Hypoglycemie

Hoe Teveel Suiker Kan Leiden Tot Hypoglycemie en Diabetes


845 keer gelezen sinds
5
minuten leestijd
5
minuten leestijd
845 keer gelezen sinds

0
(0)

De mens van tegenwoordig eet een grote hoeveelheid zoetigheid. Een z.g. slank makende vruchtenyoghurt bevat ongeveer 24 gram. Een klein flesje cola 36 gram zoetigheid. Tomatenketchup en appelmoes bestaan voor 24% uit deze zoetigheid. Het zit bijna overal in, we krijgen er dus een grote hoeveelheid van binnen.

SuikerHet is een koolhydraat (zoals ook groenten, vruchten, aardappelen ), maar van de slechtste soort. Normaal gesproken verteren de koolhydraten langzaam in het maag-darmkanaal alvorens ze in het bloed in de vorm van glucose opgenomen worden. Een dergelijke trage afgifte noodzaakt het lichaam niet tot het nemen van allerlei noodmaatregelen.

Bij de geraffineerde koolhydraten verschijnt de glucose plotseling in grote hoeveelheid in het bloed. Deze hoge concentratie in het bloed is gevaarlijk en het lichaam reageert erop door insuline af te scheiden (v.d. alvleesklier), waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt.

Bij constante toevoer raakt de alvleesklier overprikkeld en scheidt bij de minste suikertoevoer insuline af. Zodra deze spiegel daalt voelen wij ons moe en hongerig. Wij eten weer wat en onmiddellijk voelen wij ons weer goed. Ja, gedurende een half uur, want onmiddellijk begint de alvleesklier weer insuline af te scheiden en de suikerspiegel daalt weer, waarna wij ons weer vermoeid en hongerig voelen.

De cirkel waarin wij zitten: we voelen ons niet lekker en eten iets zoets. Hierdoor stijgt ons bloedsuikerniveau en voelen we ons weer even goed. De alvleesklier doet dit weer dalen en we voelen ons weer niet lekker en moeten opnieuw zoetigheid eten. Dit stadium noemen we nu hypoglycemie.

Tenslotte raakt de alvleesklier overwerkt en stopt met de productie van insuline. Het gevolg is een te hoge spiegel en dat noemen we dan hyperglycemie oftewel suikerziekte. Uit: MEdium, R.A. Nieuwenhuis RA.

Veelgestelde Vragen

Hoe leidt teveel suiker tot hypoglycemie?

Teveel suiker zorgt voor pieken in de bloedsuikerspiegel, waarna de alvleesklier veel insuline produceert om deze pieken te verlagen. Dit kan leiden tot een snelle daling van de bloedsuikerspiegel, wat hypoglycemie veroorzaakt.

Wat is het verschil tussen hypoglycemie en hyperglycemie?

Hypoglycemie is een toestand waarbij de bloedsuikerspiegel te laag is, vaak veroorzaakt door overmatige insulineproductie. Hyperglycemie is een te hoge bloedsuikerspiegel, wat kan optreden wanneer de alvleesklier onvoldoende insuline produceert.

Hoe kan suikerconsumptie diabetes veroorzaken?

Bij overmatige suikerconsumptie raakt de alvleesklier overwerkt en kan stoppen met voldoende insulineproductie, wat leidt tot chronisch hoge bloedsuikerspiegels en uiteindelijk tot diabetes (hyperglycemie).

Waarom voel ik me moe na het eten van suiker?

Na het eten van suiker stijgt je bloedsuikerspiegel snel, gevolgd door een grote hoeveelheid insuline die de bloedsuikerspiegel weer verlaagt. Deze snelle daling kan leiden tot vermoeidheid en een hongergevoel.

Wat zijn geraffineerde koolhydraten?

Geraffineerde koolhydraten zijn bewerkte koolhydraten die snel in het bloed worden opgenomen als glucose, zoals suiker en wit brood. Ze zorgen voor snelle pieken en dalingen in de bloedsuikerspiegel.