Wat gebeurt er tijdens een bijna-doodervaring?

Wat Gebeurt Er Tijdens Een Bijna-doodervaring?


44 keer gelezen sinds
4
minuten leestijd
4
minuten leestijd
44 keer gelezen sinds

0
(0)

Inzicht in de Gevolgen van een Bijna-Doodervaring

Volgens onderzoek heeft tussen vier en acht procent van de mensen wereldwijd een bijna-doodervaring (BDE) meegemaakt.

Net zoals de ervaring zelf, is wat erna gebeurt voor ieder persoon uniek. Vaak zijn er echter gedeelde elementen, waarbij naar schatting 80 procent van de mensen aangeeft dat de ervaring hun leven ingrijpend heeft veranderd.

Wat is een Bijna-Doodervaring?

BDE’s worden door de International Association for Near Death Studies (IANDS) omschreven als “een diepgaande psychologische gebeurtenis die kan plaatsvinden bij iemand die dicht bij de dood is, of die zich in een fysieke of emotionele crisis bevindt, zelfs als er geen direct levensgevaar is. Het gaat om een herkenbaar patroon van waarnemingen, wat deze ervaring tot een bijna-doodervaring maakt.

Sommige wetenschappers stellen dat deze ervaringen veroorzaakt worden door veranderingen in de hersenfunctie wanneer ons lichaam uitvalt. Of dat het te maken heeft met het licht in operatiekamers. Echter, onderzoek begint deze ideeën steeds meer uit te sluiten, waardoor velen geloven dat een BDE bewijs is van een hiernamaals of andere spirituele of religieuze mogelijkheden.

Wat gebeurt er na een Bijna-Doodervaring?

Een BDE kan leiden tot positieve veranderingen in houding, overtuigingen en waarden. Tegelijkertijd kunnen er ook psychische of relationele uitdagingen ontstaan.

De manier waarop deze veranderingen zich manifesteren, is voor iedereen anders, maar er zijn enkele gemeenschappelijke kenmerken:

  • De angst voor de dood verdwijnt
  • Grotere verbondenheid met spirituele overtuigingen of God
  • Ontwikkeling van spirituele gaven (zoals helderziendheid of mediumschap)
  • Versterkte overtuiging in een leven na de dood
  • Groei in zelfvertrouwen
  • Een nieuwe, vaak positievere kijk op het leven
  • Ontdekking van een levensdoel
  • Meer vrijgevigheid en behoefte om terug te geven
  • Gevoelens van vreugde en verwondering
  • Loslaten van oude gehechtheden
  • Verscherping van zintuigen (smaak, tast en geur)
  • Grotere gevoeligheid voor geluiden of elektromagnetische velden (problemen met technologie of elektriciteit)
  • Minder behoefte aan slaap

De Impact van een Bijna-Doodervaring

Hoewel er veel positieve effecten zijn, kunnen de veranderingen een diepgaande invloed hebben op zowel de persoon die de ervaring heeft gehad, als op hun vrienden en familie. Mensen kunnen zich na de ervaring afsluiten, uit angst niet geloofd te worden of als ‘gek’ bestempeld te worden.

Soms komen de persoonlijkheidsveranderingen niet overeen met bestaande relaties, wat voor problemen kan zorgen. Hierdoor komt een scheiding vaak voor als één persoon een BDE heeft gehad.

Emotionele Gevolgen

Negatieve effecten zijn ook mogelijk. Sommige mensen ervaren emotionele onrust, zoals angst, depressie of eenzaamheid. Ze kunnen nachtmerries hebben of beangstigende beelden zien.

Hoe de reis ook verloopt, de meeste mensen hebben baat bij het delen van hun ervaringen. Een gesprek met een begripvolle vriend kan een goed begin zijn. Daarnaast kan een specialist op dit gebied helpen om inzicht te krijgen. Therapie of groepsgesprekken met lotgenoten kunnen helpen bij het verwerken van de ervaring.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Wat is een bijna-doodervaring (BDE)?

Een BDE is een intense psychologische ervaring die kan optreden wanneer iemand dicht bij de dood is, of tijdens een fysieke of emotionele crisis.

Welke positieve veranderingen ervaren mensen na een BDE?

Veel mensen melden minder angst voor de dood, een sterkere spirituele verbinding, meer zelfvertrouwen, en een nieuw levensdoel.

Wat zijn de uitdagingen na een BDE?

Mensen kunnen emotionele onrust, relatieproblemen, of moeilijkheden met technologie ervaren, evenals gevoelens van isolatie of onbegrip van hun omgeving.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found