Zadenbank geopend op noordpool

(Novum/AP) - In een berg op Spitsbergen is dinsdag een opslagruimte in gebruik genomen voor het bewaren van zaden van miljoenen soorten planten. De Svalbard (Spitsbergen) Global Seed Vault, een initiatief van Noorwegen, is bedoeld om te voorkomen dat de flora in de wereld uitsterft ten gevolge van klimaatverandering, oorlogen of natuurrampen.

De ijskoude bewaarplaats die 130 meter diep in de bevroren berg is uitgehouwen werd officieel in gebruik gesteld door de Noorse premier Jens Stoltenberg. Hij noemde de zadenbank 'onze verzekeringspolis' en een 'Ark van Noach voor het behoud van biodiversiteit voor toekomstige generaties'. Onder de genodigden bij de plechtigheid waren de voorzitter van de Europese Commissie, Josť Manuel Barroso, en de Keniaanse Nobelprijswinnaar 2004 Wangari Maathai. 'Dit is een bevroren Hof van Eden', zei Barroso.

De zadenbank op Spitsbergen dient als back-up voor nationale zadenbanken die op verschillende plaatsen in de wereld zijn aangelegd. De bouw heeft 9,1 miljoen euro gekost en heeft nog geen jaar geduurd. De bank is eigendom van Noorwegen, maar wordt gerund door de Global Crop Diversity Trust, een stichting die is opgericht door de organisatie voor voedsel en landbouw van de Verenigde Naties (FAO) en Biodiversity International, een in Rome gevestigd onderzoeksinstituut. 'Gewasdiversiteit zal zich spoedig bewijzen als onze krachtigste en onmisbare bron in de strijd tegen klimaatverandering en water- en energietekorten en om te voorzien in de voedselbehoefte van een groeiende bevolking', zei directeur Cary Fowler.

De opslagplaats op Spitsbergen is bestand tegen aardbevingen en kernexplosies. Airconditioningsystemen houden de temperatuur op min 18 graden Celsius, waarin veel zaden volgens deskundigen wel duizend jaar goed kunnen blijven. In de berg kunnen 4,5 miljoen zaadmonsters worden opgeslagen. Stoltenberg, geholpen door Barroso en Maathai, plaatste tijdens de openingsceremonie de eerste monsters - een kist met rijstzaden uit 104 landen.

Meer informatie met foto's en schema's op Wikipedia (Engels)
http://en.wikipedia.org/wiki/Svalbard_Global_Seed_VaultDisclaimer GoodFeeling.nl

GoodFeeling.nl publiceert met de grootste zorgvuldigheid positieve informatie ten behoeve van de algehele gezondheid. Altijd preventief en nooit diagnostisch.

Bij lichamelijke en/of geestelijke klachten kun je het best contact opnemen met een specialist of je huisarts. (redactie GoodFeeling.nl)