Zelfreflectie

Zelfreflectie 101: Wat Is Zelfreflectie?


2147 keer gelezen sinds
10
minuten leestijd
10
minuten leestijd
2147 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Zelfreflectie brengt perspectief in ons leven. Het helpt ons leren, groeien, waarderen en begrijpen. Hier is een diepere duik in wijsheid en schoonheid die je vindt in een zinvol zelfreflecterend leven.

Zelfreflectie quotes:

Socrates zei heel beroemd: “Het niet-onderzochte leven is het leven niet waard.”

En hoewel dit dictaat zeker waar is, is zelfreflectie niet altijd eenvoudig om te beoefenen. We leven namelijk in een ongelooflijk snelle wereld. Onze mobieltjes zoemen voortdurend, sociale media roepen ons onafgebroken en Netflix heeft altijd wel een nieuwe serie om te “bingen”.

De tijd nemen voor bezinning is een beetje een verloren kunst. Hierdoor leven de meesten van ons helaas een “ongereflecteerd” leven.

Dit zou niet het geval moeten zijn. Weinig dingen zijn waardevoller dan zelfreflectie.

Maar wat is zelfreflectie precies? En wat zijn enkele eenvoudige manieren om het te beoefenen?

In dit artikel gaan we het wat, waarom en hoe van zelfreflectie uit elkaar halen.

Klaar? Laten we beginnen…

Wat is zelfreflectie?

Eenvoudig gezegd is zelfreflectie (ook wel “persoonlijke reflectie”) de tijd nemen om na te denken over-, te mediteren over-, te evalueren en serieus na te denken over je gedrag, gedachten, houdingen, motivaties en verlangens. Het is het proces waarbij je diep in je gedachten, emoties en motivaties duikt en het grote “Waarom?” erachter vaststelt.

  • zelfbeschouwing
  • zelfbeschouwend
  • zelfreflectie
  • introspectie
  • contemplatie (synoniemen)

Persoonlijke reflectie stelt je in staat je leven zowel op macro- als op microniveau te analyseren. Op macroniveau kun je het gehele traject van je leven evalueren. Je kunt zien waar je naar toe gaat, bepalen of je tevreden bent met de richting en zo nodig bijsturen.

Op microniveau kun je je reacties op bepaalde omstandigheden en gebeurtenissen evalueren.

Geil Browning, Ph.D., spreekt als volgt over persoonlijke reflectie:

“Reflectie is een diepere vorm van leren die ons in staat stelt elk aspect van elke ervaring, of die nu persoonlijk of beroepsmatig is, vast te houden – waarom iets plaatsvond, wat de impact was, of het opnieuw zou moeten gebeuren – in tegenstelling tot alleen maar herinneren dat het gebeurde. Het gaat erom elk aspect van de ervaring aan te boren, ons denken te verhelderen en aan te scherpen wat echt belangrijk voor ons is.”

Het beoefenen van zelfreflectie vergt discipline en intentionaliteit. Het vereist pauzeren in de chaos van het leven en eenvoudig de tijd nemen om na te denken en te peinzen over je leven, wat voor veel mensen geen gemakkelijke zaak is. Maar het is een ongelooflijk waardevolle oefening.

Deze korte video legt het belang van zelfreflectie en introspectie prachtig vast:

Het belang van zelfreflectie

Zonder zelfreflectie gaan we gewoon door het leven zonder na te denken, van het ene ding naar het andere overgaand zonder tijd te maken om te evalueren of de dingen eigenlijk wel goed gaan. Dit is om te kunnen bepalen wat goed gaat en wat niet goed gaat.

Een gebrek aan persoonlijke reflectie kan er bijvoorbeeld toe leiden dat we in een baan blijven die we niet leuk vinden of in een relatie die niet goed loopt.

Een gebrek aan reflectie zorgt ervoor dat we gewoon blijven rennen, proberen bij te blijven, ook al gaat het niet goed. We hebben het gevoel dat we gewoon ons hoofd boven water proberen te houden. We eindigen met steeds weer dezelfde dingen te doen, ook al leveren die dingen niet de resultaten op waarop we gehoopt hadden.

