matcha

7 Bijzondere Feiten Waarom Matcha Groene Thee Jouw Nieuwe Superdrank Moet Zijn


877 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
877 keer gelezen sinds

0
(0)

Matcha, deze speciale vorm van groene thee, krijgt steeds meer aandacht. Je krijgt waarschijnlijk de laatste tijd heel vaak vragen over matcha. Deze trendy groene thee wordt mainstream en wint zelfs toegewijde liefhebbers voor zich. Als je nieuwsgierig bent, dan volgt hier meer informatie en de gezondheidsvoordelen.

Wat is matcha?

Matcha is een bijzondere vorm van groene thee. Het betekent letterlijk “thee in poedervorm”. Wanneer je traditionele groene thee bestelt, worden de bestanddelen van de bladeren in het hete water gegoten, waarna de bladeren worden weggegooid.

Bij deze thee drink je de eigenlijke blaadjes (die fijn zijn gepoederd en tot een oplossing zijn gemaakt). Traditioneel meng je ongeveer een theelepel matcha poeder met 1/3 kopje heet water (verwarmd tot minder dan de kook). Dit meng je dan met een bamboe borsteltje tot het schuimt.

In tegenstelling tot de traditionele groene thee worden bij de bereiding de theeplanten met schaduwdoeken bedekt voordat ze geoogst worden. Dit zet de groei aan van blaadjes met een betere smaak en textuur.

De blaadjes worden met de hand geselecteerd, vervolgens kort gestoomd om de gisting te stoppen en dan gedroogd en in een koelcel gerijpt, wat de smaak nog verder verdiept.

De gedroogde bladeren worden dan met stenen tot een fijn poeder gemalen. Omdat deze drank gemaakt is van thee van hoge kwaliteit en de hele bladeren worden gebruikt, is het een krachtiger bron van voedingsstoffen dan gestampte groene thee.

Naast kleine hoeveelheden vitaminen en mineralen is matcha rijk aan antioxidanten, polyfenolen genaamd. Deze worden in verband gebracht met bescherming tegen:

  • hartziekten
  • betere bloedsuikerregulering
  • bloeddrukverlagend
  • anti-aging

Van een ander polyfenol EGCG genaamd is in onderzoek aangetoond dat het de stofwisseling stimuleert en de groei van kankercellen vertraagt of stopt.

Het bevat cafeïne: heel veel cafeïne

Omdat je hele bladeren consumeert, krijg je wel drie keer zoveel cafeïne binnen als in een kopje geweekte thee, ongeveer de hoeveelheid in een kopje gezette koffie.

Liefhebbers zeggen dat vergeleken met de cafeïne-buzz van koffie, matcha een “alerte kalmte” teweegbrengt door een natuurlijke stof die het bevat, l-theanine genaamd.

Deze stof wekt ontspanning op zonder dat je slaperig wordt. Toch is het vermoedelijk het beste om alle vormen van cafeïne (ook matcha) minstens zes uur voor het slapengaan te laten staan, om een goede nachtrust te garanderen.

De bereiding staat centraal bij Japanse theeceremonies en het wordt al heel lang in verband gebracht met Zen.

Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom het zo populair wordt, nu meditatie steeds meer mainstream wordt. Omdat ik zo onder de indruk ben van het onderzoek naar de voordelen van mindfulness meditatie voor de gezondheid en het gewichtsverlies, ga ik hier binnenkort ook een artikel over schrijven.

Ik geloof dat als het bereiden en drinken van matcha voor jou een manier wordt om te ontspannen en in het moment te zijn, de voordelen veel verder zullen reiken dan alleen de anti-oxidanten zullen opleveren.

