Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."
FOMO staat voor Fear of Missing Out.
De angst om iets te missen (FOMO) omvat een gevoel van onrust en bezorgdheid over hoe anderen mogelijk leukere ervaringen hebben dan jij. FOMO beperkt zich niet alleen tot de online wereld. Je kunt het bijvoorbeeld voelen wanneer vrienden aan tafel vertellen over een spannende vakantie die ze gaan maken. Sociale media kunnen FOMO echter verergeren. Op elk moment van de dag of nacht kun je door je feed scrollen en je fixeren op wat er in de wereld gebeurt en wat anderen zonder jou beleven.
FOMO kan op verschillende manieren verschijnen. Het kan een vluchtige gedachte zijn die in je opkomt nadat je iets hebt gezien waar je graag deel van uit zou maken, zoals een video van een concert of een foto van een bruiloft of afstudeerfeest. Of het kan zich uiten als een drang om voortdurend je telefoon te controleren op meldingen en updates. Je kunt alleen zitten en jaloers zijn op hoeveel plezier anderen hebben terwijl je door je feed scrollt, om later te beseffen hoeveel tijd je ongemerkt bent kwijtgeraakt.
Als dit herkenbaar voor je klinkt, ben je zeker niet de enige die deze gewoontes heeft. Je kent waarschijnlijk veel mensen die altijd aan hun telefoon lijken vastgeplakt, of ze nu in de klas, op het werk of tijdens een afspraak zijn.
De angst om iets te missen kan je afleiden van het huidige moment en een grote invloed hebben op je welzijn. Het kan ertoe leiden dat je zelfzorg, relaties en verantwoordelijkheden op het werk of op school verwaarloost. Ook kan het negatieve emoties uitlokken, zoals angst, depressie en eenzaamheid.
Ongeacht hoe je FOMO ervaart, zijn er stappen die je kunt nemen om het beheersbaar te maken en de invloed ervan op je dagelijks leven te verminderen. Begin met het begrijpen van de psychologie achter FOMO, en neem dan stappen om de negativiteit die het creëert in je leven te overwinnen.
Oorzaken van FOMO
Mensen zijn sociale wezens en we zijn instinctief bang voor uitsluiting. Voor vroege mensen was deelname aan groepsactiviteiten, zoals jagen, noodzakelijk om te overleven. Dit verklaart waarom afwijzing zo’n pijnlijke ervaring kan zijn; ons brein is geprogrammeerd om een gevoel van verbondenheid en acceptatie door anderen te zoeken. De angst om iets te missen is een product van dat instinctieve verlangen naar inclusie.
Tegenwoordig leven we in een wereld van extreme verbondenheid. Er is altijd toegang tot informatie via het internet en sociale media. Hierdoor heb je altijd de mogelijkheid om je leven te vergelijken met dat van anderen en om gebeurtenissen te observeren waar je zelf niet bij bent.
Wat je mist, is misschien niet van levensbelang—een verjaardagsfeestje van een vriend, een reisoptie—maar het zorgt er toch voor dat je je buitengesloten voelt. Het zien van de hoogtepunten uit iemands leven kan je jaloers en minderwaardig laten voelen, zelfs als die berichten niet de werkelijkheid weerspiegelen.
Gevolgen van FOMO op de geestelijke gezondheid
Ondanks dat FOMO tegenwoordig vaak luchtig als slangterm wordt gebruikt, kan het serieuze gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid. Sommige onderzoeken tonen aan dat overmatig gebruik van sociale media en FOMO kunnen bijdragen aan angstklachten. De drang om constant “op de hoogte te blijven” weerhoudt je ervan van het leven te genieten. In plaats daarvan breng je meer tijd door met piekeren over wat je mist, wat je uiteindelijk gestrest achterlaat.
FOMO kan ook depressieve symptomen versterken en je zelfbeeld aantasten. Je vergelijkt je leven voortdurend met het geïdealiseerde beeld dat anderen op sociale media presenteren—altijd op pad, altijd plezier. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je niet kunt tippen aan je omgeving.
FOMO kan ook een wisselwerking hebben met andere negatieve gevoelens, zoals verveling en eenzaamheid. Als je je eenzaam voelt of je verveelt tijdens een taak op werk of school, kan dit je FOMO-gevoelens versterken. Tegelijkertijd kan FOMO, veroorzaakt door het observeren van het leven van anderen op sociale media, je eenzaamheid verdiepen of een saaie taak nog onaangenamer maken.
Gedragsimpact van FOMO
FOMO kan je gedrag beïnvloeden door een vicieuze cirkel van ongezonde gewoonten te creëren die je emotionele welzijn verslechteren.
