GoodFeeling.nl - Permacultuur

Wat is Permacultuur?


24 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
24 keer gelezen sinds

0
(0)

Wat is Permacultuur?

  • Een innovatief raamwerk voor het creëren van duurzame manieren van leven.
  • Het is een praktische methode voor het ontwikkelen van ecologisch harmonieuze, efficiënte en productieve systemen die door iedereen, overal ter wereld, kunnen worden gebruikt.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. Permacultuur is een innovatieve aanpak voor een duurzame manier van leven. Het biedt een praktisch kader dat door iedereen gebruikt kan worden.
  2. Het is essentieel om zorgvuldig na te denken over hoe je middelen inzet, zoals voedsel en energie. Zo kun je meer uit het leven halen door minder te verbruiken.
  3. Het ontwerpen van een ecologisch gezonde manier van leven staat centraal in permacultuur. Dit geldt voor je huis, tuin, de gemeenschap en je bedrijf.
  4. Permacultuur is toegankelijk voor iedereen, ongeacht de locatie. Of het nu een stadsappartement is of een groot landgoed, je kunt de principes toepassen.
  5. Permacultuur stimuleert vindingrijkheid en zelfredzaamheid. Het is een systeem dat helpt om lokale en wereldwijde problemen op te lossen.

Door zorgvuldig na te denken over de manier waarop we onze middelen gebruiken – voedsel, energie, onderdak en andere materiële en niet-materiële behoeften – is het mogelijk om veel meer uit het leven te halen gewoon door minder te gebruiken. Je kunt productiever zijn met minder inspanning en tegelijkertijd profiteren van de voordelen voor ons milieu en jezelf, nu en voor toekomstige generaties.

Het ontwerp van een ecologisch verantwoorde manier van leven is de essentie van permacultuur, binnen onze huishoudens, tuinen, gemeenschappen en bedrijven. Het wordt gecreëerd door samen te werken met de natuur en te zorgen voor de aarde en haar bewoners.

Permacultuur is niet exclusief, dus de principes en praktijk kunnen door iedereen, waar dan ook, worden gebruikt:

  • Stadsappartementen, erven en vensterbanken
  • Huizen/tuinen in voorsteden en op het platteland
  • Volkstuinen en kleine landbouwbedrijven
  • Gemeenschappelijke ruimtes
  • Boerderijen en landgoederen
  • Natuur en beschermde gebieden
  • Commerciële en industriële terreinen
  • Onderwijsinstellingen
  • Braakliggend terrein

Permacultuur moedigt ons aan om vindingrijk en zelfredzaam te zijn. Het is geen dogma of religie, maar een ecologisch ontwerpsysteem dat ons helpt oplossingen te vinden voor de vele problemen waarmee we worden geconfronteerd, zowel lokaal als wereldwijd.

De achtertuin van Henk Wisselmaker is ontworpen volgens de principes van permacultuur. Hij verzamelt regenwater, benut de verticale ruimte voor het verbouwen van voedsel om optimaal van zijn tuin te profiteren en integreert een breed scala aan planten en variëteiten.
De achtertuin van Henk Wisselmaker is ontworpen volgens de principes van permacultuur. Hij verzamelt regenwater, benut de verticale ruimte voor het verbouwen van voedsel om optimaal van zijn tuin te profiteren en integreert een breed scala aan planten en variëteiten.

Schrijfster Emma Chapman definieert het als:

“Permacultuur, oorspronkelijk ‘Permanente Landbouw’, wordt vaak gezien als een verzameling tuiniertechnieken, maar het heeft zich in feite ontwikkeld tot een complete ontwerpfilosofie, en voor sommige mensen een levensfilosofie. Het centrale thema is het creëren van menselijke systemen die voorzien in menselijke behoeften, maar met behulp van vele natuurlijke elementen en inspiratie uit natuurlijke ecosystemen. De doelen en prioriteiten komen overeen met wat veel mensen zien als de belangrijkste vereisten voor duurzaamheid.”

Verklarende woordenlijst

  • Permacultuur: Een ontwerpfilosofie die gericht is op het creëren van duurzame en zelfvoorzienende systemen.
  • Ecologisch: Met betrekking tot de relaties tussen organismen en hun omgeving.
  • Duurzaam: In staat om te worden gehandhaafd op de lange termijn zonder schade aan het milieu.
  • Zelfredzaam: In staat om in eigen behoeften te voorzien zonder afhankelijk te zijn van anderen.
  • Innovatief: Nieuw en creatief, met de potentie om veranderingen teweeg te brengen.

Permacultuur Principes

Permacultuur pakt aan hoe je voedsel verbouwt, huizen bouwt en gemeenschappen creëert, en minimaliseert ook de impact op het milieu. De principes worden voortdurend ontwikkeld en verfijnd door mensen over de hele wereld, in zeer verschillende klimaten en culturele omstandigheden.

Het is een manier van denken en handelen die is gebaseerd op observatie van de natuur en het respecteren van natuurlijke processen. Door te leren van de natuur kun je systemen ontwerpen die zowel productief zijn als een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

GoodFeeling.nl - Permacultuur

Veelgestelde vragen

Wat is permacultuur?

Permacultuur is een ontwerpfilosofie voor duurzame en zelfvoorzienende systemen. Het integreert ecologische principes in het ontwerpen van leefomgevingen, landbouw en gemeenschappen. Het doel is harmonie met de natuur.

Wat zijn de voordelen van permacultuur?

Voordelen zijn onder andere verhoogde zelfredzaamheid, verminderde ecologische impact, toegenomen biodiversiteit en een verbeterde voedselzekerheid. Het bevordert ook een gezondere levensstijl.

Kan iedereen permacultuur toepassen?

Ja, permacultuurprincipes zijn toepasbaar, ongeacht de locatie of schaal. Of het nu een stadsbalkon of een grote boerderij betreft, de principes zijn aanpasbaar. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamere wereld.

{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [{ “@type”: “Question”, “name”: “Wat is permacultuur?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Permacultuur is een ontwerpfilosofie voor duurzame en zelfvoorzienende systemen. Het integreert ecologische principes in het ontwerpen van leefomgevingen, landbouw en gemeenschappen. Het doel is harmonie met de natuur.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “Wat zijn de voordelen van permacultuur?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Voordelen zijn onder andere verhoogde zelfredzaamheid, verminderde ecologische impact, toegenomen biodiversiteit en een verbeterde voedselzekerheid. Het bevordert ook een gezondere levensstijl.” } }, { “@type”: “Question”, “name”: “Kan iedereen permacultuur toepassen?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”: “Ja, permacultuurprincipes zijn toepasbaar, ongeacht de locatie of schaal. Of het nu een stadsbalkon of een grote boerderij betreft, de principes zijn aanpasbaar. Iedereen kan bijdragen aan een duurzamere wereld.” } }] }

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found