Eiwit kan HIV-virus vernietigen

OTTAWA - Canadese onderzoekers van het Ottawa Health Research Institute beweren een eiwit (een prote´ne) te hebben gevonden die het hiv-virus daadwerkelijk uit het lichaam verwijdert. Dat heeft een Canadese krant gemeld, vooruitlopend op de aankondiging en publicatie in het tijdschrift Virology. Het instituut maakt deel uit van het Ottawa Hospital en de medische faculteit van de universiteit van Ottawa in Canada.

De medicijnen die tot nu toe worden gebruikt, zorgen er alleen voor dat het aids-veroorzakende hiv-virus zich niet of slechts langzaam verder kan verspreiden. Maar de medicijnen kunnen het virus niet vernietigen. Volgens een van de onderzoekers, de arts dr. Andrew Badley, kunnen die geneesmiddelen niet bij het hiv-virus zelf komen omdat het zich verstopt in slapende cellen van het afweersysteem.

Ze ontdekten dat een prote´ne, die al aanwezig is in de cellen van het afweersysteem, in staat is het hiv-virus te doden. Ze kwamen daarop tijdens het testen van de molecuul Trail, die door Immuninex Corporation in Seattle is ge´soleerd uit het menselijk afweersysteem. Deze wordt gebruikt bij behandeling van tumoren.

Proeven met de Trail-prote´ne werden gedaan op bloedcellen van patiŰnten die met HIVzijn ge´nfecteerd. In vier van de zeven gevallen verdween het virus volledig. Er bleken geen neveneffecten op de normale cellen. Hoewel nog veel onderzoek nodig is, verwacht Badley in ÚÚn tot twee jaar proeven op aids-patiŰnten te kunnen doen. Trail is al veilig gebleken bij het bestrijden van kankercellen in dieren.Bron: Trouw zaterdag 17 november 2001.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)