Vaders profiteren van huid-op-huidcontact met hun pasgeborenen.
Kort na de geboorte wordt het tegenwoordig steeds gebruikelijker dat de vader wordt aangemoedigd om de pasgeborene direct op zijn borst te leggen. Dit huid-op-huidcontact wordt vaak “kangoeroeën” genoemd, omdat het lijkt op de manier waarop kangoeroes warmte en veiligheid bieden aan hun baby’s.
Moeders worden al tientallen jaren aangemoedigd om kangoeroeën toe te passen en velen doen dit instinctief na de bevalling; het is aangetoond dat het moeder en baby helpt om een band te vormen en bij borstvoeding.
Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek over de voordelen van kangoeroeën voor vaders?
EEN GROEIENDE AANTAL ONDERZOEKEN
Een groeiend aantal onderzoeken laat zien dat kangoeroeën voordelen biedt voor zowel de baby als de vader, zoals het versterken van de vader-kind band en het verminderen van stress.
Een onderzoek dat cortisol (een stresshormoon) en bloeddruk bij nieuwe vaders mat, vond het volgende:
Vaders die voor de eerste keer huid-op-huidcontact hadden met hun baby, vertoonden een aanzienlijke vermindering van fysiologische stressreacties.
Een ander onderzoek in Taiwan, waarbij vaders en pasgeborenen waren betrokken, vond voordelen voor hechting en binding:
Deze onderzoeksresultaten bevestigen de positieve effecten van interventies met huid-op-huidcontact op het gedrag van vaders ten opzichte van de zorg voor de baby, zoals het verkennen, praten, aanraken en zorgen, en op het versterken van de band tussen vader en pasgeborene.
In dit artikel hebben we het volgende ontdekt:
Onderzoeken meldden verschillende positieve voordelen van kangoeroeën voor vaders, zoals verminderde stress, bevordering van de vaderrol en versterkte band tussen vader en baby.
Qiuxia Dong leidde ook een onderzoek (waarvan ik mede-auteur was) naar de ervaringen van vaders die een baby hadden in de neonatale intensive care unit van het Women’s and Children’s Hospital in Adelaide.
Dit onderzoek ontdekte dat kangoeroeën vaders helpt om contact te maken en een band op te bouwen met hun baby in een intensive care-omgeving. Dit had een positieve invloed op het vertrouwen en zelfbeeld van vaders. Zoals een vader ons vertelde:
Ik denk dat ik na al de stress, wanneer ik huid-op-huidcontact heb, een beetje kan kalmeren. Ik ga zitten en ontspannen, ik kan mijn kind knuffelen en het is gewoon een beetje een fijne plek voor mij en hem om tot rust te komen, niet de hele tijd te werken, niet gestrest te zijn. Er zijn altijd andere dingen waar ik aan denk, maar het is tijd om te ontspannen en even uit te schakelen.
Een andere vader vertelde ons:
Ze wroette een beetje rond, kreeg mijn geur denk ik en viel toen letterlijk in slaap. Het was geweldig. Het was heel geruststellend, denk ik, zowel voor haar als voor mij.
Zoals weer een andere vader zei:
Natuurlijk kunnen ze je hartslag horen en dat soort dingen, natuurlijk warmte […] het is dichtbij zijn met je baby, ik denk dat dat de beste manier is om een vroege relatie op te bouwen.
Het onderzoek wees echter ook uit dat sommige vaders het moeilijk vonden om kangoeroeën toe te passen, omdat het tijdrovend kan zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om dit te combineren met verplichtingen zoals de zorg voor andere kinderen en werk.
BETROKKENHEID VAN VADERS
Uit een onderzoek bleek dat vaders zich soms buitengesloten voelen bij de geboorte van een baby.
Het aanmoedigen en voorlichten van alle vaders om kangoeroeën toe te passen, is een waardevolle manier om hen erbij te betrekken. En als een keizersnede het voor de moeder moeilijk maakt om kangoeroeën toe te passen terwijl ze nog in de operatiekamer is, is de vader de aangewezen persoon om het te doen terwijl de moeder dat niet kan.
MEER ONDERZOEK NODIG
Er is behoefte aan meer uitgebreid onderzoek naar deze onderwerpen, met name naar de ervaringen van vaders uit verschillende culturele achtergronden.
Maar de onderzoeksliteratuur over kangoeroeën laat zien dat er goede redenen zijn voor vaders om huid-op-huidcontact toe te passen wanneer er een baby wordt geboren. Zoals we concludeerden in ons onderzoek, kan kangoeroeën in de uitdagende omgeving van de neonatale intensive care unit:
dienen als een stille taal van liefde.
Geraadpleegde bronnen:
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.