Aspartaam

Veel mensen gebruiken het dagelijks in de yoghurt, koffie, of in de thee. Zo'n klein doosje is gemakkelijk mee te nemen, het zoet sterk en houdt je slank. Wat wil je nog meer? Op het eerste gezicht heel onschuldig, een typisch voorbeeld van een functionele uitvinding van de twintigste eeuw. Het is een chemisch product, wat weten we daar eigenlijk van?

Candarel
Aspartaam is een bestanddeel van Canderel. Het is een synthetische substantie die bestaat uit twee bestanddelen: fenylalanine en aspartisch zuur. Beide bestanddelen kunnen nogal vervelende neveneffecten hebben. Tien procent van het gewicht van het molecuul is methanol.

In je lichaam wordt methanol als warmte, formaldehyde, methaanzuur (mierenzuur) en een product genaamd diketopiperazine (DKP) afgebroken. Dat laatste product is verantwoordelijk voor het ontstaan van hersentumoren. Tijdens testen op groepen van ruim 300 ratten bleek 3% van de populatie hersentumoren te ontwikkelen terwijl de referentiegroepen vrij van tumoren bleven.

Bovendien zou fenylalanine toevallen kunnen veroorzaken. Het is bekend dat ieder pasgeboren kind wordt getest op overgevoeligheid voor fenylalanine. In geval van gebleken overgevoeligheid kan dan ook geen aspartaam gebruikt worden. Dit betekent echter niet dat het product voor anderen, die niet overgevoelig voor fenylalanine zouden zijn, niet schadelijk is.

In de Verenigde Staten wordt Canderel verkocht onder andere namen zoals "Spoonfull", "NutraSweet". Daarnaast wordt het verwerkt in vele 'kant en klare' producten zoals in frisdranken, sportdranken en voedselpakketten. Ja, zelfs als zoetstof in salades of mondwater.

In alle gevallen is Aspartaam de zoetstof, en het heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot het meest bekritiseerde voedingsproduct in de geschiedenis van de FDA (Food and Drug Administration) Naast tumoren en epileptische aanvallen klagen slachtoffers over reumatische aandoeningen, migraine en tal van andere neveneffecten. Waarom, als het zo gevaarlijk zou zijn, wordt Canderel dan zomaar op de markt toegelaten? In het algemeen wijdt men dit aan de vriendjespolitiek die er bedreven wordt. (Honderden miljoenen mensen gebruiken dagelijks Aspartaam).

De financiŽle belangen zijn immens en het feit dat het aantal gevallen van hersentumor(en) sinds de introductie van Aspartaam op de markt met ruim 10% is gestegen, is dat geen rede voor de producent om eens onafhankelijk onderzoek naar het product te laten doen. Kortom, er is genoeg reden om bij het gebruik van Canderel een gezonde dosis achterdocht in acht te nemen.

Tevens moet opgemerkt worden dat er veel tegenstrijdige berichten zijn over de gevolgen van het gebruik van Aspartaam. Aangezien het een chemische stof is, weet men nooit wat de uitwerking op de lange duur op het lichaam is. Het is daarom heel belangrijk om voorzichtig te zijn met alle soorten van zoetstoffen, want men weet er nog (steeds) veel te weinig van.

10 minuten durende NL ondertitlde documentaire over aspartaam




Meer infomatie op http://www.aspartaam.nl/




Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)