12 Voedingsmiddelen Die Kankercellen Helpen Doden Je Ultieme Gids Voor Anti-Kanker Voeding

12 Voedingsmiddelen Die Kankercellen Helpen Doden Je Ultieme Gids Voor Anti-Kanker Voeding


9 keer gelezen sinds
13
minuten leestijd
13
minuten leestijd
9 keer gelezen sinds

0
(0)

Of je nu net gediagnosticeerd bent met kanker, jaren na je kankerbehandeling zit, of zelfs een hoog risico loopt op het ontwikkelen van kanker, we weten dat voeding belangrijk is als het om kanker gaat. Je kunt je kanker voeden met je eten, of je kunt je eten gebruiken om tegen kanker te vechten. Je moet direct beginnen met deze voedingsmiddelen.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Bessen bevatten veel antioxidanten, vitamines en vezels, die het risico op kanker verlagen. Begin direct met het eten van meer bessen om je gezondheid te verbeteren.
  2. Citrusvruchten zijn rijk aan antioxidanten, zoals vitamine C, die je immuunsysteem ondersteunen en je beschermen tegen kanker. Eet dus regelmatig citrusvruchten om je antioxidantenniveau op peil te houden.
  3. Knoflook bevat verbindingen met zwavel erin, die het risico op bepaalde soorten kanker helpen verlagen. Voeg knoflook toe aan je voeding om hier de voordelen van te ervaren.
  4. Kruisbloemige groenten, zoals broccoli en boerenkool, bevatten stoffen die je kankerrisico verlagen. Vezels in deze groenten helpen ook bij het voorkomen van kanker.
  5. Bladgroenten zoals spinazie en boerenkool zitten vol met antioxidanten, vezels en vitamine C die je beschermen tegen kankercellen. Zorg ervoor dat bladgroenten een belangrijk onderdeel van je dieet zijn.

Bessen staan al lang bekend om hun beschermende werking tegen verschillende soorten kanker. Ze zitten boordevol antioxidanten, vitamines en vezels. Het is vooral het hoge gehalte aan antioxidanten en vezels in bessen die je risico op kanker verlagen. Dit is de eerste verandering die ik maak voor vrouwen die met mij werken in het kanker Vrijheidsprogramma. Het is zo eenvoudig en het heeft een grote impact.

Als je een hoog risico loopt op het ontwikkelen van kanker, of als je een terugkeer van kanker wilt voorkomen, begin dan direct meer bessen te eten. Een fout die veel kankeroverlevenden maken, is dat ze op zoek gaan naar één enkel voedingsmiddel dat kanker zal genezen. Maar dit is een totaal verkeerde aanpak.

Verklarende woordenlijst

  • Oxidatieve stress: Een onbalans in het lichaam waarbij schadelijke stoffen schade veroorzaken aan cellen.
  • Organozwavelverbindingen: Stoffen die zwavel bevatten en voorkomen in onder andere knoflook en die mogelijk een rol spelen bij kankerpreventie.
  • Glycinaten: Verbindingen die voorkomen in kruisbloemige groenten en die mogelijk het risico op kanker kunnen verlagen.
  • Flavonoïden: Natuurlijke stoffen die voorkomen in planten, waaronder groene thee, die antioxidante eigenschappen hebben.
  • Prodrug: Een stof die in het lichaam wordt omgezet in een werkzame stof, zoals bij het medicijn tamoxifen.

1. Bessen

Bessen staan al lang bekend om hun beschermende werking tegen verschillende soorten kanker. Ze zitten boordevol antioxidanten, vitamines en vezels. Het is vooral het hoge gehalte aan antioxidanten en vezels in bessen die je risico op kanker verlagen. Dit is de eerste verandering die ik maak voor vrouwen die met mij werken in het kanker Vrijheidsprogramma. Het is zo eenvoudig en het heeft een grote impact.

Als je een hoog risico loopt op het ontwikkelen van kanker, of als je een terugkeer van kanker wilt voorkomen, begin dan direct meer bessen te eten. Een fout die veel kankeroverlevenden maken, is dat ze op zoek gaan naar één enkel voedingsmiddel dat kanker zal genezen. Maar dit is een totaal verkeerde aanpak.

2. Citrusvruchten

Als kankeroverlevende weten we dat je lichaam lange tijd onder oxidatieve stress heeft gestaan, nog voordat je wist dat je kanker had. Je lichaam vocht tegen kankercellen. Daarna volgden operaties, chemotherapie, bestraling, maanden en misschien zelfs jaren van behandeling.

Dit alles betekent dat je antioxidanten niveaus erg laag zijn als je klaar bent met de behandelingen. De zorg rondom het hebben van lage antioxidanten niveaus is dat je immuunsysteem aangetast zal worden. Met lage antioxidanten niveaus is het waarschijnlijker dat je een gewone verkoudheid of griep zult oplopen, maar het is ook waarschijnlijker dat je kanker terugkomt.

Het hoog houden van je antioxidanten niveaus zal je risico op kanker helpen verlagen. Citrusvruchten zitten vol met antioxidanten, zoals vitamine C. Deze vitamine kan helpen je antioxidanten een boost te geven en je immuunsysteem te ondersteunen.

Sinaasappels en citroenwater waren enkele van mijn favoriete keuzes toen ik mijn doctoraatstraining afrondde aan de Universiteit van Toronto. Ik wist dat de hoge stressniveaus een probleem vormden voor mijn lichaam, dus ik moest het voeden om te kunnen presteren tijdens die lange dagen in het ziekenhuis.

Het gebruik van citrusvruchten hielp me om langer gezond te blijven. Antioxidanten blijken ook bijzonder nuttig te zijn bij kanker zoals maagkanker, slokdarmkanker en darmkanker. Dat brengt me eigenlijk bij het volgende voedingsmiddel dat je kankerrisico echt kan verlagen, maar dit is een controversieel onderwerp. Dus ik bewaar dat voor het einde. Het volgende voedingsmiddel dat je moet gebruiken is knoflook.

3. Knoflook

Knoflook bevat verbindingen met zwavel erin, die het risico op bepaalde soorten kanker helpen verlagen. Voeg knoflook toe aan je voeding om hier de voordelen van te ervaren. Dit is de reden waarom knoflook vaak wordt gebruikt als supplement onder kankeroverlevenden.

Hoe effectief knoflook is als supplement voor kankeroverlevenden is een beetje onduidelijk, maar we weten wel dat zwavelverbindingen in je voeding je risico op kanker kunnen verlagen. Dit is dus een goede optie, dus begin dit aan je dieet toe te voegen. Knoflook kan gemakkelijk worden toegevoegd aan een tomatensaus, wat me eigenlijk bij het volgende voedingsmiddel brengt dat je moet beginnen te gebruiken: tomaten.

4. Tomaten

Tomaten zijn een uitstekende bron van lycopeen. Lycopeen is een antioxidant dat je risico op kanker helpt verlagen. Het kan zo simpel zijn als het maken van een tomatensaus en het toevoegen van knoflook. Maar je kunt ook het volgende voedingsmiddel toevoegen om het potentieel om kanker te bestrijden echt te vergroten.

Het bevat veel voedingsmiddelen die bekend staan om hun bijdrage aan het kankervrij blijven. En dit brengt me eigenlijk bij het volgende voedingsmiddel dat kankercellen helpt sterven, namelijk kruisbloemige groenten.

5. Kruisbloemige Groenten

Kruisbloemige groenten zijn bijvoorbeeld boerenkool, broccoli, bloemkool of zelfs spruitjes. Dit zijn allemaal geweldige opties om aan je voeding toe te voegen. Kruisbloemige groenten bevatten verbindingen die glycinaten worden genoemd. Deze staan bekend om het verlagen van je kankerrisico.

Maar deze groenten bevatten ook veel vezels, waarvan is bewezen dat ze je risico op kanker verlagen. We weten dat in culturen die meer vezels eten, het aantal gevallen van kanker lager ligt. De gemakkelijkste manier om meer vezels te eten, is door simpelweg meer groenten te eten.

6. Bladgroenten

Dit zijn groenten zoals spinazie, boerenkool, snijbiet of andere soorten groene bladgroenten. Deze voedingsmiddelen zitten boordevol antioxidanten, vezels en vitamine C, die je allemaal zullen beschermen tegen kankercellen. Eten na kanker zou zich echt moeten richten op één kernprincipe: een plantaardig dieet.

Een plantaardig dieet kan nog steeds dierlijke producten bevatten, zoals kip, kalkoen, zuivel of zeevruchten, maar het grootste deel van het voedsel dat je eet, moet van planten afkomstig zijn. Er zijn verschillende richtlijnen voor kankerpreventie die dezelfde aanbeveling doen.

Het Amerikaanse Kankerinstituut adviseert een dieet dat rijk is aan fruit en groenten, bonen en peulvruchten en volle granen. De American Cancer Society geeft bijna exact dezelfde aanbeveling. Dus als je echt maar één simpele stap wilt zetten om je risico op kanker te verlagen, dan moet je meer groenten eten.

Een goed begin is om bij al je maaltijden meer groenten te eten: ontbijt, lunch en avondeten. Naarmate je meer gewend raakt aan het eten van meer groenten, kun je streven naar een half bord groenten bij elke maaltijd. Deze suggestie van een half bord groenten lijkt veel groenten, en dat is het ook.

Dat is eigenlijk een grote hoeveelheid groenten om te eten. Maar als je er echt alles aan wilt doen om je risico op kanker te verlagen, dan is een half bord groenten de manier waarop je het moet aanpakken. Het volgende voedingsmiddel dat kanker helpt voorkomen, is groene thee.

7. Groene Thee

Van groene thee wordt gedacht dat het veel antikanker eigenschappen heeft. Er is specifiek aangetoond dat het het risico op borstkanker, darmkanker en prostaatkanker vermindert. Groene thee is ook zeer nuttig bij het herstellen van een chemobrein. Als je moeite hebt met hersenmist of mentale helderheid na kanker, dan is dit eigenlijk een geweldige optie voor je.

Veel vrouwen merken dat ze niet in staat zijn om te multitasken, zich te concentreren in gesprekken of dat ze feiten niet zo snel kunnen terughalen als voor kanker. Dit is vaak het resultaat van wat gewoonlijk chemobrein wordt genoemd. Chemobrein heeft verschillende bijdragende factoren, en voeding is er zeker één van.

Dus we willen de hoeveelheid flavonoïden in je dieet verhogen, en groene thee is een uitstekende bron van flavonoïden. Je kunt dus beginnen met het opnemen van een kop groene thee in je dagelijkse routine. Het volgende voedingsmiddel dat je wilt eten om kanker te helpen voorkomen zijn zaden en noten.

8. Zaden en Noten

Dit zijn dingen zoals amandelen, walnoten, pompoenpitten, lijnzaad of chiazaad. Dit soort voedingsmiddelen geven je gezonde vetten, vezels en antioxidanten. Ze bieden veel voeding in een klein hapje. Maar er zijn goede en slechte dingen aan zaden en noten.

De meerderheid van de vrouwen die een kankerbehandeling ondergaan, komt eigenlijk aan. We weten dat een ongezond lichaamsgewicht je risico op terugkeer van kanker verhoogt. Het is een harde realiteit dat kankerbehandelingen ervoor zorgen dat je aankomt.

Misschien wil je het bovenop yoghurt of een salade doen, maar je houdt de portiegrootte klein en je wilt ervoor zorgen dat je dit goed doet. Het volgende voedingsmiddel dat je moet toevoegen is vette vis.

9. Vette Vis

Dit zijn vissen zoals zalm, makreel of sardines. Het eten van vis die rijk is aan omega-3 vetzuren en gezonde vetten staat bekend om het verlagen van het risico op kanker, vooral borstkanker. Als we naar alle diëten kijken die je risico op kanker helpen verlagen, is het het mediterrane dieet dat er altijd als winnaar uitkomt.

Het is aangetoond dat dit effectief is in het verlagen van je risico op een terugkeer van kanker en vette vis is een groot onderdeel van het mediterrane dieet. Je kunt beginnen met het streven om één keer per week vis te eten en dan uiteindelijk naar twee keer per week. Het volgende voedingsmiddel dat ik op deze lijst moet opnemen zijn bonen en peulvruchten.

10. Bonen en Peulvruchten

Van bonen en peulvruchten is consequent aangetoond dat ze je risico op kanker verlagen, maar bijna niemand eet ze. Dit zijn bijvoorbeeld zwarte bonen, linzen of kikkererwten. Ze bevatten niet alleen veel vezels, waarvan bekend is dat ze je risico op kanker verlagen, maar ze bevatten ook stoffen waarvan specifiek is aangetoond dat ze het risico op darmkanker verlagen.

11. Volle Granen

Volle granen bevatten veel vezels, antioxidanten en vitamines. Er is hier een duidelijk patroon. We weten dat bepaalde dingen je risico op kanker verlagen en we moeten antioxidanten, vezels, vitamines en mineralen uit verschillende voedingsmiddelen halen.

Maar volle granen zijn een duidelijke winnaar om kanker te helpen voorkomen. Maar dat brengt me bij dit volgende voedingsmiddel dat kankercellen helpt doden, en dit is een beetje controversieel: kurkuma.

12. Kurkuma

Over het algemeen staat kurkuma of curcumine, wat het actieve ingrediënt in kurkuma is, bekend om zijn ontstekingsremmende en antikanker eigenschappen. Het staat bekend om het verminderen van verschillende soorten kanker. Maar de controverse komt bij borstkankeroverlevenden.

Kurkuma moet niet worden ingenomen als je ook tamoxifen gebruikt. Tamoxifen is een bekende prodrug, wat betekent dat wanneer je een tamoxifentablet inneemt, deze het lichaam in moet gaan en een proces moet ondergaan om zijn actieve vorm te worden.

Het wordt omgezet in de actieve vorm van tamoxifen door een enzym. Helaas reageert curcumine met dit enzym, wat betekent dat tamoxifen niet kan worden omgezet in de actieve vorm. Als curcumine voorkomt dat tamoxifen wordt omgezet, dan krijg je geen enkel voordeel van tamoxifen en zal het je risico op kanker niet verlagen.

Curcumine maakt tamoxifen minder effectief of zelfs ineffectief. Dit betekent dat kurkuma een goede keuze kan zijn voor kankeroverlevenden, zolang je geen tamoxifen gebruikt. Nu je weet welke 12 voedingsmiddelen kankercellen helpen doden, moeten we overgaan naar je lichaamsbeweging.

P.S.

Je kunt je risico op terugkeer van kanker met wel 59% verlagen als je gerichte lichaamsbeweging doet.

Geraadpleegde bronnen:

      • New York Post – Aanbevelingen van een oncologie-diëtist over kankerpreventie door dieetkeuzes.
      • KWF Kankerbestrijding – Advies van KWF over het beperken van ongezonde voeding ter preventie van kanker.
      • KWF Kankerbestrijding – Richtlijnen van KWF over gezonde voeding en kankerpreventie.
      • Daily Telegraph – Informatie over het verband tussen melkconsumptie en een lager risico op darmkanker.
      • Time – Artikel over voedingsmiddelen die het risico op kanker kunnen verminderen.
      • El HuffPost – Onderzoek naar het effect van fruit en groenten op het risico op blaaskanker.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de beste voedingsmiddelen om kanker te voorkomen?

De beste voedingsmiddelen om kanker te voorkomen zijn onder andere bessen, citrusvruchten, knoflook, kruisbloemige groenten, bladgroenten, groene thee, zaden en noten, vette vis, bonen en peulvruchten en volle granen. Deze voedingsmiddelen zitten vol met antioxidanten en andere stoffen die je lichaam beschermen.

Hoeveel groenten moet ik per dag eten om mijn risico op kanker te verlagen?

Streef ernaar om bij elke maaltijd, ontbijt, lunch en avondeten, een half bord met groenten te eten. Meer groenten eten is een van de meest effectieve manieren om je risico op kanker te verlagen.

Is het echt nodig om biologische groenten te eten?

Het eten van biologische groenten kan voordelen hebben, maar het belangrijkste is dat je überhaupt meer groenten eet. Spoel je groenten goed af om eventuele bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

Kan ik met voeding mijn kanker genezen?

Er is geen enkel magisch voedingsmiddel dat kanker kan genezen, maar een gevarieerd en evenwichtig dieet met de hierboven genoemde voedingsmiddelen kan je lichaam ondersteunen in de strijd tegen kanker en de kans op terugkeer verkleinen.

Is kurkuma veilig voor kankerpatiënten?

Kurkuma is over het algemeen veilig, maar borstkankerpatiënten die tamoxifen gebruiken moeten kurkuma vermijden omdat het de werking van het medicijn kan beïnvloeden.

 

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Uit Dezelfde Categorie

Zijn Dadels Gezond?

27 oktober 2023364 views22 min leestijd

Zijn Aardbeien Gezond?

31 oktober 2023317 views16 min leestijd

De 11 Beste Detox Natuurlijke Voedingsmiddelen

13 januari 2022914 views12 min leestijd

Rollinia – De bijennaam Zuid-Amerikaanse papaja

17 maart 2024169 views9 min leestijd
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Erotische intelligentie test
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
zelfliefde
Vorm Voorkeur Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd