Appel beter tegen kanker dan pilletje

De fruitboer verkoopt meer gezondheid dan de drogist: in zijn appels zitten stoffen die veel rigoureuzer tegen kanker beschermen dan de meest geconcentreerde vitaminepil. Red Delicious, waar per ons maar 5.7 milligram vitamine C in zit, heeft een antioxidatieve werking (bescherming tegen agressieve zuurstofmoleculen) die vergelijkbaar is met die van een pil met 1500 mg vitamine C.


Amerikaanse onderzoekers openbaren deze zoveelste waarheid over gezonde voeding in Nature (22 juni 2006). Het is niet de vitamine C in de appel die het doet, maar een combinatie van verschillende stoffen (flavanoÔden en fenolen), samen bekend als de fytochemicaliŽn. Ze zitten vooral in de schil.

Dat ze beschermen bewees een experiment waarbij zowel tumorcellen uit de darm als lever aan een extract uit het appelvlees en uit de schil werden blootgesteld. De celdeling werd overduidelijk geremd, door de schil iets meer dan door het vlees. De natuur, in casu de groenteboer, levert hier een beduidend effectiever middel dan de fabrikant van voedingssupplementen, garanderen de onderzoekers.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)