Umibudo, een zeewiersoort die ook wel bekend staat als groene kaviaar, is een zeer geliefd bijgerecht in Okinawa, Japan. De inwoners van Okinawa geloven dat de groene, parelachtige slierten van dit zeewier bijdragen aan hun beroemde goede gezondheid en lange levensduur.
Het woord ‘umibudo’ betekent in het Japans letterlijk zee (umi) en druiven (budo). Deze zeewierdruiven worden wereldwijd steeds populairder, omdat ze lijken op viseitjes en een natuurlijke oceaansmaak hebben.
Wat zijn Zeewierdruiven (Umibudo)?
Umibudo (Caulerpa lentillifera) is een eetbare zeewiersoort die als een lekkernij wordt gezien, vanwege de combinatie van een zoete en zoute smaak. De bolletjes, die als parels in de mond open knappen, maken het bijzonder.
Dit openknappen van de zeewierdruiven is een belangrijke reden voor hun populariteit. In het Japans wordt dit gevoel beschreven als “Puchi Puchi”, een woord dat het geluid van het openknappen nabootst. De kleine zeewierdruiven geven een umami smaak af, een mengeling van zoet en zout, die doet denken aan verse kokkels.
Zeewierdruiven zijn een belangrijk onderdeel van de voeding in landen in Zuidoost Azië en op eilanden in de Grote Oceaan, zoals Japan, Maleisië en de Filipijnen. In Okinawa worden ze als een belangrijk landbouwproduct beschouwd.
Voedingsinformatie
Wetenschappers hebben ontdekt dat dit specifieke zeewier rijk is aan eiwitten en mineralen. Denk hierbij aan fosfor, calcium, magnesium en koper. Het bevat ook vitamines A, C en E, en kleine hoeveelheden thiamine, riboflavine en niacine. Net als de meeste andere zeewieren, heeft het een hoog gehalte aan jodium.
Gezondheidspluspunten
In Okinawa wordt umibudo ‘lange levensduur zeewier’ genoemd. Dit komt doordat de bevolking gelooft dat het veel voordelen voor de gezondheid heeft en een anti verouderende werking heeft.
Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan om de volledige werking van dit zeewier te begrijpen. Onderzoek wijst wel uit dat umibudo een prima bron van plantaardige eiwitten kan zijn voor mensen die een ander dieet volgen.
Proeven met dieren hebben ook aangetoond dat zeewierdruiven een beschermend effect op het hart en de bloedvaten kunnen hebben.
Dit komt door de stoffen fenol en de antioxidanten die erin zitten. Het regelmatig eten van zeewier kan ook helpen bij het verliezen van gewicht en het in balans houden van het cholesterolgehalte.
Het toevoegen van zeewier aan je dagelijkse voeding kan ook goed zijn voor de huid. Zeewiersoorten die rijk zijn aan antioxidanten worden vaak gebruikt in verzorgingsproducten. Dit komt door hun antibacteriële eigenschappen, de werking tegen acne, het hydrateren en het oplichten van de huid.
Hoe Koop en Gebruik je Umibudo?
Als je geen verse umibudo kunt vinden, kun je de gedroogde variant kopen bij betrouwbare online winkels. Ook in Japan wordt het vaak in gedroogde vorm verkocht, omdat vers zeewier maar kort houdbaar is.
Gedroogde umibudo wordt verpakt in een zoutwater pekel en er zit een gebruiksaanwijzing bij. Meestal moet je de umibudo wassen en een paar minuten in een kom met water leggen. Hierdoor krijgen ze hun oorspronkelijke parelachtige uiterlijk weer terug. Daarna is de umibudo klaar om te eten.
Je kunt umibudo zo eten en genieten van de smaak van de oceaan. Het is ook lekker om het te dippen in ponzu saus, een soort sojasaus met een citrus smaak. Je kunt het ook met een dressing van sojasaus, mirin en azijn proberen.
In Japan wordt umibudo vaak gebruikt als garnering op gerechten, of geserveerd bij sashimi. Je kunt het het beste rauw eten, omdat het zijn unieke smaak en textuur verliest als je het kookt. Umibudo is een lekkere afwisseling in gerechten zoals sushi, tonijnsalade of bij een simpel gepocheerd ei.
Geraadpleegde bronnen:
- ResearchGate: Rediscovery of Caulerpa lentillifera – Onderzoek naar de eigenschappen van umibudo.
- ScienceDirect: Antioxidants in Seaweeds – Studie naar antioxidanten in umibudo.
- PubMed: Cardiovascular Effects of Phenolic Compounds – Over de cardiovasculaire voordelen van umibudo.
- NCBI: Seaweed and Skincare – Onderzoek naar het gebruik van zeewier in huidverzorging.
- Springer: Nutritional Composition of Caulerpa Species – Analyse van de voedingswaarde van Caulerpa lentillifera.
- ResearchGate: Nutritional Evaluation of Tropical Green Seaweeds – Studie naar de voedingswaarde van umibudo.
- PubMed: Antioxidant Properties in Marine Algae – Antioxidant eigenschappen van umibudo.
- ScienceDaily: Sensation in Sea Grapes – Artikel over de unieke textuur van umibudo.
- Organic Facts: Recipes with Sea Grapes – Culinaire toepassingen van umibudo.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Wat is umibudo?
Umibudo, ook bekend als zeewierdruiven, is een eetbaar zeewier met parelachtige slierten die een unieke umami-smaak en een knapperige textuur bieden. Het is populair in Okinawa en andere delen van Zuidoost-Azië.
Waarom is umibudo gezond?
Umibudo is rijk aan eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten. Het kan bijdragen aan een gezonde huid, gewichtsverlies en een betere hartgezondheid door zijn fenolen en voedingsstoffen.
Hoe eet je umibudo?
Je kunt umibudo rauw eten, vaak met ponzu-saus of een dressing van sojasaus en azijn. Het wordt ook gebruikt als garnering bij sushi, sashimi of salades.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.