Bewustzijn Heeft Mogelijk het Gehele Universum Gecreëerd

Bewustzijn Heeft Mogelijk het Gehele Universum Gecreëerd


28 keer gelezen sinds
12
minuten leestijd
12
minuten leestijd
28 keer gelezen sinds

0
(0)

De wetenschap leert ons dat de natuurwetten op een bijna ongelooflijke manier zijn afgestemd op jou en mij. Neem bijvoorbeeld de kracht van elektromagnetisme. De waarde ervan is perfect afgestemd om sterren protonen en neutronen te laten verspreiden, waardoor koolstof ontstaat, de essentiële bouwsteen van het leven.

Dan is er de kracht van de kern, die protonen en neutronen bij elkaar houdt. Als deze kracht iets sterker zou zijn, zou het heelal alleen uit waterstof bestaan. Als deze zwakker zou zijn, zou waterstof helemaal niet bestaan. In beide gevallen zou het leven, zoals wij dat kennen, niet mogelijk zijn.

Zelfs de energie in de lege ruimte lijkt precies afgesteld te zijn om intelligent leven te laten ontstaan. Maar dat is niet het hele verhaal. In totaal zijn er ongeveer 12 parameters geïdentificeerd die precies goed zijn voor het leven.

Alvast 5 van de belangrijkste punten

  1. De natuurwetten zijn ongelooflijk precies afgestemd op het leven. Als zelfs maar één parameter anders zou zijn, zou het leven zoals wij het kennen niet bestaan.
  2. Het antropisch principe stelt dat het heelal er zo uitziet omdat wij er zijn om het te observeren. Met andere woorden, als het heelal niet geschikt was voor leven, zouden wij er niet zijn om erover na te denken.
  3. Een radicale visie is dat ons bewustzijn het heelal creëert. In plaats van dat het heelal ons voortbrengt, brengen wij het heelal voort door onze waarneming.
  4. De kwantummechanica daagt ons begrip van de werkelijkheid uit. Verschijnselen zoals superposities suggereren dat de werkelijkheid niet logisch is voor onze alledaagse ervaringen.
  5. Wheelers participerende heelal stelt dat onze waarnemingen het heelal creëren. Dit betekent dat het heelal afhankelijk is van bewuste waarnemers om te bestaan.

De perfecte afstemming van het heelal

Bedenk eens: als een van deze parameters enigszins anders zou zijn, zouden het leven, de sterren en zelfs het heelal er drastisch anders uitzien, als ze al zouden bestaan. Zou dit verbazingwekkende evenwicht echt aan toeval te wijten zijn? Hebben we gewoon ongelooflijk veel geluk dat we in een heelal leven waar alles perfect op elkaar is afgestemd?

Of zit er iets diepers, misschien zelfs opzettelijks, achter deze fijne afstemming? Zou dit kunnen suggereren dat het heelal is ontworpen met het leven in gedachten? En zo ja, waarom is het heelal zo perfect afgestemd op het leven? Zou deze ongelooflijke precisie een teken van opzettelijk ontwerp kunnen zijn, of is het gewoon een verbazingwekkend toeval?

Verklarende woordenlijst

  • Elektromagnetisme: Een fundamentele natuurkracht die werkt tussen elektrisch geladen deeltjes. Het is verantwoordelijk voor de meeste verschijnselen die we in het dagelijks leven ervaren, zoals licht, elektriciteit en magnetisme.
  • Antropisch principe: Een filosofisch argument dat stelt dat onze waarnemingen van het heelal beperkt zijn door het feit dat we bestaan. Het heelal moet dus wel de eigenschappen hebben die het heeft, anders zouden wij er niet zijn om het te observeren.
  • Kwantummechanica: Een tak van de natuurkunde die zich bezighoudt met de eigenschappen van materie op atomair en subatomair niveau. Het introduceert concepten zoals superpositie en verstrengeling, die fundamenteel anders zijn dan onze alledaagse ervaringen.
  • Superpositie: Een principe in de kwantummechanica dat stelt dat een deeltje in meerdere toestanden tegelijk kan bestaan totdat het wordt gemeten. Dit betekent dat een deeltje bijvoorbeeld op meerdere plaatsen tegelijk kan zijn.
  • Participatief heelal: Een concept dat stelt dat het heelal niet onafhankelijk van ons bestaat, maar dat onze waarnemingen een actieve rol spelen bij het vormgeven ervan. Dit idee, gepopulariseerd door John Wheeler, suggereert dat bewustzijn een fundamenteel aspect van de werkelijkheid is.

