De Pattern Theory of Emotion stelt dat emoties complexe patronen zijn van lichamelijke processen, ervaringen, uitdrukkingen en handelingen, die samen een emotiepatroon vormen. Emoties worden op deze manier geïndividualiseerd door patronen van kenmerkende eigenschappen.
Dit idee werd ontwikkeld onder de naam ‘differentiële emotietheorie‘ die beweert dat een complexe emotie bestaat uit een patroon van meer basale emoties. In een andere en meer dynamische opvatting worden emoties beschouwd als patronen van variabelen die zelf geen emoties zijn.
Lisa Feldman Barrett is een vooraanstaande Amerikaanse psycholoog en neurowetenschapper.
- Carrière: Ze is hoogleraar psychologie aan Northeastern University en heeft daarnaast aanstellingen bij Harvard Medical School en Massachusetts General Hospital.
- Focus onderzoek: Barrett is bekend om haar baanbrekend werk op het gebied van emoties. Ze heeft de traditionele opvattingen over emoties uitgedaagd met haar “Theory of Constructed Emotion” (voorheen bekend als de “Conceptual Act Theory”).
- Patroontheorie: Haar werk leidde tot de ontwikkeling van de “Pattern Theory of Emotion”, die stelt dat emoties niet universeel zijn maar geconstrueerd worden door het brein op basis van eerdere ervaringen en culturele context.
- Publicaties: Ze heeft talrijke wetenschappelijke artikelen geschreven en is auteur van populaire boeken zoals “How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain”.
- Erkenning: Barrett heeft verschillende prestigieuze prijzen ontvangen voor haar werk en wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke psychologen en neurowetenschappers van haar generatie.
We kunnen dergelijke variabelen, zoals processen in de hersenen en het lichaam, lichamelijke bewegingen en ervaringsprocessen, beschouwen als evolutionaire aanpassingen die interactief gerelateerd zijn, waardoor emoties worden gevormd als dynamische interacties van dergelijke componenten, inclusief interacties tussen organisme en omgeving. We kunnen discrete emoties beschouwen als dynamisch zelf-organiserend, waarbij ‘recursieve interacties tussen componentprocessen emergente eigenschappen genereren’.
Verschillende emoties worden dus gevormd door verschillende patronen van processen die gedragingen opleveren die variëren van persoon tot persoon, en binnen individuen in de loop van de tijd – waarbij dergelijke gedragingen/uitdrukkingen componenten van de emotie zijn. Individuele emoties kunnen nog steeds combineren of samenvoegen met andere emoties om nieuwe emotiepatronen te vormen die kunnen stabiliseren bij herhaalde voorkomens.
Bij deze benadering kan men een verzameling van verschillende kenmerken opstellen die kunnen bijdragen aan specifieke patronen die emoties vormen.
Deze omvatten de volgende:
Lichamelijke processen: voor elke emotie is autonome activiteit een mogelijke component, en de persoon kan zich bewust zijn van autonome effecten of niet. Niet elke emotie heeft een distinct patroon van het autonome zenuwstelsel (ANS), en verschillende emoties hebben niet noodzakelijk verschillende ANS-patronen.
Handelingen of neiging tot handelingen: dit zijn lichamelijke veranderingen ter voorbereiding op handelingen die kunnen worden ervaren als drang om een bepaald type handeling uit te voeren. Sommige emoties, zoals geluk, kunnen dit component wel of niet bevatten; andere kunnen typisch worden geassocieerd met specifieke handelingen (bijvoorbeeld bevriezen, vechten of vluchten bij angst).
Uitdrukkingen: deze omvatten expressieve houdingen en bewegingen, gezichtsuitdrukkingen, gebaren en vocale expressies en intonaties.
Bewust gevoel: het bewuste gevoel is vaak onderdeel van een emotie, hoewel het niet noodzakelijk is voor elke emotionele gebeurtenis. In sommige zeldzame gevallen kunnen typische lichamelijke, expressieve en cognitieve aspecten aanwezig zijn zonder het bewuste gevoel (bijvoorbeeld bij personen die geneigd zijn angst te onderdrukken).
Denkprocessen: deze omvatten typische emotie gerelateerde attitudes, verschuivingen in aandacht en perceptuele veranderingen. Denkprocessen kunnen bijvoorbeeld kleinerende gedachten over een rivaal omvatten in het geval van jaloezie, of een oordeel dat men oneerlijk is behandeld in sommige gevallen van woede.
