Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.
"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."
Zelfliefde betekent dat je waardering en respect hebt voor jezelf. Daar hoort bij dat je voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid zorgt. Hoewel de meeste mensen het druk hebben, is het belangrijk om de tijd te nemen om voor jezelf te zorgen en jezelf te behandelen met de liefde en vriendelijkheid die je verdient.
Wat is zelfliefde?
Zelfliefde
Volgens de American Psychological Association is zelfliefde het hebben van aandacht voor ons eigen welzijn en tevredenheid.
Voorstanders van zelfliefde stellen voor om in bad te gaan en massages te nemen, maar van jezelf houden gaat veel verder dan af en toe uitgeven aan dit soort pleziertjes.
Zelfliefde zou een dagelijkse activiteit moeten zijn waarin je bij jezelf te rade gaat en jezelf behandelt zoals we geliefden behandelen.
De Brain and Behavior Research Foundation zegt dat zelfliefde voortkomt uit handelingen die fysieke, psychologische en spirituele groei ondersteunen.
Wat zelfliefde niet is
Sommige critici denken dat zelfliefde een modern concept is en slechts zelfverwennerij. Zij zien zelfliefde als overdreven gerichtheid op jezelf en verwant aan narcisme. Maar zelfliefde gaat niet over het hebben van een grandioos gevoel van eigenwaarde of het opgeblazen zijn met zelfbelang. Zelfliefde betekent zorgen voor je behoeften en erkennen dat je waarde hebt.
Het belang van zelfliefde
Je eerste relatie is die met jezelf en die vormt de basis voor relaties met anderen. Van jezelf houden stelt je in staat te leven in overeenstemming met je waarden en gezonde keuzes te maken in je dagelijkse beslissingen. Zelfvertrouwen, zelfrespect, eigenwaarde en zelfliefde zijn allemaal met elkaar verbonden. Als we ons verdiepen in liefde voor onszelf, kunnen we de liefde die we met anderen delen verdiepen.
Hoe zelfliefde te beoefenen
Soms is het moeilijk om voor jezelf op te komen en aan je eigen behoeften te denken. Hoewel het goed is om hier en daar zelfliefde te beoefenen, is het belangrijk om er een dagelijkse praktijk van te maken.
Hier lees je hoe je zelfliefde in je levensstijl kunt opnemen.
Geef prioriteit aan je welzijn en geestelijke gezondheid
Je lichamelijke en geestelijke gezondheid staan in direct verband met elkaar en hoe je je lichamelijk voelt kan van invloed zijn op hoe je je geestelijk en emotioneel voelt. Als je begint met het liefhebben en verzorgen van je lichaam, beïnvloed je ook direct en positief je geestelijke gezondheid.
Goed eten en slapen is belangrijk voor het behoud van je welzijn en het afweren van ziekten. Dat betekent gezonde voeding kiezen en elke nacht voldoende slapen.
Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je algehele gezondheid, omdat beweging het cortisol, het stresshormoon, in je lichaam vermindert.
Vergeet niet jezelf de tijd te geven om voor jezelf te zorgen en jezelf te waarderen. Worstelen met geestelijke gezondheidsproblemen vereist misschien het bezoeken van een therapeut, het kiezen voor online therapie, of gebruikmaken van een app.
Omarm zelfcompassie
Als je je fouten erkent en je onvolkomenheden met vriendelijkheid en zonder oordeel accepteert, vertoon je zelfcompassie. Dr. Kristin Neff’s algemeen aanvaarde definitie van zelfcompassie heeft drie componenten:
- Zelf-vriendelijkheid: vriendelijkheid voelen tegenover onszelf in plaats van oordeel, kritiek of schaamte.
- Gemeenschappelijke mensheid: erkennen dat we deel uitmaken van een gemeenschappelijke mensheid omdat iedereen fouten maakt in plaats van onszelf te zien als geïsoleerde wezens die liefde en saamhorigheid niet waard zijn.
- Mindfulness: fouten mindfulness bekijken door een perspectief te hebben en ons niet te veel te identificeren met onze fouten.
In een pilotstudie over zelfcompassie testten wetenschappers empirisch het gebruik van een schrijfinterventie om te bepalen of deze zelfcompassiecomponenten elkaar beïnvloedden. De bevindingen toonden aan dat de drie componenten elkaar wel degelijk versterken.
Vergelijk jezelf niet met andere mensen
Als we jaloers zijn op de promotie van onze vriend of het gevoel hebben dat we tekortschieten omdat we tien kilo zijn aangekomen terwijl onze buurman in topvorm is, is het moeilijk om je niet down te voelen.
Sociale vergelijkingen kunnen stress veroorzaken. Vergelijking en concurrentie kunnen je motiveren op manieren die nuttig en niet schadelijk zijn. Maar vaker nog verkleinen ze ons door stress, angst, schuld en schaamte te veroorzaken.
Sociale media hebben onze geestelijke gezondheid op niet-zo-goede manieren beïnvloed. We beoordelen onszelf regelmatig harder en voelen ons niet goed genoeg. Veel gebruik van sociale media is in verband gebracht met depressie.
Stel grenzen
Het stellen van grenzen helpt bij stressmanagement. Soms moet je ‘nee’ zeggen op je werk of tegen je familie om je energie te behouden. Eenzijdige relaties hebben een ongelijke verdeling van energie, controle en bedachtzaamheid. Erken je behoeften en maak tijd vrij om aan jezelf te denken door grenzen te stellen.
Vergeef jezelf
Cultiveer manieren om zelfhaat in welke vorm dan ook te stoppen. Vergeef jezelf voor je fouten uit het verleden en zoek manieren om te genezen. Om zelfliefde in je dagelijks leven op te nemen moet je niet herkauwen over fouten en spijt. In plaats van jezelf de schuld te geven van dingen die je waarschijnlijk toch niet in de hand had, wend je tot zelfvergeving.
Uit een recente studie blijkt dat meer vergeving samenhangt met minder stress en een afname van psychische klachten.
Ook lezen:
Veelgestelde Vragen
Wat is zelfliefde?
Zelfliefde is het hebben van waardering en respect voor jezelf, waarbij je zorgt voor zowel je lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het omvat dagelijkse activiteiten die je welzijn en tevredenheid bevorderen.
Wat zijn enkele misvattingen over zelfliefde?
Veel mensen denken dat zelfliefde neerkomt op zelfverwennerij of narcisme. In werkelijkheid gaat zelfliefde over het zorgen voor je eigen behoeften en het erkennen van je waarde, zonder een opgeblazen gevoel van eigenwaarde.
Waarom is zelfliefde belangrijk?
Zelfliefde is belangrijk omdat het de basis vormt voor gezonde relaties met anderen en je helpt om in overeenstemming met je waarden te leven. Het bevordert zelfvertrouwen, zelfrespect en eigenwaarde.
Hoe kan ik zelfliefde beoefenen?
Zelfliefde kun je beoefenen door prioriteit te geven aan je welzijn en geestelijke gezondheid, zelfcompassie te omarmen, jezelf niet te vergelijken met anderen, grenzen te stellen, en jezelf te vergeven voor fouten uit het verleden.
Wat is het verband tussen zelfcompassie en zelfliefde?
Zelfcompassie, zoals gedefinieerd door Dr. Kristin Neff, bestaat uit zelf-vriendelijkheid, gemeenschappelijke mensheid, en mindfulness. Deze componenten helpen je om jezelf met vriendelijkheid en zonder oordeel te behandelen, wat een essentieel aspect van zelfliefde is.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.