Gember

Een kruid waar sommige mensen veel van houden maar door anderen wordt verfoeid. Tja…over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Houd je er niet van ach..dan sla je dit artikel gewoon over. Maar voor eventuele liefhebbers het volgende:

Het is net als knoflook een bekend keukenkruid dat de laatste jaren veel meer in de belangstelling is gekomen. Vooral de verse gemberwortel. In Oosterse landen heeft het allang een goede reputatie als geneeskrachtige plant. Leuk om te weten is, dat de artsen in China en India gember beschouwden als een superieur medicijn en voegden zij het aan gecombineerde middelen toe vanwege de versterkende eigenschappen op het spijsverteringsstelsel.

In deze tijd waarderen veel mensen gember om zijn smaak en geur, maar het is belangrijk om te weten dat dit kruid zeer goed voor de maag en het darmkanaal is. De afgelopen jaren is er in Japan veel onderzoek gedaan en dat onderzoek heeft veel aan het licht gebracht. De meest aandacht van de onderzoekers ging uit naar twee groepen - gingerol en shoagol - die gember zijn sterke smaak verlenen.

Hoe kunnen we gember gebruiken?
Je kunt het gebruiken als verse wortelstok of als gekonfijte gemberbolletjes of als extract in capsule vorm (duur). Een eenvoudig en verrukkelijk extract is gemberthee. Voor één kopje doe je een theelepel geraspte gemberwortel in een kop kokend water dek dat af en laat het 10 tot 15 minuten trekken. Filter de thee en voeg honing naar smaak toe. Je kunt de thee heet of koud met ijsklontjes drinken. Je kunt ook zelf gembersiroop maken door één deel vers geraspte gemberwortel te vermengen met drie delen goede honing (geen fabriekshoning). Bewaar dit mengsel in de koelkast.

Als gember gedroogd is verandert de samenstelling, de gingerol, die in de verse gemberwortel ruimschoots aanwezig is, verandert in de sterkere shoagol. Deze twee groepen hebben verschillende eigen schappen waarbij de shoagol, ontstekingsremmend werkt. Daarom is het verstandig om meer dan één vorm van gember te gebruiken.

Bijvoorbeeld gember poeder, verse wortel, gembersiroop, dit alles is in reformhuizen te koop. Gember is niet giftig. Je kunt echter wel zure oprispingen krijgen als je op je nuchtere maag veel gember eet. Het is dus veel beter om het samen met je maaltijd te gebruiken. 

Ik hoop dat ik de liefhebbers wat meer heb kunnen vertellen over dit heerlijke kruid, zelf ben ik er gek op en gebruik het ook heel veel. Soms zet ik een pot Rooibosthee en doe daar dan een klein lepeltje gemberpoeder in of neem wat verse gemberwortel door de knoflookpers. Je ziet keus genoeg en met een beetje fantasie kan je er nog veel meer mee doen.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)