Gerichte objecten: een gericht object is het waargenomen, herinnerde of ingebeelde object waar de emotie over gaat. Men kan onderscheid maken tussen zelf- en anders gerichtheid: sommige emoties zijn gericht op zelf-gerelateerde processen, terwijl andere intersubjectieve relaties betreffen.
Deze kenmerken zijn variabelen die verschillende waarden en gewichten kunnen aannemen in de dynamische samenstelling van een emotie. Sommige waarden komen vaker wel dan niet samen voor. In dit opzicht kunnen we een typisch patroon van affectieve aspecten en waarden onderscheiden en een emotie definiëren als een set variaties van dat patroon. Zeggen dat een bepaald kenmerk constitutief is voor een emotie betekent niet dat het een essentieel onderdeel is.
Relaties Tussen Emotionele Elementen
Hoewel er een minimaal aantal karakteristieke kenmerken en hun waarden kan zijn die voldoende zijn om een bepaald patroon te vormen dat telt als het belichamen van een bepaald type emotie (bijvoorbeeld woede), kan hetzelfde type emotie een bepaald karakteristiek kenmerk missen.
Niet alle gevallen van woede omvatten bijvoorbeeld agressieve neigingen of vernauwde aandacht. Eén of meer factoren kunnen ontbreken, maar er kan nog steeds een voldoende aantal en organisatie van factoren zijn om het patroon te laten herkennen als woede.
Het idee dat emotie kan worden begrepen als een patroon van dit type is consistent met activistische opvattingen van emotievormen die verschillende neurale, lichamelijke en autonome processen omvatten die samen een geïntegreerd patroon vormen.
Een patroon bestaat niet alleen als een verzameling factoren, maar ook, en vooral, als een set relaties tussen deze elementen. De specifieke waarde en het gewicht dat elk element in het patroon heeft, hangt af van de relaties met andere elementen.
We kunnen het patroon zien als een dynamisch geheel waarbij, als één factor (of waarde of gewicht ten opzichte van het geheel) boven een bepaalde drempel verandert, sommige of alle andere factoren (en misschien het geheel) zich aanpassen. In een dynamisch geheel wordt wat er gebeurt met betrekking tot één factor bepaald door wat er gebeurt met betrekking tot alle andere.
Geraadpleegde bronnen:
- Pattern theory of emotion – Basisinformatie over de Pattern Theory of Emotion.
- Differential emotions theory – Uitleg over de differentiële emotietheorie.
- Dynamic conception of emotions – Dynamische opvatting van emoties als patronen van variabelen.
- Self-organizing emotions – Emoties als zelforganiserende systemen.
- Autonomic nervous system and emotions – Rol van het autonome zenuwstelsel in emoties.
- Action tendencies and emotions – Actieneigingen en hun relatie met emoties.
- Phenomenal feeling and emotion – Fenomenaal gevoel als onderdeel van emoties.
- Intentional objects in emotions – Intentionele objecten en hun rol in emoties.
- Enactivist conceptions of emotion forms – Opvattingen over emotievormen.
- Dynamic gestalt in emotions – Dynamische gestalt in emoties en hun onderlinge relaties.
Ook lezen:
Veelgestelde Vragen
Wat is de Pattern Theory of Emotion?
De Pattern Theory of Emotion stelt dat emoties bestaan uit complexe patronen van lichamelijke processen, ervaringen, uitdrukkingen en handelingen.
Wie is Lisa Feldman Barrett?
Lisa Feldman Barrett is een Amerikaanse psycholoog en neurowetenschapper, bekend om haar baanbrekend werk op het gebied van emoties.
Wat houdt de Theory of Constructed Emotion in?
De Theory of Constructed Emotion suggereert dat emoties niet universeel zijn, maar geconstrueerd worden door het brein op basis van eerdere ervaringen en culturele context.
Wat is het verschil tussen de Pattern Theory of Emotion en de differentiële emotietheorie?
De Pattern Theory of Emotion ziet emoties als patronen van variabelen, terwijl de differentiële emotietheorie beweert dat complexe emoties bestaan uit patronen van meer basale emoties.
Hoe dragen lichamelijke processen bij aan emoties volgens de Pattern Theory?
Lichamelijke processen zoals autonome activiteit kunnen een component van een emotie zijn, bewust of onbewust ervaren door de persoon.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.