Zijn we echt speciaal?

Zijn we echt zo speciaal hier op Aarde? Het is makkelijk om te geloven dat we in het middelpunt van alles staan. De mensheid heeft immers millennia lang gedacht dat we uniek zijn, het hoogtepunt van het leven in een sterrenstelsel dat perfect lijkt te zijn ontworpen om ons te ondersteunen.

We kijken om ons heen en zien een planeet vol leven, die rond een stabiele ster draait in een stelsel van sterren dat ons in staat stelt om te gedijen. Van de precieze helling van de aardas tot de perfecte balans van zuurstof in onze atmosfeer, het is moeilijk om niet het gevoel te hebben dat de kosmos zich op de een of andere manier in ons voordeel heeft geschikt.

Een simpele vergelijking

Stel je voor dat je op een feestje bent en er staat een reusachtige taart voor verjaardag in het midden van de kamer. De taart is toevallig precies jouw favoriete smaak, met al je favoriete toppings. Het lijkt alsof hij speciaal voor jou is gemaakt, maar misschien is dat niet zo.

Misschien is de taart niet speciaal voor jou gebakken, misschien ben je op dit bepaalde feestje omdat je bent uitgenodigd op een plek waar toevallig jouw favoriete taart wordt geserveerd. Op dezelfde manier suggereert het antropisch principe dat het heelal niet per se voor ons is ontworpen, maar dat wij bestaan omdat we in een heelal leven dat toevallig de juiste ingrediënten voor het leven heeft.

Dit betekent niet per se dat het heelal op maat voor ons is gemaakt, maar het verklaart wel waarom het er zo perfect afgestemd op het leven uitziet, want als dat niet zo was, zouden we er niet zijn om het te merken. Er zijn verschillende versies van het antropisch principe.

Vragen en twijfels

Het zwakke antropisch principe stelt simpelweg dat de omstandigheden in het heelal geschikt moeten zijn voor ons bestaan, en dat is waarom ze zo fijn afgestemd lijken te zijn. Maar dan is er het sterke antropisch principe, dat nog een stap verder gaat door te suggereren dat het heelal zich wel moest ontwikkelen op een manier dat er uiteindelijk leven, en misschien intelligent leven, zou ontstaan.

Deze versie impliceert dat het leven niet zomaar een kosmisch toeval is, maar een ingebouwd kenmerk van het heelal. Maar deze ideeën roepen nog meer vragen op. Als het heelal geen andere keuze had dan bijzonder gunstig voor het leven te zijn, waarom is er dan een onderliggende wet die het leven eist?

Het bewustzijn creëert het heelal

Of hebben we gewoon ongelooflijk veel geluk dat alles zo perfect op elkaar is afgestemd? En als het leven een onvermijdelijk gevolg was, wijst dat dan op ontwerp, of gewoon op de natuurlijke voortgang van de natuurkunde? De meeste natuurkundigen hebben geen tijd voor dit soort ideeën.

Om te zeggen dat dit allemaal voor ons is, is gewoonweg bizar. Ze zouden kunnen aanvoeren dat het heelal immers enorm is en dat wij er maar een klein, onbeduidend deel van innemen. Om te denken dat de hele kosmos, gevuld met miljarden sterrenstelsels, die elk miljarden sterren bevatten, uitsluitend bestaat om het leven op deze ene kleine planeet mogelijk te maken, klinkt voor velen ongelooflijk egocentrisch.

