Enquêtes schetsen een zorgwekkend beeld: tot de helft van de vrouwen en een op de vier mannen ervaart geen goede nachtrust.
Steeds meer mensen grijpen naar slaappillen en raken zo gevangen in een vicieuze cirkel: zonder de pil lijkt slapen haast onmogelijk!
Het is beter om eerst oude huismiddeltjes of enkele trucjes te proberen voordat er sprake is van afhankelijkheid…
Laten we eerlijk zijn: wie slaapt er echt goed?
De dagelijkse stress van werk en gezin blijft in gedachten rondspoken, terwijl de slaapkamer vaak rommelig is met kleding, boeken, zakelijke documenten, computer en telefoon.
Bovendien is er vlak voor het slapengaan gegeten, ontbreekt het al weken aan beweging, en schijnt de straatlantaarn of volle maan van buitenaf recht in het gezicht. – Laten we eerlijk zijn: wie kan zo goed slapen?
Los van de externe factoren die aangepakt kunnen worden (zoals ’s avonds weinig licht en eten, de slaapkamer opruimen en ventileren, bewegen en zonwering plaatsen) blijven stress en rusteloosheid vaak bestaan – het rijk der dromen lijkt onbereikbaar.
Nervositeit en slapeloosheid, ondanks oververmoeidheid, wijzen vaak op een magnesiumtekort.
Vooral wanneer er krampen in de benen optreden. Een speciale mix van kruiden of geuren kan ook helpen om gemakkelijker in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.
In grootmoeders tijd gebruikte men valeriaan, citroenmelisse of een goede avondthee – met succes, omdat deze middelen de zenuwen kalmeren en de drukte van de dag sneller doen vergeten. Ook hop, sint-janskruid en passiebloem kunnen effectief zijn. Als oma het had geweten, zou ze misschien ook het aminozuur tryptofaan hebben gebruikt als slaapbevorderend middel. Maar vaak was het gewoon warme melk met honing, zolang de longen er geen last van hadden…
Enkele extra tips voor een goede nachtrust:
Lichtblauw als kamerkleur ontspant en staat bekend als slaapbevorderend.
Zachte muziek en een warm bad voor het slapengaan helpen ook (maar geen douche vlak ervoor!).
Soms is het al genoeg om jezelf met een fijn boek af te leiden – misdaadromans en thrillers zijn dan minder geschikt!
Wat Nederlands grootste expert hierover te zeggen heeft:
‘Magische trucs’ bestaan niet. Smeer dit op je kussen, drink een kruidentheetje, luister naar ontspanningsmuziek (etc., etc.) en je slaapt goed – dat werkt simpelweg niet. Dit is regelrechte onzin. Slaapproblemen oplossen vereist altijd meerdere kleine verbeteringen die elkaar versterken en samen zorgen voor blijvende verbetering. – W. VAN DER KLAAUW Slaapdeskundige en auteur.
Niet alleen gericht op de avond, maar op de hele dag
Een oplossing voor slaapproblemen kan alleen effectief zijn als deze zich richt op de hele dag. Wat je overdag (en zelfs in de ochtend) doet, bepaalt namelijk hoe je ‘s avonds slaapt.
Dit heeft te maken met de juiste aanmaak van hormonen en het ‘instellen’ van je biologische klok. Je kunt ’s avonds liters warme melk drinken, uren naar rustgevende muziek luisteren en alle hulpmiddelen gebruiken, maar als je overdag geen goede basis legt, blijft het een gevecht tegen de stroom in.
De oplossing ligt altijd bij jezelf
Om slaapproblemen echt aan te pakken, moet je de oorzaken bij de wortel bestrijden. Dit omvat:
- afrekenen met ‘slaapangst’
- de aanmaak van de juiste hormonen op het juiste moment
- het herstellen en versterken van de natuurlijke schommelingen in je lichaamstemperatuur
- het correct ‘instellen’ van je biologische klok om een ‘slaapgolf’ te ontwikkelen
Ook lezen:
Veelgestelde vragen
Waarom hebben zoveel mensen last van slapeloosheid?
Slapeloosheid kan door diverse factoren worden veroorzaakt, zoals stress, een onrustige slaapomgeving of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
Wat zijn enkele natuurlijke middelen om beter te slapen?
Valeriaan, citroenmelisse, hop, sint-janskruid en passiebloem zijn bekende natuurlijke middelen die de slaap kunnen bevorderen.
Hoe kan een magnesiumtekort de slaap beïnvloeden?
Een tekort aan magnesium kan leiden tot zenuw- en spierproblemen, wat slapeloosheid kan verergeren.
Wat zijn enkele tips voor een betere nachtrust?
Houd de slaapkamer koel en donker, vermijd zware maaltijden voor het slapengaan en ontspan met een warm bad of zachte muziek.
Hoe beïnvloedt de biologische klok onze slaap?
Onze biologische klok regelt de slaap-waakcyclus en beïnvloedt de aanmaak van hormonen die essentieel zijn voor een goede nachtrust.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.