Amandelen

Amandelen bezitten een goed verteerbaar eiwit en bestaan voor circa 60% uit amandelolie. Ook het gehalte aan mineralen is heel waardevol: vooral de kali- en kalkzouten, verder zijn ze rijk aan magnesium, het antistress mineraal. Als laatste wil ik toch de fosfaten niet vergeten te noemen die zo belangrijk zijn voor onze zenuwen.


Amandelen moeten heel goed gekauwd worden anders worden ze slecht verteerd. Kan je (om welke reden dan ook) niet goed kauwen en je wilt toch van amandelen genieten? Probeer dan amandelpuree die je gewoon in het reformhuis kan kopen..

In een blender is heel goed amandelmelk te maken van deze puree. Doe een paar dadels zonder pit of rozijnen in de blender en je hebt een heerlijke drank die goed door je lichaam word op genomen.

Vooral bij een slechte lever- en alvleesklierfunctie is dit sterk aan te bevelen. Ook 20 noten in een blender, glas water, handje rozijnen of wat anders erbij en draaien maar! Je kunt het zeven of gewoon met vezel en al opdrinken.

Vooral voor kinderen die slecht koemelk verdragen is dit een goed alternatief, zodat zij toch een drank binnen krijgen die vol zit met eiwitten, vitaminen en mineralen. Natuurlijk kan je ook heerlijk bakken met amandelen, maar dat weten nog niet veel mensen.

Amandelbomen bloeien
alleen in de twee laatste
weken van februari (NL)
Amandelen in de regio Valencia, Spanje

In januari bloeien de amandelbomen in de Sierra Espadán ten noorden van Valencia en hangt er een waas van wit en roze om de bergen. Een vergelijkbare aanblik bieden in dit jaargetijde veel streken langs de Spaanse Middellandse Zeekust, want tussen Tarragona en Máiaga groeien de meeste Spaanse amandelen (almendras). Verder worden er amandelen verbouwd bij Granada en Almeria, in het achterland van Andalusië, en op de Balearen. Per jaar oogsten de Spanjaarden gemiddeld 30.000 ton amandelen, waarvan een groot deel voor de export bestemd is.

De amandelboom is een sterke plant met een lange levensduur, die elk jaar bloeit. De Romeinse agronoom Columcla zei dat deze boom niets anders dan harde, droge aarde behoeft. In Valencia kweekt men de amandelen inderdaad op zo'n karige bodem.




Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)