Laten we Hypergamie bespreken: De oudste dateringstechniek in het boek

Laten we Hypergamie bespreken: De oudste datingstechniek uit het boek


484 keer gelezen sinds
9
minuten leestijd
9
minuten leestijd
484 keer gelezen sinds

0
(0)

Ontvang je gratis exemplaar van Wie Ben Jij? en krijg inzichten en updates die je helpen bij je persoonlijke groei.

"Antwoorden op de belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen, vanuit een spiritueel filosofisch perspectief."


Van Carrie Bradshaw en Big tot zowat iedereen op The Real Housewives, het concept van trouwen met iemand “beter” is niets nieuws – en toch lijkt het een van die thema’s die nooit uit de mode raken. Neem bijvoorbeeld Bridgerton.

Laten we Hypergamie bespreken: De oudste dateringstechniek in het boek

Achter alle seks (en ja, er is veel seks), gaat het verhaal over families die de sociale ladder beklimmen door relaties aan te gaan met mensen met een “hogere” sociale status. De term voor dit fenomeen is “hypergamie”, en volgens Damona Hoffman, de officiële datingcoach van OkCupid en presentator van de podcast Dates & Mates, is het zo oud als de tijd zelf.

“Het idee om uit liefde te trouwen is eigenlijk een zeer moderne praktijk,” zegt Hoffman. “Traditioneel gezien was het huwelijk bedoeld om de financiële stabiliteit van het gezin van een vrouw te waarborgen.” En hoewel dit concept een belangrijk thema is in shows, boeken, films, geschiedenis en dagdromen, is het eigenlijk een echte zaak die nog steeds volop plaatsvindt in de wereld.

Wat is hypergamie?

Heel eenvoudig gezegd, hypergamie is het trouwen of daten met iemand die je denkt dat succesvoller en/of veiliger is dan jij, of je dit nu bewust of onbewust doet, zegt Alysha Jeney, erkend huwelijks- en gezinstherapeut en eigenaar van Modern Love Counseling. “Dit komt vaak door de wens om financiële zekerheid te bereiken of om je reputatie te versterken. Het kan ook voortkomen uit het verlangen naar een ‘hogere’ mate van eigenwaarde en identiteit,” zegt ze.

En hoewel de term de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen, bestaat het concept al heel lang. “[Hypergamie] is terug te voeren op de kasten in de Hindoemaatschappij,” legt de erkende klinisch maatschappelijk werker Shamyra Howard uit, wat betekent dat de praktijk van hypergamie minstens 3.000 jaar oud is.

“Hypergamie is in wezen een patriarchaal geconstrueerde vorm van partnerschap uit een tijd waarin vrouwen zeer weinig onderwijs hadden, niet konden werken en hun partner nodig hadden voor overleving,” zegt Howard. “Het huwelijk ging voornamelijk over overleving en bescherming. Trouwen uit liefde is een nieuw concept.”

In de tijd dat vrouwen niet mochten stemmen, geen eigendommen mochten bezitten en geen vermogen konden opbouwen zonder een echtgenoot, was hypergamie een van de weinige manieren om vooruit te komen.

Waarom is hypergamie nog steeds een ding?

Aangezien hypergamie al eeuwenlang bestaat en het huwelijk dat gekoppeld is aan liefde pas de afgelopen 250 jaar of zo een ding is, is het niet al te verrassend dat hypergamische relaties nog steeds voorkomen.

“In sommige klassensystemen worden huwelijken gearrangeerd zodat de vrouw trouwt met een welvarende familie,” legt Howard uit. India staat nog steeds bekend om het praktiseren van gearrangeerde huwelijken, evenals China (hoewel ze officieel verboden zijn), Iran en Indonesië.

Je zult misschien verbaasd zijn te horen dat hoewel gearrangeerde huwelijken niet zo gebruikelijk zijn in de westerse samenleving, hypergamie nog steeds veel voorkomt. Sterker nog, er zijn tal van beroemde koppels die hypergaam zijn, zoals Donald en Melania Trump en eerder Erika Jayne en Tom Girard, zegt Hoffman. Ook fictieve personages zoals Assepoester, Doornroosje en natuurlijk Simon en Daphne uit Bridgerton praktiseerden hypergamie.