Te veel hooi op je vork nemen. Misschien zeg je tegen elke uitnodiging “ja” uit angst dat je iets onvergetelijks mist. Je kunt jezelf overladen met evenementen en je uitgeput voelen omdat je je zelfzorg verwaarloost.
Onnodige risico’s nemen. Sommige onderzoeken laten zien dat tieners met FOMO eerder geneigd zijn om aan risicovolle activiteiten mee te doen om erbij te horen. Je zou kunnen deelnemen aan schadelijke activiteiten, zoals comazuipen, omdat je je graag opgenomen wilt voelen.
Afgeleid zijn op werk of school. Als je voortdurend je telefoon controleert om meldingen van vrienden te bekijken, wordt het moeilijker om je te concentreren op de taken die voor je liggen. Door te proberen te multitasken, maak je mogelijk meer fouten.
Gezonde slaap- en eetgewoonten verwaarlozen. Overmatig gebruik van sociale media kan de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Als je ‘s avonds laat aan je telefoon gekluisterd bent, wordt het moeilijker om in slaap te vallen, wat ten koste kan gaan van je fysieke en mentale welzijn. Ook kun je eerder voor snelle, ongezonde maaltijden kiezen in plaats van tijd te besteden aan zelf koken, of een ongezonde, inactieve levensstijl ontwikkelen om je obsessie met sociale media bij te houden.
Tips voor omgaan met FOMO
Als het voelt alsof FOMO en sociale media je leven beheersen, weet dan dat er manieren zijn om de controle terug te krijgen.
Het begint met een beter begrip van jezelf, inclusief je gevoelens, drijfveren en waarden. Vervolgens kun je minder piekeren door mindfulness te ontwikkelen, angst te beheersen en je sociale mediagebruik te beperken.
Zelfvertrouwen opbouwen en echte relaties aangaan helpen je om meer waardering voor je eigen ervaringen te krijgen. Tot slot is het belangrijk om te weten wanneer professionele hulp nodig is.
Tip 1: Ontwikkel zelfbewustzijn
De eerste stap in het omgaan met FOMO is zelfonderzoek. Overweeg wat je angst om iets te missen drijft, wat je aandacht opslokt en op welke gebieden je liever wilt focussen.
Erken je gevoelens. De meeste mensen ervaren FOMO op een bepaald moment. Zoals eerder vermeld, is de wens om je betrokken te voelen en up-to-date te blijven natuurlijk. Beschaam jezelf hier niet om, maar streef ernaar je aandacht te verleggen naar het huidige moment.
Identificeer welke emoties en situaties je FOMO versterken. Misschien maak je je zorgen dat je relaties alleen standhouden als je constant deelt of reageert op berichten van anderen. Of je bent bang een spontane uitnodiging of nieuws te missen als je niet op sociale media kijkt.
Bepaal wat belangrijk voor je is. Zie je aandacht als een schijnwerper. Bij FOMO richt die zich vaak op gebeurtenissen in het leven van anderen of op zaken die je niet direct beïnvloeden. Richt die schijnwerper in plaats daarvan op je eigen leven.
- Wat zijn je korte termijn doelen? Dit kan een takenlijst zijn of een wekelijkse notitie in een dagboek.
- Wat zijn je lange termijn doelen? Hoe kun je deze opbreken in kortere stappen? Misschien wil je een reis plannen of een nieuwe vaardigheid leren.
Door je eigen doelen te stellen, kun je identificeren wat voor jou belangrijk is en afleidingen buitensluiten.
Tip 2: Richt je op eigen ervaringen
Nu je een lijst hebt met doelen en prioriteiten, is het zaak je aandacht op je eigen ervaringen te houden. Dit is waar mindfulness—het aanwezig zijn in het moment—om de hoek komt kijken. Met regelmatige oefening kan mindfulness net als een spier worden versterkt.
Probeer meditatie. Een geleide mindfulness-meditatie vraagt om een beetje tijd vrij te maken, maar kan je helpen mindfulness te ervaren en te begrijpen hoe het werkt.
Dompel je onder in je zintuigen. Buiten meditatie om kun je mindfulness gedurende de dag gebruiken om in het moment te blijven. Een snelle en eenvoudige manier is om je op een zintuiglijke ervaring te focussen. Als je buiten zit, sluit je ogen en richt je op de geluiden om je heen of het gevoel van de zon en de wind. Tijdens het eten leg je je telefoon weg, vertraag je en geniet je van de smaak en geur. Doe dit enkele minuten en breng je aandacht zachtjes terug naar je zintuigen als je gedachten beginnen af te dwalen.