Ze zullen erop wijzen dat een groot deel van het heelal onherbergzaam is voor het leven. Het grootste deel van de ruimte is ijskoud of bloedheet, wordt gebombardeerd met straling en is gevuld met vacuüm waarin het leven, zoals wij dat kennen, onmiddellijk zou vergaan.

Als het heelal voor ons ontworpen zou zijn, zo betogen ze, dan lijkt het geen erg efficiënte klus te hebben geklaard. Maar zelfs dan blijft het feit dat het leven wel bestaat, tegen alle verwachtingen in, en dat roept vragen op die moeilijk te negeren zijn.

Misschien is het dan wel andersom. Volgens een andere formulering van het antropisch principe bestaat het heelal alleen omdat wij dat doen. Wij roepen het op met ons bewustzijn. In deze visie is het niet zo dat het heelal is afgestemd om ons bestaan mogelijk te maken, maar dat ons bestaan als bewuste wezens op de een of andere manier het heelal tot stand brengt.

Het brein als ontvanger

Dit idee zet alles op zijn kop. In plaats van dat het heelal ons voortbrengt, zouden wij, door ons vermogen om te observeren, denken en ervaren, het heelal zelf kunnen voortbrengen. Het is een radicale verschuiving in perspectief waarmee sommige natuurkundigen en filosofen hebben gespeeld.

Als er een boom omvalt in het bos en er is niemand in de buurt om het te horen, maakt hij dan geluid? In dit geval is het meer alsof, als er niemand is om het heelal te observeren, bestaat het dan wel? Deze versie van het antropisch principe suggereert dat het heelal geen passieve achtergrond is die onafhankelijk van ons bestaat.

In plaats daarvan is het nauw verbonden met ons bewustzijn, gevormd door de daad van observatie zelf. Zonder ons, of wezens zoals wij, zou er geen heelal zijn om over te praten. Bewustzijn is een van die onderwerpen waar iedereen zich ongemakkelijk bij voelt, wetenschappers, filosofen en zowat iedereen die het waagt om de aard van de werkelijkheid in twijfel te trekken.

Bewustzijn creëert realiteit

Waarom? Omdat we ondanks al onze technologische vooruitgang en wetenschappelijke doorbraken nog steeds geen duidelijk idee hebben van wat bewustzijn eigenlijk is, of waar het vandaan komt. Het is de olifant in de kamer, het mysterie dat de wetenschap maar niet lijkt te kunnen kraken.

We kunnen de hersenen in kaart brengen en hun functies begrijpen, maar dat verklaart nog steeds niet waarom we gedachten, gevoelens of zelfbewustzijn ervaren. Sommigen beweren dat bewustzijn niets meer is dan het bijproduct van biologische processen, een gelukkig toeval van de evolutie.

De kosmische versie

Wat als ons bewustzijn de werkelijkheid niet alleen waarneemt, maar ook creëert? Sommige interpretaties van de kwantummechanica suggereren dat het heelal niet volledig is bepaald totdat het wordt waargenomen. Dat deeltjes bestaan in een staat van waarschijnlijkheid totdat het bewustzijn ze samenvoegt tot een gedefinieerde werkelijkheid.

Als dit waar is, dan is bewustzijn niet alleen passief, het is een actieve kracht die de wereld om ons heen vormgeeft. Hier worden de dingen nog vreemder. Als de werkelijkheid wordt gevormd door bewustzijn, moeten we ons afvragen hoe het heelal eruitzag voordat er bewuste wezens waren om het te observeren.

Implicaties van de theorie

Wat als ons bewustzijn de werkelijkheid niet alleen waarneemt, maar ook creëert? Sommige interpretaties van de kwantummechanica suggereren dat het heelal niet volledig is bepaald totdat het wordt waargenomen. Dat deeltjes bestaan in een staat van waarschijnlijkheid totdat het bewustzijn ze samenvoegt tot een gedefinieerde werkelijkheid.

Als dit waar is, dan is bewustzijn niet alleen passief, het is een actieve kracht die de wereld om ons heen vormgeeft. Hier worden de dingen nog vreemder. Als de werkelijkheid wordt gevormd door bewustzijn, moeten we ons afvragen hoe het heelal eruitzag voordat er bewuste wezens waren om het te observeren.

Het heelal is afhankelijk van ons

In dit scenario zou onze daad van waarneming in het heden schijnbaar bepalen of licht zich als een deeltje of een golf gedroeg, niet alleen op dat moment, maar ook voor het licht dat een miljard jaar geleden de quasar verliet. Voor Wheeler betekende dit experiment iets diepgaands.

Het heelal bestaat niet in een vaste objectieve zin, zelfs niet in het verleden, totdat we het meten. Wat we vandaag waarnemen, heeft de kracht om gebeurtenissen te beïnvloeden die naar alle waarschijnlijkheid al lang geleden hadden moeten plaatsvinden voordat er bewuste waarnemers bestonden.

We zijn integrale onderdelen

We zijn een heel eind gekomen in dit artikel, maar ik wil nog wel even opmerken dat deze beide interpretaties, Wheelers participerende heelal en Everetts veel werelden hypothese, ons achterlaten met een diep besef. We zijn niet alleen maar waarnemers van het heelal, maar actieve deelnemers aan de zich ontvouwende werkelijkheid.

Of het nu onze bewuste waarneming is die het verleden, heden en de toekomst vormgeeft, of onze beslissingen die zich vertakken in oneindige alternatieve werkelijkheden, de kosmos is diep verweven met ons bestaan. Hoe meer we deze ideeën onderzoeken, hoe duidelijker het wordt dat de werkelijkheid veel vreemder is dan we ooit hadden gedacht.

Veelgestelde vragen

Wat is het antropisch principe?

Het antropisch principe stelt dat het heelal de eigenschappen heeft die het heeft, omdat als dat niet zo was, wij er niet zouden zijn om het te observeren. Het heelal lijkt dus afgestemd op het leven, omdat er alleen in een heelal dat leven toestaat, intelligente wezens zouden bestaan om deze vragen te stellen.

Hoe kan bewustzijn de werkelijkheid creëren?

Sommige interpretaties van de kwantummechanica suggereren dat de werkelijkheid niet volledig is bepaald totdat deze wordt waargenomen. Het bewustzijn zou dus niet alleen de werkelijkheid waarnemen, maar ook creëren, door deeltjes in een staat van waarschijnlijkheid samen te voegen tot een gedefinieerde werkelijkheid.

Wat is Wheelers participerende heelal?

Wheelers participerende heelal stelt dat onze waarnemingen het heelal niet alleen onthullen, maar ook creëren. Dit idee komt voort uit de kwantummechanica en suggereert dat het heelal afhankelijk is van bewuste waarnemers om te bestaan.

Wat is Everetts veel-wereldenhypothese?

Everetts veel-wereldenhypothese stelt dat elke mogelijke uitkomst van een kwantumgebeurtenis daadwerkelijk gebeurt, maar in verschillende parallelle universums. Elke beslissing die we nemen splitst het heelal in tweeën, waardoor er oneindig veel alternatieve werkelijkheden ontstaan.

Waarom is het heelal zo fijn afgestemd op het leven?

De fijne afstemming van het heelal verwijst naar het feit dat de natuurwetten en constanten opmerkelijk precies zijn afgestemd om leven mogelijk te maken. Of dit het gevolg is van toeval, ontwerp of een ander mechanisme is een open vraag binnen de wetenschap en filosofie.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

Emotionele Intelligentie Test
Spiritualiteit Test
Doe de Test! Welke Yogastijl Past Bij Jou? Ontdek Je Ideale Yogavorm op Basis van Jouw Score!
Versterk je zelfrespect met deze test en praktische tips van Goodfeeling.nl. Ontdek hoe jij jouw grenzen en eigenwaarde beter kunt waarderen en bewaken.
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd