Wat is mierikswortel nou precies

De mierikswortel werd vroeger net zoals zoveel kruiden gebruikt in de keuken, maar ook als (uitwendig) medicijn. Tegenwoordig weten we ook nog niet genoeg van de mogelijkheden die dit soort kruiden te bieden hebben. Mierikswortel met gladde schil is zoet van smaak terwijl de mierikswortel met ruwe schil zeer scherp is. Bij het raspen van de wortel komt er een scherpe mosterdolie vrij waardoor net als met ui de tranen over je wangen rollen.


Het is een wortel die bovendien de smaakorganen prikkelt. Bovendien is het een plant die zich gemakkelijk ontwikkeld en de jonge blaadjes zijn geschikt voor in de soep of salades. De wortel zelf kan fijn gehakt worden en aangemaakt met zure room. Dit is rijk aan vitaminen en heeft een speciale smaak. Het is aan te raden bij bijvoorbeeld gerookte vis.

Wil je mierikswortel proberen bij een vleesgerecht?

500 gram geraspte appel
30 gram geraspte mierikswortel
50 gram suiker
2 centiliter  azijnDe Mierikswortel is afkomstig uit oost europa. (het vermoeden is Rusland)

Mierikswortel is een krachtige plant met grote getande bladeren Die crème wit gevlekt zijn. De mierikswortel vraagt veel ruimte in de tuin. Het is een echte woekeraar daarom is het zaak de plant goed in de gaten te houden. De bloemstengels worden ongeveer 1 meter 50 hoog en de bloemetjes lijken op die van gipskruid. De mierikswortel kan het beste op een vochtige plaats staan, maar op droge grond doet de plant het ook heel goed. De mierikswortel is een echte voorjaar / zomerplant. `s Winters blijft er boven de grond niets van over en in het voorjaar loopt de mierikswortel weer helemaal uit. De bladeren van de mierikswortel werden vroeger alleen uitwendig gebruikt in de volksgeneeskunde.

De meeste mensen weten dat Dr. A. Vogel veelal met kruiden werkt. hij heeft op veel kruiden een dossier ingediend bij het C.B.G. (College ter Bevordering van Geneeskunde). De kruiden worden daar getest en wanneer het goed wordt bevonden krijgt het een registratienummer. Ook is er een dossier ingediend door Dr. A. Vogel van de mierikswortel.

Tip: Door het kauwen op de wortel krijg je sterker tandvlees.

Door een mengsel van geraspte mierikswortelen en wijnazijn kan je sproeten en vlekken uit het gezicht verwijderen. Dit mengsel moet 2 dagen in een afgesloten fles in de zon staan, daarna moet het gezeefd worden en is het klaar om iedere avond met een watje de vlekken en sproeten te deppen. Mierikswortelsap helpt ook tegen hoest en heesheid. De wortel uitpersen 3x daags een theelepel met honing of suiker innemen. Ook is de Mierikswortel geschikt voor het versterken van de aderen en haarvaatjes.

Tot slot nog dit.
Meestal lees je over mierikswortel dat het overal te koop is, maar door eigen ervaring weet ik inmiddels dat dit niet waar is. In potjes is het wel te koop, (vloeibaar) maar niet vers. Allerlei tuincentra afgebeld en speciale kruidenkwekerijen, maar niets hoor. Uiteindelijk ben ik met een beetje geluk geslaagd bij een plantenkwekerij, omdat de eigenaresse een kennis heeft die in een eigen volkstuintje mierikswortel kweekt. Het leuke hieraan is dat we het bovenstaande allemaal gaan uitproberen.Disclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)