Let op je drang om afgeleid te worden. Het is makkelijk om gedachteloos elke paar minuten je telefoon op te pakken. De volgende keer dat je die neiging voelt, stop even en weersta het moment.
- Zie je drang als een golf. Als je er niet op reageert, voel je dat het opkomt, een piek bereikt en dan langzaam weer wegebt.
- Terwijl je wacht tot de drang afneemt, wees nieuwsgierig naar hoe het voelt in je lichaam. Merk op of je wat spierspanning voelt, of dat je ademhaling oppervlakkiger wordt.
- Door te begrijpen hoe deze drang voelt en te weten dat ze voorbijgaan, kun je ze in de toekomst beter beheersen.
Tip 3: Beheer stress en angst
FOMO gaat vaak samen met angst en stress. Misschien voel je je vaak angstig over de vraag of anderen je buitensluiten van gebeurtenissen, of controleer je sociale media zo vaak dat je slaap eronder lijdt, wat je stress verhoogt.
Neem de volgende stappen om stress en angst beter te beheersen.
Kom in beweging. Lichaamsbeweging laat serotonine, dopamine en andere stemming-verhogende stoffen vrij in je hersenen. Op de lange termijn kan het ook helpen stress en angst te verminderen. Stel een routine op die je leuk vindt en kunt volhouden, of het nu wandelen, fietsen, zwemmen of krachttraining is. Activiteiten die beweging combineren met ademhalingsoefeningen, zoals yoga, kunnen extra bijdragen aan mindfulness en stressreductie.
Tip 4: Neem een digitale detox
Als scrollen door sociale media je angstig of ontoereikend laat voelen, overweeg dan grenzen te stellen aan je technologiegebruik. Je hoeft sociale media niet volledig op te geven. Een studie toonde aan dat het beperken van sociale media tot ongeveer 30 minuten per dag gevoelens van depressie en eenzaamheid kan verminderen. Probeer deze strategieën als begin.
Download een app die je sociale media-gebruik bijhoudt. Hiermee kun je jezelf een bepaalde hoeveelheid sociale media-tijd per dag of week toewijzen. Kies wat redelijk voor jou lijkt.
Bepaal telefoonvrije tijden gedurende de dag. Om de verleiding te beperken om je telefoon te checken, laat hem in een andere kamer terwijl je eet of huiswerk doet. Of bewaar je telefoon in een tas als je met vrienden bent of aan het werk.
Zet meldingen uit. Of ze nu in de vorm van geluiden, trillingen of visuele signalen op je scherm komen, meldingen leiden je aandacht af van wat je aan het doen bent. Als meldingen uitstaan, spreek met jezelf af je telefoon slechts een keer binnen een bepaald tijdsbestek te checken, bijvoorbeeld eens per uur.
Stel barrières voor sociale media in. Overweeg sociale media-apps van je telefoon te verwijderen, zodat je er niet met één tik toegang toe hebt.
Als je je tijd op sociale media vermindert, kan het nuttig zijn om te onthouden dat de meeste berichten van mensen zorgvuldig zijn samengesteld. De beelden en video’s die ze tonen, weerspiegelen mogelijk niet hun werkelijke leven. Sterker nog, zij kunnen ook last hebben van FOMO.
Tip 5: Verhoog je zelfvertrouwen
FOMO kan samengaan met een laag zelfvertrouwen. Je kunt je zorgen maken dat je vrienden je niet genoeg mogen om je uit te nodigen voor het volgende feest, of constant sociale media controleren om te zien of mensen reageren op je berichten. Het veranderen van hoe je je eigen waarde en persoonlijke betekenis beoordeelt, kan helpen om dergelijke angsten te overwinnen.
Oefen positieve zelfpraat. Denk na over hoe je innerlijke monoloog je kan neerhalen of juist versterken. Negatieve zelfpraat, zoals “Niemand wil je erbij,” kan FOMO verergeren. Positieve zelfpraat daarentegen kan leiden tot een beter zelfbeeld.
Helaas kan een negatieve monoloog zo gewoon worden dat je niet eens merkt wanneer het gebeurt. Leer enkele veelvoorkomende cognitieve vertekeningen (automatische negatieve gedachten) kennen en oefen dan met het uitdagen of vervangen van deze gedachten door gezondere alternatieven.