In Bridgerton zagen kijkers uit eerste hand hoe belangrijk het was voor een dochter om een goede echtgenoot te vinden om haar familie te helpen opklimmen op de sociale ladder. Dat is eigenlijk de hele plot van de serie. En hoewel we geen prinsen lepeltjes zien likken in het 19e-eeuwse Londen, kiezen veel mensen vandaag de dag er nog steeds voor om zich bewust of onbewust in hypergamie te begeven.

Naarmate de kosten van levensonderhoud blijven stijgen en het idee van weelderige levensstijlen doorsijpelt in sociale media, tv en tijdschriften, zullen mensen blijven streven naar sociale stijging,” legt Hoffman uit. En een van de gemakkelijkste manieren om dit te doen is door met geld en status te trouwen, zegt Jeney,

Het is 2021 en mensen bespreken opnieuw de voordelen van het trouwen met iemand die hoger op de sociale ladder staat,” zegt Hoffman. “De recente discussies over hypergamie zijn weer opgebloeid vanwege actuele problemen met betrekking tot kapitalisme, de kosten van levensonderhoud en financiële problemen.”

Wie kan zich in een hypergamische relatie bevinden?

Het is belangrijk om te weten dat hypergamische relaties niet alleen voorkomen in cis man/cis vrouw-partnerschappen, zegt Jeney. Sterker nog, Howard zegt dat het veel voorkomt in bijna elke gemeenschap.

Is hypergamie “verkeerd”?

Hoewel mensen die openlijk hypergamisch zijn soms “goudzoekers” worden genoemd, is de waarheid dat het concept van actief op zoek zijn naar een krachtige en veilige partner min of meer in ons genetische materiaal verankerd zit. “Veel mensen beweren dat hypergamie geen keuze is, maar evolutionair bepaald,” zegt Howard. “Er zijn rapporten dat sommige mensen anderen verlangen die het meest vindingrijk en machtig zijn, degenen die niet alleen financiële maar ook sociale invloed hebben.”

En nu, met sociale media, is het idee om sociale invloed en financiële stabiliteit te zoeken via een partner gemakkelijker en bereikbaarder dan ooit. Bekende personen vertegenwoordigen een ander soort valuta die voor veel mensen onbetaalbaar is,” zegt Howard. “Zoveel mensen willen bij iemand zijn die door velen wordt gevolgd en begeerd, en als die persoon ook nog rijk is, is dat nog beter.”

Maar voordat je denkt dat hypergamie onvermijdelijk is, weet dat je hier niet in mee hoeft te gaan, zelfs als het tot op zekere hoogte in ons zit. Dus hoewel het niet *verkeerd* is, betekent dat nog niet dat het voor iedereen geschikt is. Het komt erop neer dat je moet doen wat goed is voor jou, zowel ethisch als emotioneel.

Is hypergamie een gezonde relatiestijl?

“Het zoeken naar een partner met als enig doel financieel en/of sociaal voordeel kan een ongezond proces worden dat manipulatie, bedrog en algemene ontevredenheid met zich meebrengt.”

Naast dat er mogelijk een onevenwichtige machtsdynamiek is in een hypergamische relatie, kunnen ook zaken als een gebrek aan intimiteit of begrip een rol spelen, zegt Jeney. Omdat de persoon die hypogamie beoefent (degene in de relatie die “lager trouwt”) kan het gevoel hebben dat hij/zij de ultieme controle heeft in de relatie, wat kan leiden tot een ongezonde en ongelijke verdeling van de verantwoordelijkheid in de relatie.

Howard zegt volgens The Wiley Blackwell Encyclopedia of Family Studies dat “hypogamie voornamelijk wordt beoefend door mannen om controle te behouden.” Voor dit soort relaties zijn communicatie, grenzen en duidelijke verwachtingen nog belangrijker dan ooit om dingen gezond en respectvol tussen de partners te houden.

Waarom zouden we om hypergamie geven?

Omdat het eigenlijk een grote rol speelt in de structuur van de samenleving, niet alleen in het verleden, maar ook voor de toekomst. Terwijl sommige mensen hypergamie zien als een slimme en/of noodzakelijke zet, denken anderen dat het schadelijk kan zijn voor de empowerment van vrouwen. Vooral omdat het sommige mensen ervan kan overtuigen dat hun waarde alleen wordt bepaald door met wie ze trouwen.

Dat gezegd hebbende, als je uit financiële onzekerheid komt, wordt hypergamie niet alleen aangemoedigd, maar kan het soms ook de enige optie lijken om een andere economische status te bereiken, legt Hoffman uit. En zelfs als je financieel stabiel bent, concludeerde een onderzoek uit 2016 van de Universiteit van British Columbia dat hoewel vrouwen meer universitaire diploma’s behalen dan mannen, ze nog steeds 93 procent meer kans hebben om “hogerop te trouwen” financieel gezien.

Of je nu voor of tegen de praktijk bent, hypergamische relaties zullen voorlopig niet verdwijnen. “Hypergamie is iets dat altijd zal worden beoefend in een cultuur waarin geld en macht worden verheerlijkt,” merkt Hoffman op. “Het huwelijk is nog steeds in zekere mate een uitwisseling van waarden. Een hypergamisch persoon kan jeugd of schoonheid boven sociale status waarderen, terwijl een hypergaam persoon andere factoren van compatibiliteit in een relatie over het hoofd zou zien als iemand hen kan helpen hun financiële of sociale situatie te verbeteren.”

Waar moet ik op letten voordat ik een hypergamische relatie aanga?

Als je overweegt om een hypergamisch of hypogamisch huwelijk of relatie aan te gaan, zegt Hoffman dat het essentieel is om na te denken over je prioriteiten. “Hypergamie is niet verkeerd, maar ik denk dat het belangrijk is dat alle daters bepalen wat echt belangrijk voor hen is in een partnerschap en uitvinden of geld of macht waarde heeft voor hen boven andere belangrijke eigenschappen van hun ideale partner,” legt ze uit.

“Naarmate de genderrollen veranderen en het speelveld in het daten gelijk wordt, is het belangrijk om de waarden van vorige generaties in twijfel te trekken en te kijken of gemeenschappelijke overtuigingen over wat iemand tot een ‘waardevolle’ partner maakt, dezelfde dingen zijn die er vroeger toe deden.”

Net als bij de meeste relaties zullen er compromissen moeten worden gesloten in een hypergamische relatie, en alleen jij kunt beslissen wat het beste voor jou is. Howard zegt dat om dit soort relaties te laten werken, het het beste is om eerlijk te zijn over wat je zoekt.

“Trouwen voor geld is geen nieuw concept, echter het huwen met iemand voor financiële stabiliteit werkt vaak het beste wanneer beide personen zich bewust zijn van en instemmen met hun betrokkenheid.”

Of je nu op zoek bent naar een koninklijke liefde of gewoon echte liefde, de experts zijn het eens: de sleutel tot een sterke relatie is communicatie.

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found

Uit Dezelfde Categorie

Hoe Body Dysmorphia Te Overwinnen

7 augustus 2023990 views13 min leestijd

Wat is FOMO?

28 oktober 202477 views15 min leestijd

De Wetenschap achter Geluk volgens het Stoïcisme

21 maart 2024186 views8 min leestijd

Wat Is Het Verschil Tussen Codependentie En Empathie?

22 december 2023264 views5 min leestijd

Wat Maakt De Sigma Man Anders Dan Andere Mannen

7 februari 20237772 views6 min leestijd
Image Not Found

Persoonlijkheidstesten

De Stress test
zelfliefde
Vorm Voorkeur Test
Emotionele Intelligentie Test
Image Not Found

Hoogst gewaardeerd