Knoflook II

Knoflook, de plantensoort Allium sativum uit het geslacht look van de Narcissenfamilie. Dit uit Midden-AziŽ afkomstige keukenkruid wordt reeds lang geteeld om de samengestelde bol, bestaande uit een aantal witte bijbollen, bijeengehouden door een huid.


In de warmere streken van Europa wordt knoflook veel geteeld en, ondanks de onwelriekende geur die de adem en het afgescheiden lichaamsvocht na het gebruik van knoflook verspreiden, als keukenkruid gegeten. In Nederland wordt vanwege de te lage temperaturen geen knoflook geteeld; in BelgiŽ hier en daar wel.

Knoflook wordt ook wel tot preparaten verwerkt in verband met de eraan toegeschreven geneeskrachtige werking. De werkzaamheid van de preparaten lijkt echter laag te zijn. Verse knoflook lijkt een grotere geneeskrachtige werking te hebben; deze lijkt op te treden als men enkele teentjes per dag eet.

"knoflook", ģ Encartaģ 98 Encyclopedie Winkler Prins Editie. © 1993-1997 Microsoft Corporation/ Elsevier. Alle rechten voorbehouden.  

De knoflook is een bolgewas en behoort, net als uien en bieslook, tot de lelieachtigen. Ze groeien in droge en zonnige gebieden. Dat is niet vreemd als je weet dat de oorsprong van de knoflook in Centraal-Azie te vinden is. Via het Midden-Oosten kwam de knoflook uiteindelijk terecht in Zuid- en Midden-Europa. Al in vroeger tijden werd de knoflook naast voedingsmiddel ook gebruikt als geneesmiddel. Door de kruistochten werd het product ook in onze streken bekend en ook hier werd het gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. 

De teelt en van knoflook
Een gedroogd bolletje is op een droge plaats circa 2 maanden goed houdbaar. Verse knoflook is minder goed verkrijgbaar en de houdbaarheid is veel beperkter (circa 2 weken in de koelkast).

Tip:

Leg knoflook nooit in de buurt van producten die snel geur opnemen (zoals eieren, boter, margarine of kaas). 

In de nieuwsgroep nl.culinair komt regelmatig een discussie terug over het bewaren van reeds gepelde knoflooktenen. Een optie om dit te doen is de knoflooktenen in een potje met olie te bewaren. Juist dit punt is regelmatig onderwerp van discussie, omdat er een hardnekkig verhaal de ronde doet dat hierdoor botulisme kan ontstaan. Omdat je botulisme niet kunt zien, proeven, of ruiken en de afloop mogelijk dodelijk kan zijn bestaat er toch enige vrees.

Uit onderzoek is echter het volgende naar voren gekomen
(citaat uit walm nr. 3/1991)

"Wie kijkt naar de cijfers van het voorkomen van botulisme bij mensen (30 gevallen per jaar op een VS bevolking van 250 miljoen!, Geen Nederlandse gevallen sinds 1945) moet concluderen dat de bedreiging serieus, maar piepklein is..

Onze aanbeveling: ga gewoon door met het maken en consumeren van knoflook in olie maar houdt het product permanent gekoeld." Dit lijkt een aardige conclusie. Doe hetzelfde als andere producten die op deze wijze bewaard worden (feta of olijven): bewaar het goedje niet te lang.
Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)