Honing

Honing is een product waar niet veel aandacht meer voor is. We hebben immers allerlei andere zoetmiddelen gekregen in de laatste decennia, maar als enig zoetmiddel is het honderden jaren gebruikt en heeft het zijn waarde bewezen.

Het is interessant te vernemen dat zowel in Christelijke- als Oosterse boeken honing ter sprake kwam als zoetmiddel en het werd zelfs als medicijn gebruikt, hoewel we beslist niet moeten vergeten dat honing geen geneesmiddel is in de zin van het woord zoals wij dat heden ten dage in de medische wereld kennen. (Wie ziek is doet er goed aan naar een arts te gaan en niet op eigen houtje te gaan experimenteren met honing).

Wij doen de meeste dingen in het leven uit gewoonte. Zelfs eten is voor een groot deel gewoonte. Laten wij eens kijken hoe de bijen zich voeden. Zij vliegen over het land en kiezen de juiste grondstoffen voor een volmaakt voedsel. Door een onfeilbaar instinct, bepalen zij welke bloemen geschikt zijn.

Bijen komen in Nederland overal voor en zij zorgen tevens voor de bestuiving van de planten. Zonder bijen geen planten en zonder planten geen bijen. Zo eenvoudig is dat.

Bijen verzamelen onder andere:

nectar ( dus geen honing) wat nodig is om honing te verkrijgen
water - voedersap voor het opnemen van de honing

Waar bestaat honing nu uit?
Honing is afkomstig van nectar (of van plantensappen of van uitscheidingsproducten van insecten op planten) Verzameld en bewerkt door bijen. De bijen verzamelen de nectar uit de bloemen. Deze nectar bevat veel suikers, maar merendeel (50 tot 80%) water. De nectar wordt door de bijen in de raat opgeborgen en ingedampt door ventileren, zodat een honing ontstaat. Honing bestaat voor het grootste deel uit de suikers fructose en glucose, verdere bestanddelen zijn water, enzymen, hormonen, vitaminen en zuren.

De enzymen en de vitaminen zijn voornamelijk uit de B groep:
 • organische zuren (werken conserverend)
 • vrije aminozuren en eiwitten
 • waterstofperoxide
 • stuifmeelkorrels en mineralen (zoals bijv. fosfor, mangaan, ijzer en koper)

De natuurlijke geur en smaakstoffen afkomstig van de bloemen geven elke honing zijn eigen karakter.

Eigenschappen van honing:
 • Kleur van lichtgeel tot donkerbruin
 • Vloeibaar vaak een andere kleur dan gekristalliseerd
 • Heidehoning is donkerder (roodbruin en één van de duurste soort) dan algemene bloemenhoning
 • Honing is een oververzadigde oplossing en de snelheid van kristallisatie hangt af van het soort honing (hoeveelheid druivensuiker in de honing) en de temperatuur


Wat is de werking van zuivere natuurlijke honing?

Vele vooraanstaande geleerden hebben de werking van honing onderzocht en steeds weer bleek dat honing vele goede eigenschappen bezit. Vaststaand zijn de volgende feiten:
 • Honing heeft een grote voedingswaarde
 • Het bevordert de spijsvertering en is zacht voor de maag
 • Het is door zijn samenstelling makkelijk op te nemen in het lichaam
 • Het geeft veel energie

Er zijn nog meer voordelen aan het gebruik van honing, maar de wetenschappers zijn het nog niet met elkaar eens. Maar voor ons is het belangrijk te weten dat honing een heerlijk en gezond product is. Natuurlijk heb ik het hier over zuivere natuurlijke koudgeslingerde honing. Persoonlijk laat ik de fabriekshoning rustig in de schappen van de supermarkt staan. Goede honing is in vele soorten in een reformzaak te koop.

U kunt honing op vele manieren gebruiken. Zowel als grondstof voor de bereiding van sappen, gebak enz.., maar in pure zuivere vorm zijn de voordelen het grootst, want bij verwarming van de honing gaan vele enzymen en vitaminen verloren. Een gezonde volkoren boterham met honing is zeker niet te versmaden, maar ook hier geldt weer.. smaken verschillen!

Liefhebbers geniet van dit zoete product, maar gebruik het met mate. Berichten tonen aan dat het niet verstandig is honing aan pasgeboren baby’s te geven. Met een gezonde borstvoeding hebben zij dat immers niet nodig.

Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)