Electrolytes

Kun Je Te Veel Elektrolytendrankjes Drinken? Dit Zegt De Wetenschap Erover


40 keer gelezen sinds
6
minuten leestijd
6
minuten leestijd
40 keer gelezen sinds

0
(0)

Te veel elektrolytendrankjes drinken bracht een vrouw naar de spoedeisende hulp. Hier lees je de signalen en symptomen die je moet kennen en waarom je deze drankjes alleen in specifieke situaties zou moeten gebruiken.

Als je in de hitte werkt of sport, moet je misschien aanvullen wat je verliest door te zweten met een elektrolytendrank. Elektrolyten zijn mineralen in je bloed, weefsels en organen met een elektrische lading. Voorbeelden van elektrolyten zijn natrium, kalium, calcium, magnesium, fosfaat en chloride. Ze helpen spieren, zenuwen en organen goed te functioneren, voedingsstoffen in en uit cellen te verplaatsen en zorgen voor een goede pH-waarde en hydratatie.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  • Te veel elektrolytendrankjes kunnen schadelijk zijn: Een overdosis kan leiden tot een elektrolytenonbalans, met symptomen zoals kortademigheid, snelle hartslag en duizeligheid.

  • Elektrolytendrankjes zijn nuttig in specifieke situaties: Ze zijn vooral nodig bij overmatig zweten, uitdroging door diarree of braken, of bij intensieve fysieke inspanning.

  • Veel elektrolytendrankjes bevatten suiker: Dit kan bijdragen aan een hoge suikerinname als je ze onnodig drinkt, wat ongezond kan zijn.

  • Symptomen van een overdosis lijken op uitdroging: Dit kan verwarrend zijn, omdat zowel uitdroging als een teveel aan elektrolyten vergelijkbare symptomen kunnen hebben.

  • Raadpleeg een arts bij twijfel: Elektrolytendrankjes zijn niet bedoeld voor dagelijks gebruik, behalve in specifieke omstandigheden, dus medische begeleiding is belangrijk.

Je verliest elektrolyten als je zweet. Als je lange tijd zweet of extreem veel vocht verliest, kan uitdroging optreden en moet je zowel vloeistoffen als elektrolyten aanvullen. Dit kan met elektrolytendrankjes of via voeding, aangezien veel voedingsmiddelen ook elektrolyten bevatten. 

Er zijn veel verschillende soorten elektrolytendrankjes op de markt. Sommige bevatten kunstmatige kleur- en smaakstoffen, dus als je die wilt vermijden, kies dan voor drankjes met natuurlijke ingrediënten. Sommige merken gebruiken kokoswater als basis omdat kokoswater van nature elektrolyten bevat. Je kunt ook poederzakjes of tabletten kopen die je aan water toevoegt. 

Lees ook: Wat Gebeurt Er met Je Lichaam Als Je Regelmatig Kokoswater Drinkt

Op een hete dag of als je milde klachten hebt zoals overgeven en diarree, kan een elektrolytendrankje nuttig zijn om te hydrateren. Maar bij een ernstige buikgriep is een orale rehydratatieoplossing (zoals ORS) een betere keuze, omdat sportdranken niet genoeg elektrolyten bevatten om ernstige vochtverliezen te vervangen. Kun je echter te veel elektrolyten binnenkrijgen? Is het mogelijk om een overdosis aan elektrolytendrankjes te krijgen? En kun je deze drankjes de hele dag door drinken?

In een recente virale TikTok deelde @thebohemianmuse een video waarin haar moeder met een ambulance werd afgevoerd omdat ze moeite had met ademhalen. 

“Ik kon vocht in elke ademhaling horen,” vertelt de TikTok-maker. “Het klonk alsof ze aan het verdrinken was!”

In de spoedeisende hulp beschreef ze de symptomen van haar moeder: kortademigheid, snelle hartslag, duizeligheid, hoge bloeddruk, hoge natriumspiegels, verhoogde bloedsuiker, buikpijn, opgezwollen voeten, misselijkheid, overgeven, diarree en gezwollen oogleden. 

De artsen vertelden haar dat haar moeder te veel elektrolytendrankjes had gedronken, een poeder dat aan water wordt toegevoegd.

Kun je een overdosis aan elektrolyten krijgen?

Het korte antwoord is ja, je kunt een overdosis elektrolyten krijgen. Het consumeren van te veel elektrolyten kan leiden tot een onevenwicht in het lichaam en veel van de symptomen veroorzaken die in de TikTok-video worden beschreven. Andere symptomen zijn zwakte, hoofdpijn, tremoren, verwarring, spierkrampen, een onregelmatige hartslag en constipatie.

Als je continu elektrolytensupplementen drinkt, zonder dat je elektrolyten verliest door hevig zweten, overgeven of diarree, kunnen ze zich ophopen in je lichaam. Dit kan vooral gebeuren als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt die het moeilijk maken voor je lichaam om elektrolyten efficiënt uit te scheiden. 

Hoewel elektrolyten essentieel zijn voor je gezondheid, betekent dat niet dat je ze de hele dag door moet consumeren. Zonder noodzaak kan het zelfs schadelijk zijn. De symptomen van een elektrolytenvergiftiging lijken soms erg op die van uitdroging. Daarom is het belangrijk om medische hulp te zoeken als je deze symptomen ervaart, zodat een arts kan bepalen wat er aan de hand is.

Conclusie

Goed gehydrateerd blijven en een gevarieerd, evenwichtig dieet volgen met voldoende vloeistoffen helpt uitdroging te voorkomen en vermindert de noodzaak voor elektrolytendrankjes. Situaties waarin je ze misschien nodig hebt, zijn als je ziek bent met overgeven en diarree, of als je hard werkt of sport in de hitte. Bepaalde medische aandoeningen kunnen ook een elektrolytensupplement vereisen, maar dat moet altijd in overleg met een arts gebeuren. 

Elektrolytendrankjes kunnen nuttig zijn, maar als je ze zonder reden de hele dag door drinkt, kan dat voor problemen zorgen. Bovendien bevatten veel elektrolytensupplementen suiker, wat kan bijdragen aan overmatige suikerinname als je niet voorzichtig bent. 

Hoewel deze dranken een belangrijke functie kunnen vervullen, zijn ze niet bedoeld om de hele dag door te drinken. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een zorgverlener of diëtist om te bepalen of elektrolytensupplementen voor jou geschikt zijn.

Geraadpleegde bronnen:

Veelgestelde vragen

Kun je te veel elektrolytendrankjes drinken?

Ja, overmatige consumptie van elektrolytendrankjes kan leiden tot een onbalans in het lichaam en symptomen zoals duizeligheid, kortademigheid en hartkloppingen.

Wanneer moet je elektrolytendrankjes gebruiken?

Ze zijn nuttig bij overmatig zweten, uitdroging door ziekte of intensieve inspanning. Voor dagelijks gebruik zijn ze meestal niet nodig zonder medisch advies.

Wat zijn de symptomen van een elektrolytenonbalans?

Symptomen kunnen variëren van duizeligheid en spierkrampen tot misselijkheid en onregelmatige hartslag. Raadpleeg een arts als je deze ervaart.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Vorm Voorkeur Test
Persoonlijkheidstest op Goodfeeling.nl
Spiritualiteit Test
Doe de ADHD test
Image Not Found