Wat Je Moet Weten Over Multivitaminen Voor Ouderen

Wat Je Moet Weten Over Multivitaminen Voor Ouderen


42 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
42 keer gelezen sinds

0
(0)

Je voedingsbehoeften veranderen gedurende elke fase van je leven. Wanneer je ouder wordt, is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je de juiste balans van vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Met zoveel multivitaminen voor senioren op de markt, hoe weet je welke het beste voor jou is?

Begrijpen van multivitaminen

Het doel is om een goed uitgebalanceerd dieet te eten dat al je voedingsbehoeften dekt via voeding. Maar het kan zijn dat je niet elke dag genoeg variatie uit voedsel haalt.

Multivitaminen voor senioren zijn ontworpen om de gaten in je dieet op te vullen door vitaminen en mineralen aan te vullen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren.

Voordelen van het innemen van een multivitamine voor senioren. Naarmate je ouder wordt, kan je lichaam minder goed voedingsstoffen opnemen, als gevolg van leeftijd of door medicijnen die je gebruikt. Multivitaminen kunnen helpen om:

  • Extra voedingsstoffen te bieden waar je ze nodig hebt
  • Je energieniveau te verhogen

De keerzijde van het gebruik van multivitaminen

Nadelen van het nemen van een multivitamine. Sommige multivitaminen kunnen interfereren met medicijnen die je gebruikt, dus overleg met je arts voordat je een supplement probeert.

Andere nadelen van multivitaminen bij senioren kunnen zijn:

  • Voor gezonde volwassenen zijn er geen extra voordelen.
  • Multivitaminen voorkomen geen ziektes of verlengen je levensduur niet.
  • Je kunt misselijkheid, braken of hoofdpijn ervaren.

Welke vitaminen en mineralen heb ik nodig en waarom?

Vitamine B12. Volwassenen van elke leeftijd moeten elke dag 2,4 microgram vitamine B12 binnenkrijgen. Dit helpt je lichaam om rode bloedcellen aan te maken en bevordert de werking van je zenuwen. Met de leeftijd kan het slijmvlies van je maag dunner worden, wat je vermogen om vitamine B12 op te nemen, kan beperken.

Lage niveaus verhogen het risico op hartziekten en verzwakken je cognitieve vermogens. Je kunt vitamine B12 van nature binnenkrijgen via:

  • Dierlijke producten
  • Verrijkte granen en ontbijtgranen
  • Noten en zaden

Calcium en vitamine D

Calcium. Mannen tussen de 51 en 70 jaar hebben 1.000 milligram calcium per dag nodig, terwijl vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep 1.200 milligram per dag nodig hebben. Alle volwassenen boven de 70 jaar moeten streven naar 1.200 milligram per dag.

Calcium is essentieel voor sterke botten. Naarmate je ouder wordt, neemt het risico op osteoporose toe, een aandoening waarbij je botten dunner worden. Zwakke botten breken sneller als je valt, en calcium kan helpen dit risico te verlagen. Calcium kan worden verkregen uit voedsel, zoals:

  • Zuivelproducten
  • Eieren
  • Groene bladgroenten

Vitamine D en magnesium

Vitamine D. Volwassenen van 51 tot 70 jaar hebben dagelijks 15 microgram vitamine D nodig. Als je ouder bent dan 70, heb je 20 microgram per dag nodig. Overschrijd niet meer dan 100 microgram per dag.

Vitamine D helpt je lichaam calcium op te nemen, wat bijdraagt aan de gezondheid van je botten. Daarnaast ondersteunt het je immuunsysteem. Je huid absorbeert vitamine D van de zon, maar als je ergens woont waar weinig zonlicht is, kun je mogelijk een supplement nodig hebben. Je kunt vitamine D via je voeding binnenkrijgen door het eten van:

  • Eidooiers
  • Vette vis zoals zalm
  • Verrijkte ontbijtgranen en granen

Magnesium en kalium

Magnesium. Mannen van elke leeftijd hebben 420 milligram magnesium per dag nodig, en vrouwen hebben 320 milligram per dag nodig. Magnesium is goed voor je spieren, bevordert gezonde zenuwen en helpt je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Magnesium kan worden verkregen uit voedsel zoals:

  • Volle granen
  • Groene bladgroenten
  • Bonen
  • Noten en zaden

Kalium: Belangrijke voordelen

Kalium. Mannen van elke leeftijd moeten dagelijks 3.400 milligram kalium binnenkrijgen, terwijl vrouwen 2.600 milligram nodig hebben. Kalium is goed voor je hart, nieren en zenuwen.

Een tekort aan kalium kan leiden tot nierstenen en hoge bloeddruk. Kalium kan worden verkregen door het eten van:

  • Bananen
  • Vis, vlees of gevogelte
  • Spinazie, tomaten en broccoli

Een multivitamine kiezen voor senioren

Er is geen enkel merk van multivitamine dat het beste is. Veel hebben opvallende etiketten en maken grote claims om je te verleiden een bepaalde keuze te maken. Laat je niet misleiden door marketingtrucs. Je hoeft niet per se een multivitamine te kopen die specifiek gericht is op senioren. Lees de ingrediëntenlijst en houd rekening met je persoonlijke behoeften.

Veiligheidsaspecten bij multivitaminen

Veiligheidszorgen bij multivitaminen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) keurt supplementen zoals multivitaminen niet goed, maar er zijn onafhankelijke organisaties die normen vaststellen. Zoek naar een goedkeuringslabel van een betrouwbare bron, zoals de Nederlandse Stichting voor Voedingswetenschappen (NSV). Deze groepen zorgen ervoor dat:

  • Er geen schadelijke ingrediënten zoals zware metalen of toxische stoffen aanwezig zijn.
  • De hoeveelheden vitaminen en de dagelijkse waarden kloppen.

Overleg met je arts

Als je niet zeker weet of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt via je voeding, kan je arts je helpen. Ze kunnen je aanraden bepaalde voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen. Ze kunnen je ook adviseren om een supplement te nemen voor één specifieke voedingsstof, in plaats van een complete multivitamine.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Welke vitaminen zijn belangrijk voor senioren?

Senioren hebben vooral baat bij vitamine B12, calcium, vitamine D, magnesium en kalium. Deze vitaminen ondersteunen botten, zenuwen en het hart.

Zijn multivitaminen echt nodig voor senioren?

Niet altijd. Het hangt af van je dieet en gezondheidstoestand. Overleg met je arts om te bepalen of supplementen nuttig zijn voor jou.

Kunnen multivitaminen schadelijk zijn?

Sommige multivitaminen kunnen medicijnen beïnvloeden of ongewenste bijwerkingen hebben zoals misselijkheid. Raadpleeg altijd je arts voordat je begint.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found