De voordelen van zelfreflectie

Ja, tijd nemen voor zelfreflectie kan moeilijk zijn. Het kan een uitdaging zijn om de nodige tijd te nemen om een stap terug te doen en na te denken over wat werkelijk belangrijk is. Toch zijn er talloze prachtige voordelen van zelfreflectie en we zouden er allemaal tijd voor moeten maken.

De voordelen van zelfreflectie

Het stelt je in staat perspectief te krijgen

Emoties kunnen je oordeel vertroebelen en je kunt uit het oog verliezen wat werkelijk belangrijk is. Sommige dingen lijken groter en erger dan ze werkelijk zijn.

Zelfreflectie stelt je in staat een stap terug te doen en perspectief te krijgen op wat er toe doet en wat genegeerd kan worden. Het stelt je in staat gebeurtenissen te verwerken en er helderheid over te krijgen.

Het helpt je om doeltreffender te reageren

De meeste tijd reageren we gewoon op de omstandigheden die op ons afkomen. Dit kan ertoe leiden dat we dingen zeggen en doen waar we spijt van hebben. Als we in een reactieve modus staan, nemen we niet de nodige tijd om over onze daden en woorden na te denken.

Persoonlijke reflectie stelt je in staat na te denken over de gevolgen van je woorden en daden. Het stelt je ook in staat na te denken over de beste, meest effectieve, meest behulpzame zelfreflectiemethode om in een bepaalde situatie te handelen.

Het bevordert leren en begrijpen

Wanneer we door het leven gaan zonder te pauzeren om na te denken en te reflecteren, leren we niet en krijgen we geen dieper inzicht in het leven. We gaan gewoon van het ene ding naar het andere, zonder stil te staan bij de waardevolle lessen die we zouden kunnen leren.

Zelfreflectie daarentegen stelt ons in staat te evalueren en te verwerken wat we hebben meegemaakt. Het stelt ons in staat diep na te denken over de betekenis van onze omstandigheden, emoties en motivaties. Het stelt ons in staat een holistisch, geïntegreerd en gezond leven te leiden.

Hand Drawn Vector Illustration Of Young Woman Looks On Her Reflection In  Mirror With Love Stock Illustration - Download Image Now - iStock

Zelfreflectie voorbeeld

Hoe voer je dus precies zelfreflectie uit? Hoe reflecteer je op gepaste en behulpzame manier op jezelf en je leven?

Een gemakkelijke manier om deze zelfreflectie oefening uit te voeren is door een dagboek te gebruiken (een online dagboek of print dagboek). Schrijf deze vragen gewoon uit en neem dan de tijd om ze doordacht te beantwoorden.

  • Zorg ervoor dat je je niet haast.
  • Pauzeer en overdenk.
  • Denk diep na over wat echt belangrijk voor je is.

Stel eerst de periode vast waarop je van plan bent terug te kijken. Wil je terugkijken op de afgelopen week? De afgelopen maand? Het afgelopen jaar? De afgelopen 5 jaar?

Begin dan met het opmaken van de balans van wat er in die periode werkelijk gebeurd is. Als je al een dagboek bijhoudt, zal deze stap gemakkelijker voor je zijn en misschien een stevige herinnering aan de waarde van het bijhouden van een dagboek.

Bekijk je planner, dagboek en foto’s en maak een lijstje van de hoogtepunten en dieptepunten.

Writers block? Hier zijn een paar tips:

  • Reisde je dit jaar ergens heen?
  • Beleefde je persoonlijke of familie mijlpalen?
  • Wat veranderde er in je relaties, werk, of hobby’s?

Kijk terug op je nieuwe lijst van hoogtepunten en dieptepunten en probeer te zien of er patronen zijn.

Houden je hoogtepunten over het algemeen bepaalde mensen in je leven in?

Of bepaalde specifieke activiteiten?

Het kan moeilijk zijn om dieptepunten opnieuw te bekijken, maar het is ook een geweldige manier om rust en groei te vinden.

Voor elk dieptepunt vraag je jezelf af: Had ik dit zelf in de hand?

  • Indien ja, vraag jezelf dan af wat je de volgende keer anders zou kunnen doen.
  • Indien nee, vraag jezelf dan af hoe je er vrede mee kunt vinden.

Schrijf zowel de hoogtepunten als de dieptepunten op in je dagboek en neem dan de tijd om te reflecteren. Welke dingen wil je de komende maand, jaar en vijf jaar bereiken? Wat wil je veranderen aan je leven? Welke dingen kun je verbeteren?

De tijd nemen om deze oefening door te lopen gaat je helpen helderheid en perspectief in je leven te brengen.

Een geleide zelf-evaluatie

Kijk terug op je gekozen tijdsperiode en beoordeel jezelf op een schaal van -5 tot +5 op elk van de volgende zes gebieden van je leven.

Na het kiezen van een cijfer schrijf je op wat je zo deed voelen. Het verwoorden van de emoties en gevoelens die je hebt, is een geweldige manier om een diepere en zinvollere reflectie te hebben.

  • Geest – Voel je je helder van geest, betrokken en intellectueel uitgedaagd?
  • Lichaam – Voelt je lichaam zich gezond, gevoed en sterk?
  • Ziel – Voel je je vredig en verbonden met de wereld om je heen?
  • Werk – Voel je je geïnteresseerd in en vervuld door je werk?
  • Spel – Voel je je vreugdevol? Hou je je bezig met activiteiten die je vreugde brengen?
  • Liefde – Voel je je positief over de relaties in je leven?

Haast je niet door deze zelfevaluatie. Neem de nodige tijd om over elk gebied van je leven na te denken. Als je je haast, mis je de waarde van zelfreflectie.

Wanneer moet je aan zelfreflectie doen?

Er zijn een aantal momenten waarop zelfreflectie bijzonder nuttig is. Ten eerste kan het nuttig zijn om het elke week een paar minuten te doen. Je hoeft niet alle vragen door te nemen of er uren over te doen. Concentreer je op wat je die bepaalde week bezighoudt.

Het kan ook nuttig zijn om zelfreflectie te beoefenen als een persoonlijke evaluatie aan het eind van de maand en als persoonlijke evaluatie aan het eind van het jaar.

Met andere woorden, doe aan het eind van elke maand en van elk jaar een diepgaande persoonlijke terugblik op je leven. Kijk terug op de voorgaande dagen en maanden en analyseer je leven. Deze praktijk zal je een nuttig perspectief geven en ervoor zorgen dat je het leven ten volle leeft.

Leef geen ongereflecteerd leven

Wanneer we nalaten over ons leven na te denken, verliezen we perspectief, raken we verstrikt in dingen die er niet toe doen en verliezen we vaak de dingen uit het oog die het belangrijkst zijn. Socrates had gelijk toen hij zei dat een ongereflecteerd leven niet de moeite waard is om te leven.

Doe onze persoonlijkheidstesten (Ja, we hebben er twee). Kijk in het menu rechtsboven.

Wat zijn handige tips bij zelfreflectie?

Ontwerp een leerplan dat je helpt bij je zelfreflectie. Evalueer je sterke en zwakke punten om te bepalen welke veranderingen in de toekomst nodig kunnen zijn. Weet wanneer je je geest moet openen.

Hoe werk ik aan zelfreflectie?

Leer hoe je met kritiek omgaat zodat het je geen pijn doet en leer hoe je kunt stoppen met jezelf de schuld te geven voor het niet meten. Ken het verschil tussen dingen waar je controle over hebt en dingen waar je geen controle over hebt.

Zelfbeschouwing betekenis

Een manier om inzicht in jezelf te krijgen en je eigen gedachten en eigenaardigheden te begrijpen.

Veelgestelde Vragen

Wat is zelfreflectie?

Zelfreflectie is het proces van nadenken over en evalueren van je eigen gedachten, gevoelens en gedrag.

Waarom is zelfreflectie belangrijk?

Zelfreflectie helpt je om inzicht te krijgen in je leven, betere beslissingen te nemen en persoonlijke groei te bevorderen.

Hoe kan ik zelfreflectie beoefenen?

Je kunt zelfreflectie beoefenen door een dagboek bij te houden, meditatie, of simpelweg tijd te nemen om na te denken over je dag en je acties.

Wat zijn de voordelen van zelfreflectie?

Zelfreflectie kan leiden tot betere zelfkennis, verbeterde emotionele regulatie, en een dieper begrip van je doelen en waarden.

Wanneer moet ik aan zelfreflectie doen?

Het is nuttig om regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks, aan zelfreflectie te doen. Ook specifieke momenten zoals aan het eind van een project of na een belangrijke gebeurtenis zijn geschikt.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found