  • Het vermindert cortisol (een stresshormoon dat eetlust opwekt en buikvet doet toenemen)
  • Het vermindert ontstekingen (een bekende oorzaak van vroegtijdige veroudering en ziekte)
  • Het remt impulsief eten af
  • Het verlaagt de bloeddruk
  • Het vergroot het gevoel van eigenwaarde en medeleven.
  • De poeders kunnen gezoet zijn en de kwaliteit daardoor varieert.

matcha

De smaak is van matcha is sterk

Sommige mensen beschrijven het als gras- of spinazie-achtig. Daarom kan het gezoet worden om het smakelijker te maken. Een klant vertelde me met plezier dat hij deze drank dronk, maar in plaats van traditioneel matcha poeder, dronk hij een poedermix.

Het eerste ingrediënt was suiker en er zat ook melkpoeder in, zodat het eigenlijk op warme chocolademelk leek – maar dan met cacao in plaats van matcha – iets wat ik je niet zou aanraden.

Loodverontreiniging is een punt van zorg

Zelfs biologisch geteelde groene thee blijkt lood te bevatten dat door de plant uit de omgeving wordt geabsorbeerd, vooral thee die in China wordt geteeld.

Wanneer traditionele groene thee wordt geweekt, blijft ongeveer 90% van het lood in het blad dat wordt weggegooid. Bij de thee, waar het hele blad wordt geconsumeerd, krijg je meer lood binnen.

Een onafhankelijke groep, ConsumerLab.com, die theeën heeft getest, schat dat een kopje wel 30 keer meer lood kan bevatten dan een kopje groene thee. Daarom raden zij aan niet meer dan één kopje per dag te drinken en het niet aan kinderen te serveren.

Het kan werkelijk overal bij!

Matcha is hot bij koks, niet alleen als drank, maar als ingrediënt in zowel zoete als hartige gerechten. Als je deze recepten googelt, vind je van alles:

  • muffins
  • brownies
  • pudding
  • soep
  • roerbakgerechten
  • guacamole

Wegens bezorgdheid over lood is het een goede gedachte om niet overboard te gaan met matcha. Zelfs met superfoods kun je te veel van het goede binnen krijgen. Zoek dus naar zuivere, biologische, kwaliteit matcha en geniet er gewoon met mate van.

Ik heb de paragraaf aangevuld met de informatie over hoe matcha overal bij gebruikt kan worden als ingrediënt, met voorbeelden. Vervolgens heb ik de waarschuwing toegevoegd om niet te veel matcha te consumeren vanwege het loodgehalte. De laatste zin moedigt aan om gematigdheid te betrachten en voor zuivere, biologische kwaliteit te kiezen om veilig van matcha te kunnen genieten.

Geraadpleegde bronnen:

  • Willems, M., Şahin, M., & Cook, M. (2018). Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 28(5), 536-541. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2017-0237.

  • Hunjadi, M., Sieder, C., Beierfuß, A., Kremser, C., Moriggl, B., Welte, R., Kastner, C., Mern, D., & Ritsch, A. (2021). Matcha Green Tea Powder does not Prevent Diet-Induced Arteriosclerosis in New Zealand White Rabbits Due to Impaired Reverse Cholesterol Transport. Molecular Nutrition & Food Research, e2100371. https://doi.org/10.1002/mnfr.202100371.

  • Jakubczyk, K., Kochman, J., Kwiatkowska, A., Kałduńska, J., Dec, K., Kawczuga, D., & Janda, K. (2020). Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea. Foods, 9. https://doi.org/10.3390/foods9040483.

Veelgestelde Vragen

Wat is matcha groene thee?

Matcha is een poedervorm van groene thee waarbij je de hele bladeren consumeert.

Hoe bereid je matcha?

Meng een theelepel matcha poeder met heet water en klop met een bamboe borsteltje tot het schuimt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van matcha?

Matcha is rijk aan antioxidanten en polyfenolen die kunnen helpen bij bescherming tegen hartziekten, bloedsuikerregulering, en veroudering.

Bevat matcha cafeïne?

Ja, matcha bevat ongeveer drie keer zoveel cafeïne als traditionele groene thee, vergelijkbaar met koffie.

Is er een risico op loodverontreiniging bij matcha?

Ja, vanwege het hoge loodgehalte in de bladeren wordt aanbevolen om niet meer dan één kopje per dag te drinken.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found