Wat Gebeurt Er met Je Brein Als Je Weet Dat Je Wordt Bekeken?

Wat Gebeurt Er met Je Brein Als Je Weet Dat Je Wordt Bekeken?


16 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
16 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Een studie toonde aan dat toezicht onbewuste zintuiglijke reacties versterkt, wat leidt tot snellere gezichtsherkenning. Dit heeft belangrijke gevolgen voor de mentale volksgezondheid nu toezicht toeneemt.

Uit psychologisch onderzoek blijkt dat toezicht iemands onbewuste bewustzijn van bekeken worden vergroot, wat invloed heeft op hoe het brein zintuiglijke informatie verwerkt.

De studie liet zien dat deelnemers gezichten sneller konden herkennen onder toezicht, zonder zich bewust te zijn van deze verbeterde waarneming.

Hoe Toezicht Je Hersenen Beïnvloedt

Een nieuwe psychologische studie toont aan dat wanneer mensen weten dat ze onder toezicht staan, dit automatisch leidt tot een verhoogd bewustzijn van bekeken worden. Dit heeft gevolgen voor de mentale volksgezondheid.

In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Neuroscience of Consciousness werkten onderzoekers van de Universiteit van Technologie Sydney (UTS) met 54 deelnemers om de effecten van toezicht te onderzoeken op een essentiële menselijke zintuiglijke functie: het vermogen om de blik van een ander te detecteren.

Psychologische Effecten van Bekeken Worden

Hoofdauteur, Associate Professor Kiley Seymour, gespecialiseerd in neurowetenschap en gedrag, verklaarde dat eerder onderzoek al de invloed van toezicht op bewust gedrag heeft aangetoond. Deze nieuwe studie levert echter het eerste directe bewijs dat toezicht ook een onvrijwillige reactie veroorzaakt.

“We weten dat bewakingscamera’s ons gedrag veranderen, en dat is de voornaamste reden waarom winkels en anderen deze technologie inzetten om ongewenst gedrag te voorkomen,” aldus Seymour.

“Maar we tonen aan dat niet alleen ons zichtbare gedrag verandert – ons brein verandert ook hoe het informatie verwerkt.

“We vonden direct bewijs dat opvallend toezicht via camera’s een sterk effect heeft op een automatische en onvrijwillige functie van onze zintuigen: de bewuste herkenning van een gezicht.

“Dit mechanisme, dat is geëvolueerd om andere wezens en potentiële bedreigingen zoals roofdieren te detecteren, wordt versterkt wanneer we via camera’s worden bekeken.

“De deelnemers die werden bewaakt, herkenden gezichtsprikkels bijna een seconde sneller dan de controlegroep. Deze verbetering gebeurde onbewust.”

Onbewuste Reacties en Volksgezondheid

“Het was verrassend en zorgwekkend dat hoewel deelnemers aangaven weinig zorgen te hebben over toezicht, de effecten op basale sociale processen aanzienlijk en onmerkbaar waren,” aldus Seymour.

“Het vermogen om snel gezichten te herkennen is cruciaal voor menselijke sociale interacties. Informatie in gezichten, zoals de richting van een blik, stelt ons in staat modellen te maken van andermans gedachten en gedrag te voorspellen.

“We zien overgevoeligheid voor oogcontact in psychische aandoeningen zoals psychose en sociale angst, waarbij mensen irrationele overtuigingen of obsessies ontwikkelen over bekeken worden.

“Hoewel deze studie zich specifiek richtte op onbewuste sociale processen, moeten toekomstige onderzoeken de bredere effecten op het limbisch systeem verkennen, wat belangrijkere implicaties kan hebben voor de volksgezondheid en het belang van privacy.”

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Hoe beïnvloedt toezicht onze hersenen?

Toezicht verhoogt de onbewuste hersenactiviteit, waardoor gezichtsherkenning sneller verloopt. Dit gebeurt zonder dat mensen zich bewust zijn van deze veranderingen.

Waarom is gezichtsherkenning belangrijk?

Gezichtsherkenning speelt een cruciale rol in sociale interacties, zoals het detecteren van blikrichtingen en het voorspellen van gedrag. Dit helpt ons om effectief te communiceren.

Wat zijn de implicaties voor mentale gezondheid?

Verhoogde gevoeligheid voor toezicht kan sociale processen verstoren en bijdragen aan aandoeningen zoals sociale angst of psychose. Privacy en toezicht balanceren is daarom essentieel.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Uit Dezelfde Categorie

GoodFeeling.nl - schuldgevoel-vs-schaamte

Schuldgevoel vs. Schaamte: Wat is het verschil?

22 november 202482 views8 min leestijd
Hoe word je een alfa-man in 8 stappen

Hoe word je een alfa-man in 8 stappen

18 november 202495 views5 min leestijd
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

CliftonStrengths Assessment
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Doe de ADHD test
Sigma man Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd