Wanneer het aankomt op het aangaan van een nieuwe relatie zou je eerst maar eens je allerdiepste angsten onder ogen durven komen.
Je wilt hoedan ook weten hoe gezond je zelf bent in termen van je eigen (stabiele) basis voordat je een relatie aangaat met een partner.
Denk hier eens heel diep over na:. Wat als het universum NU naar je toe kwam en zei:
“Je zult voor altijd alleen blijven, dat garandeer ik je. Wat je ook onderneemt in je leven, je zult altijd alleen zijn.”
Zou je daarmee oké zijn?
Als het antwoord “Ja” is, dan is dat goed.
Als het antwoord “Nee” is, dan is dat iets om aan te werken en los te laten.
Betekent dit dat je doel moet zijn om voor altijd alleen te blijven?
Nee, dat betekent het niet. Maar het betekent wel dat de reden waarom je een relatie aangaat moet voortkomen uit de zuiverste intentie en niet uit de behoefte en de noodzaak om je compleet te voelen.
Dit is ook waarom ik het altijd heb over belangrijkste relatie die er bestaat: de relatie die je met jezelf hebt.
Dus als het idee om voor altijd alleen te zijn je triggert, wat betekent dat dan?
Dat betekent dat je het hele idee niet kunt uitstaan om eerst in een harmonieuze relatie met jezelf te zijn. Dat is dus waar het echt om gaat. En omdat je het niet kunt uitstaan om met jezelf of alleen te zijn, ontbreekt het je aan zelfliefde en zelfacceptatie. Je wilt een relatie omdat je probeert die liefde van buitenaf te krijgen.
Zelfliefde en Relaties
Als je jezelf niet de liefde geeft die je nodig hebt, maar hoopt dat iemand anders dat voor je doet, dan werkt dat niet. Je kunt zelfliefde niet uitbesteden aan iets of iemand anders. Als je een relatie aangaat met deze basis, zal je geen liefde ervaren, maar alleen verlangen en gehechtheid, wat tot veel manipulatie leidt.
Je zult proberen je partner bij je te houden, omdat je bang bent om weer alleen te zijn. Dit is helaas hoe de meeste relaties zijn. Totdat je echt van jezelf kunt houden en compleet kunt worden, is het moeilijk om een gezonde relatie te hebben.
Ware liefde bestaat uit twee complete personen die samenkomen en een unieke harmonie creëren.
Samen creëren ze iets moois, maar elk individu blijft op zichzelf volledig. Dit geldt ook als je door een breuk gaat. Een relatiebreuk is nooit leuk, maar het vermindert nooit je eigenwaarde. Je blijft jezelf. Niets buiten jou kan je verbeteren of kleiner maken. Het is belangrijk om doelen te hebben in het leven, maar je doelen bepalen nooit je eigenwaarde.
Stop met Het Achtervolgen van de Verkeerde Mensen
Het volgende is: stop met het achtervolgen van de verkeerde mensen, echt waar. Vraag jezelf af, wat is mijn ideale partner? Helaas zien we vaak dat mensen anderen najagen die hun vrienden, familie of de maatschappij zullen imponeren, zonder zich af te vragen wat ze zelf willen.
Ga voor wat jij wilt. Niemand anders zal in die relatie zitten. Waarom probeer je anderen te imponeren? Wees voorzichtig dat je jezelf niet opsluit in wat we een gouden kooi noemen. Dit gebeurt nog steeds veel te vaak.
Er bestaat zoiets als natuurlijke chemie. Als we allemaal één-op-één zouden afspreken, zullen we dan allemaal even goed met elkaar kunnen opschieten? Nee, sommige mensen zullen een betere klik hebben dan anderen, en dat is chemie.
Het betekent niet dat er iets mis is met de persoon met wie je geen klik hebt. Maar wat we doen is dat we proberen mensen te behagen, we zetten een façade op en proberen iemand te zijn die we niet zijn om de verkeerde mensen te laten houden van wie we echt zijn.
Authenticiteit in Relaties
Denk aan jezelf op je slechtst. Stel dat je een avond uit bent geweest, veel hebt gegeten en gedronken, en je voelt je de volgende ochtend beroerd en opgeblazen. Als je ideale partner je zo zou zien, zonder make-up, net wakker uit bed, zou je je dan op je gemak voelen?
Als het antwoord nee is, dan ben je niet echt. Je probeert een gouden kooi te creëren. Dit geldt ook als je je partner buiten jouw league vindt. Dat is een gouden kooi en dat is nooit goed.
Een relatie zou je persoonlijke toevluchtsoord moeten zijn waar je volledig jezelf kunt zijn. Wees authentiek en wees niet bang om de echte jij te laten zien. Als je dit doet, zul je snel zien met wie je wel en niet een natuurlijke klik hebt. Dit voorkomt dat je zes maanden investeert in een relatie om er later achter te komen dat jullie niet bij elkaar passen.
De Waarde van Zelfverbetering
Een ander belangrijk punt is om iemand te vinden die ook bezig is met zelfverbetering. Als je iemand ontmoet die niet bezig is met zelfverbetering, is de relatie gedoemd te mislukken. We trekken meestal iemand aan met een vergelijkbaar niveau van zelfvertrouwen.
Maar als je jezelf blijft verbeteren en de ander niet, zal er uiteindelijk een kloof ontstaan die te groot is om te overbruggen, en de relatie zal eindigen.
Vraag jezelf dus af:
Waar gaat deze persoon heen?
Wat zijn hun doelen? Werken ze aan zichzelf?
Er zijn mensen die ik 15 jaar geleden heb gedate, die toen als heel aantrekkelijk werden beschouwd. Maar waar zijn ze nu? Iemand die alleen maar rookt en drinkt, zal na een paar jaar niet meer zo aantrekkelijk zijn. Dus kijk niet alleen naar het heden, maar projecteer naar de toekomst. Waar gaat deze persoon heen?
Omgaan met Tegenslagen
Relaties zullen je ook op z’n minst altijd wel kleine triggers geven en dat is een goed ding. Het is bovendien normaal en heel natuurlijk. Dit kan je op persoonlijk vlak helpen met je eigen groei en ontwikkeling.
Relaties kunnen dingen in je naar boven brengen die moeilijk op je eigen houtje te triggeren zijn. Dit is waardevol, dus blijf erbij. Als je door de initiële fase heen komt, wordt de relatie veel bevredigender dan in het begin.
Tegenslagen spelen ook een belangrijke rol in relaties. Je moet samen door moeilijke tijden heen gaan om te zien waar je relatie echt van gemaakt is. Dit laat je zien wie je partner echt is.
Als alles goed gaat, is het makkelijk om met elkaar op te schieten. Maar als het moeilijk wordt, komt de waarheid naar boven. Dat geldt ook voor vriendschappen. Hoe reageren je vrienden als je door een moeilijke tijd gaat? Dit laat zien wie je echte vrienden zijn.
Leren Omgaan met Ruzies
Het laatste wat ik wil zeggen is dat een belangrijk onderdeel van een gezonde relatie is om te leren hoe je ruzie maakt met je partner. Ruzies zijn onvermijdelijk. Mensen proberen het te vermijden, maar het is belangrijk om te weten hoe je gezond kunt ruziën.
De beste manier om dit te leren is door het boek “Crucial Conversations” te lezen. Dit boek leert je de parameters van een gezonde ruzie en hoe je er doorheen kunt navigeren zonder dat het toxisch wordt.
Uiteindelijk zijn dit enkele van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden als het gaat om relaties. Relaties kunnen diepe paden naar groei en zelfontdekking zijn, maar ze moeten beginnen vanuit de juiste basis.
Conclusie
Sluit jezelf niet op in een gouden kooi en hou het lange termijn perspectief in gedachten. Gebruik je relatie als een kans om te genezen en jezelf te verbeteren.
Ook lezen:
Veelgestelde Vragen
Waarom is zelfliefde belangrijk voor een gezonde relatie?
Zelfliefde vormt de basis voor gezonde relaties. Zonder zelfliefde zoek je bevestiging van anderen, wat leidt tot afhankelijkheid en ongezonde dynamieken.
Hoe kan ik aan mijn zelfliefde werken?
Begin met zelfzorg en zelfacceptatie. Meditatie, journaling en het stellen van grenzen zijn effectieve manieren om je zelfliefde te vergroten.
Wat zijn tekenen van een gezonde relatie?
Gezonde relaties kenmerken zich door wederzijds respect, open communicatie, en het vermogen om onafhankelijk te zijn terwijl je samen bent.
Waarom voelen veel mensen zich ongemakkelijk bij het idee om alleen te zijn?
Dit ongemak komt vaak voort uit een gebrek aan zelfacceptatie en het idee dat je anderen nodig hebt om je compleet te voelen.
Hoe beïnvloedt zelfverbetering mijn relatie?
Zelfverbetering helpt je groeien en sterker worden als individu, wat bijdraagt aan een evenwichtige en ondersteunende relatie.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.