dingen waar je spijt van krijgt. Kalm eerst down voor je reageert.
  • Je weet niet genoeg over het onderwerp. Liever geen mening geven dan onzin verkopen. Luisteren en leren is dan beter.
  • Er is een geheim of vertrouwelijke informatie in het spel. Als je je mond opent, is het geheim eruit. Dus hou je kiezen stijf op elkaar.

Conclusie

Zwijgen wordt vaak verkeerd begrepen als passief of zwak. Maar stilte kan een actieve keuze zijn om je focus te vergroten, vertrouwen te winnen en innerlijk sterker te worden. Gebruik de kracht van stilte dus vaker in je voordeel. Want spreken is zilver, maar zwijgen is soms echt goud.

Link: YouTube video

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Uit Dezelfde Categorie

GoodFeeling.nl - schuldgevoel-vs-schaamte

Schuldgevoel vs. Schaamte: Wat is het verschil?

22 november 202457 views8 min leestijd
Hoe word je een alfa-man in 8 stappen

Hoe word je een alfa-man in 8 stappen

18 november 202469 views5 min leestijd
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Vorm Voorkeur Test
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
CliftonStrengths Assessment
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd