Keukenkruiden lekker en gezond

Er is ons gevraagd iets over keukenkruiden te vertellen. Je zult er niet dagelijks bij stilstaan, maar het kruidenrekje in de keuken is veel belangrijker dan zout en peper. Keukenkruiden die alle gerechten zo geurig en smakelijk maken, bevatten namelijk tal van geneeskrachtige eigenschappen.


Profiteer dus van deze "groene medicijnen" Ze stimuleren de eetlust en op die manier helpen zij de spijsvertering een handje. Er is veel geschreven over kruiden in het algemeen. De laatste eeuw zijn ze een beetje in de vergetelheid geraakt, maar langzamerhand komen kruiden weer in de belangstelling, vooral als smaakmaker.

Een kleine greep uit het kruidenrekje
  
 • LAVAS:
  De bekende maggiplant wekt de eetlust op en brengt bij darmgassen de ingewanden tot rust. Het smaakt heerlijk in de soep.
 • KERVEL;
  Heeft een urinedrijvende werking en smaakt ook heerlijk in de soep en vooral in salades.
 • TIJM:
  Moet met mate gebruikt worden, want het heeft een sterke smaak. Maar de desinfecterende eigenschappen zijn er niet minder om.
 • OREGANO:
  Is heerlijk in pasta gerechten. Ook een sterke smaak dus.. met mate gebruiken.
 • PETERSELIE:
  Ons welbekend, het wordt vaak gebruikt als versiering van verschillende gerechten, maar daarmee laten wij het kruid niet helemaal tot zijn recht komen. Het is zeer rijk aan vitamine C, ijzer, jodium en magnesium. Bovendien heeft het een reinigende werking.

  Tip: Voor vrouwen in verwachting: Niet te veel gebruiken!


  Dan hebben we nog Selderij, Komijn, Laurier, ach.. er zijn er zoveel,.. allemaal soorten die smaak aan ons voedsel geven. Het is dan ook een avontuur om op zoek te gaan en voor jezelf de lekkerste soorten uit te zoeken.

  Bedenk één ding, Verse kruiden zijn het gezondst en het smakelijkst! Ook werken zij dan veel krachtiger en is de smaak sterker dan gedroogde kruiden.

  Je kunt de meeste kruiden zelf kweken. De meeste tuincentra verkopen zakjes met zaad waar de aanwijzingen opstaan. Ook kun je verse keukenkruiden kopen in de meeste supermarkten en groentezaken. Dus.. probeer wat meer kruiden te gebruiken en wat minder zout.
 • Disclaimer GoodFeeling.nl

  GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

  Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)