Maak een lijst van je sterke punten. Een laag zelfbeeld gaat vaak gepaard met het fixeren op je tekortkomingen. Neem de tijd om het tegenovergestelde te doen. Maak een lijst van je prestaties, sterke punten en complimenten die je hebt ontvangen. Bij het opsommen van prestaties kun je een stap verder gaan door de acties te beschrijven die je hebt ondernomen om je doel te bereiken. Bijvoorbeeld: “Ik heb een moeilijk studieprogramma afgerond door mijn tijd zorgvuldig te beheren en te ontdekken welke studievaardigheden voor mij werkten.”
Breid je vaardigheden uit. Nieuwe vaardigheden leren herinnert je eraan dat je in staat bent om te groeien, wat je zelfvertrouwen verhoogt. Dit helpt je ook om de aandacht op je eigen leven te houden in plaats van op wat er op sociale media gebeurt. Probeer nieuwe vaardigheden te ontwikkelen op je werk of in je hobby’s. Misschien leer je hoe je nieuwe hulpmiddelen kunt gebruiken voor je werk. Of je volgt lessen om een betere kok of schilder te worden.
Tip 6: Bevorder oprechte connecties
Zoals uitgelegd, kan eenzaamheid FOMO verergeren en omgekeerd. Je hebt meer kans om FOMO te ervaren wanneer je alleen bent dan wanneer je met een groep vrienden plezier hebt. Probeer in plaats van geïsoleerd te blijven de volgende tips voor het versterken van relaties:
Plan regelmatige afspraken met vrienden, collega’s en familieleden. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken voor een koffie op de zaterdagochtend met een vriend of een dagelijkse hardloopronde met je broer of zus. Als in persoon ontmoeten niet mogelijk is, overweeg dan telefoongesprekken of videogesprekken.
Neem contact op met kennissen. In plaats van bestaande relaties te versterken, kun je er ook op gericht zijn andere connecties te verdiepen. Dit kan variëren van het bellen van een oude vriend tot het uitnodigen van een nieuwe collega voor de lunch.
Sluit je aan bij een vrijwilligersgroep. Of je nu besluit om in een dierenasiel te helpen of deelneemt aan opruimsessies in het park, vrijwilligerswerk kan je helpen nieuwe mensen te ontmoeten. Het kan je ook het gevoel geven dat je deel uitmaakt van iets groters, wat een gevoel van voldoening geeft.
Zoek een steungroep. Als je worstelt met angst, depressie of een ander mentaal gezondheidsprobleem, overweeg dan lokale steungroepen of groepssessies. Misschien vind je zelfs groepen voor onderwerpen zoals smartphone- en internetverslaving.
Tip 7: Weet wanneer je professionele hulp moet zoeken
Hoewel veel mensen in enige mate last hebben van de angst om iets te missen, kan het zinvol zijn professionele hulp te zoeken als het je dagelijks leven en welzijn verstoort. Overweeg een therapeut, in persoon of via een online platform, om begeleiding te krijgen.
Redenen om therapie te overwegen voor FOMO:
Het beïnvloedt je werk of studieprestaties. Misschien heb je moeite om je gedachten te kalmeren en je te concentreren op de taken voor je.
Het beïnvloedt je relaties. Je zoekt misschien constant bevestiging bij anderen of voelt je paranoïde dat je wordt buitengesloten van gebeurtenissen of groepen.
Je gebruikt ongezonde manieren om ermee om te gaan. Misschien gebruik je drugs, alcohol of emotioneel eten om alle negatieve gevoelens te onderdrukken.
FOMO en mentale gezondheid
De wens om erbij te horen is normaal. Maar als je je angsten de overhand laat nemen, kun je verstrikt raken in een cyclus van sociale media-verslaving en negatieve emoties, waarin je je leven onterecht vergelijkt met dat van anderen.
Onthoud dat je niet de enige bent die FOMO ervaart. Het hoeft echter niet een constante schaduw over je te werpen. Overweeg dat de dingen die je “mist” misschien al recht voor je liggen. Je kunt jezelf terughalen naar het huidige moment, waarderen wat er in je leven gebeurt, en zo een beter gevoel van welzijn opbouwen.
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Wat is FOMO en waarom ervaren mensen dit?
FOMO betekent de angst om iets te missen. Mensen ervaren dit vaak vanwege ons instinct om erbij te willen horen en door de constante verbondenheid via sociale media.
Hoe kan FOMO je mentale gezondheid beïnvloeden?
FOMO kan angst, depressie en eenzaamheid verergeren door je focus te leggen op wat je mist, in plaats van je eigen leven te waarderen. Dit kan leiden tot stress en ontevredenheid.
Wat zijn enkele effectieve manieren om FOMO te verminderen?
Effectieve manieren om FOMO te verminderen zijn mindfulness, digitale detox en het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Deze helpen je om meer in het moment te leven en je welzijn te vergroten.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.