Hoeveel Eiwitten Moet Je Eigenlijk Eten? Feiten, Mythen En Adviezen Voor Iedereen

Hoeveel Eiwitten Moet Je Eigenlijk Eten? Feiten, Mythen En Adviezen Voor Iedereen


179 keer gelezen sinds
7
minuten leestijd
7
minuten leestijd
179 keer gelezen sinds

0
(0)

‘Neem je wel voldoende eiwitten?’ is waarschijnlijk een van de meest voorkomende vragen die nieuwe sportschoolbezoekers stellen wanneer ze proberen de wereld van beweging en gezond eten te begrijpen.

Je zult verschillende antwoorden horen, afhankelijk van wie je het vraagt, variërend van “Je moet zes maaltijden per dag eten om spiergroei te stimuleren” tot “Neem geen eiwitsupplementen, ze zijn slecht voor je”.

Dit artikel gaat alles over eiwitten voor je verduidelijken; het sluit enigszins aan op een eerder artikel getiteld Begrijp eiwitpoeder: veiligheid, doseringen, toepassingen. Een uitgebreide gids voor het voedingssupplement.

Aanbevolen eiwitinname

Aanbevolen eiwitinname is zeker een controversieel onderwerp en een dat de afgelopen jaren aanzienlijke veranderingen heeft ondergaan. Momenteel varieert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor eiwitinname op basis van het fysieke activiteitenniveau van een individu.

Naarmate de fysieke activiteit van een individu toeneemt, zou hun voedingsinname ook moeten toenemen; dit komt door verhoogde snelheid van aminozuur/eiwitmetabolisme tijdens inspanning en schade aan spierweefsel veroorzaakt door inspanning. Hier zijn de huidige dagelijkse aanbevolen bereiken volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Internationale Vereniging van Sportvoedingsdeskundigen (ISSN).

  • Algemene bevolking – 0,8-1,0 g/kg lichaamsgewicht
  • Fysiek actieve persoon – 1,0-1,5 g/kg lichaamsgewicht
  • Kracht-/weerstandstraining individu – 1,5-2,0 g/kg lichaamsgewicht

Hoe worden deze waarden berekend?

Eiwitaanbevelingen zijn gebaseerd op meting van stikstofbalans en het gebruik van aminozuurtracers. Stikstof is het fundamentele bestanddeel van aminozuren, die worden beschouwd als de bouwstenen van eiwitten.

Meting van stikstofbalans houdt in dat de totale hoeveelheid geconsumeerde stikstof wordt bijgehouden versus de hoeveelheid die wordt uitgescheiden; wanneer een individu in stikstofbalans is, wordt aangenomen dat ze een gelijke hoeveelheid stikstof consumeren en uitscheiden, waardoor hun voedingsinname aan de voedingsbehoeften voldoet.

Eiwitconsumptie en nierfunctie

Een van de veelvoorkomende dingen die je in de media zult horen, is dat een hoge eiwitconsumptie nierfalen veroorzaakt, naar verluidt vanwege de verhoogde druk op het glomerulaire druk- en filtratiesysteem. Het onderzoek dat deze problemen citeerde, werd uitgevoerd bij individuen die al een nieraandoening hadden, en de conclusies werden doorgetrokken naar gezonde individuen. Er is sindsdien veel onderzoek gedaan bij gezonde individuen en niets is bewezen.

Eiwitconsumptie en calcium

Een andere veelvoorkomende opvatting is dat een hoge eiwitconsumptie de calciumretentie beïnvloedt, wat iemand vatbaar zou kunnen maken voor osteoporose. Dit is wederom geëxtrapoleerd uit studies met kleine steekproeven en methodologische fouten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het fosfaatgehalte van voedingsmiddelen beschermend werkt tegen botresorptie.

Eiwittiming

Een ander onderwerp dat veel aandacht krijgt met betrekking tot eiwitinname is timing, vooral voor sporters die gefocust zijn op prestaties of lichaamssamenstelling. Er is overeenstemming dat eiwittiming essentieel is voor herstel, het induceren van hypertrofie, glycogeensynthese en mogelijk het behoud van een goede immuunfunctie.

Het doel van dit artikel is niet om een gedetailleerde analyse van pre-, intra- en post-workout eiwittiming en hoeveelheden te geven – dat zou een ander artikel op zich zijn!

Vertakte-keten aminozuren

De vertakte-keten aminozuren (BCAA’s) zijn drie van de negen essentiële aminozuren, namelijk leucine, isoleucine en valine. Een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek heeft de voordelen van BCAA’s op de spiereiwitsynthese aangetoond, wat heeft geleid tot de populariteit van een reeks BCAA-supplementen.

De voordelen en toepasbaarheid van een BCAA-supplement hangen af van de trainingsgewoonten en voedingspatronen van een individu, samen met andere factoren. Voor individuen die een eiwitarm dieet volgen, kan BCAA-suppletie voordelig zijn bij het bevorderen van spierbehoud en -groei; deze suppletie kan tijdens of na de training plaatsvinden. Voor individuen met een al hoge eiwitinname (>1,5 g/kg/dag) is suppletie echter ineffectief gebleken vanwege een al hoog BCAA-gehalte uit volwaardige voedingsbronnen.

Veelgestelde vragen

Wat is de aanbevolen eiwitinname voor een gemiddeld persoon?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor de algemene bevolking is 0,8-1,0 g eiwit per kg lichaamsgewicht. Actieve mensen hebben meer nodig.

Kunnen eiwitsupplementen schadelijk zijn voor de nieren?

Eiwitsupplementen zijn over het algemeen veilig voor gezonde mensen. Problemen ontstaan vooral bij mensen met bestaande nieraandoeningen.

Wat zijn BCAA’s en waarom zijn ze belangrijk?

BCAA’s, of vertakte-keten aminozuren, zijn essentieel voor spiereiwitsynthese. Ze kunnen nuttig zijn voor mensen met een lage eiwitinname.

Geraadpleegde bronnen:

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)
is het De ijdelheidstest of De ijdelheidsstest
Sigma man Test
Image Not Found