De tomaat en prostaatkanker

Tomaat helpt tegen prostaatkanker

CHICAGO - Lysopeen, het antioxidant dat een tomaat rood kleurt, kan het risico op prostaatkanker aanmerkelijk verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit in Illinois onder 32 mannen. De resultaten werden woensdag 29 augustus 2001 bekendgemaakt op een congres in Chicago.

De proefpersonen moesten drie weken lang elke dag een glas tomatensaus drinken. Deze behandeling zorgde voor een aanzienlijke verbetering van de prostaatcellen en de witte bloedlichaampjes. Eveneens zorgde het lysopeen uit de tomaten dat de specifieke antistof PSA, de Prostatic Specific Antigen, die uitsluitend door de prostaat geproduceerd wordt, in het bloed afneemt. Wanneer deze antistof in hoge gehaltes in het bloed aanwezig is, kan dit een aanwijzing zijn voor prostaatkanker.
images/images/Prostaatkankercel

ProstaatkankercelDe positieve resultaten moeten nog nader onderzocht worden om echt te spreken van een doorbraak in de strijd tegen prostaatkanker, zei M. Bowen van het medisch onderzoeksteam op het congres. Na longkanker is prostaatkanker de meest voorkomende soort kanker bij mannen. De diagnose prostaatkanker wordt bij 1 op de zes mannen vastgesteld! Onder het zestigste jaar komt het echter weinig voor. Bijna vijftig procent van de mannen is bij constatering ouder dan 75 jaar.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)