Er wordt tegenwoordig veel over vlees gesproken.
En soms heel negatief.. denk maar aan:
- Varkenspest
- Dioxinekip
- BSE-koeien
Als je een 60+ bent, dan kun je je nog wel herinneren dat je vroeger als kind alleen op zondag een stukje vlees kreeg. (ik zeg stukje: “want vader…..”) Op woensdag kreeg je dan een balletje gehakt. Je vond het heel gewoon om de rest van de week aardappelen en groenten met jus te eten. Door de welvaart zijn wij ook meer vlees gaan eten. Maar is dat vele vlees nu wel zo goed voor ons (steeds ouder wordende) lichaam?
De wetenschap is het er nu wel over eens, dat veel vlees niet goed voor ons lichaam is. Omdat er tegenwoordig een groeiende belangstelling is voor gezondheid en milieu zijn veel mensen wat kritischer geworden wat betreft het eten van vlees. Denk maar eens aan de bio-industrie en het gebruik van hormonen in vlees. Het is daarom verstandig je eigen vleesgebruik onder de loep te nemen.
Het staat vast dat vegetariërs over het algemeen gezonder zijn dan grote vleeseters. Vooral als je een 60+ bent, kan veel vlees aderverkalking veroorzaken. Ook urinezuur ophopingen kunnen ontstaan, wat weer slecht is voor je gewrichten.
Enkele tips:
- Niet meer dan 1 keer per week rood vlees (rosbief, biefstuk et cetera.)
- Geen vet varkensvlees (mager en altijd goed doorbakken)
Ook kip is niet altijd veilig, veel kippen zijn besmet met Salmonella, wat niet te zien is.
Wil je kip eten! Eet smakelijk en denk eraan: alles heel goed verhitten, want voor je het weet zegt Salmonella: ” Kip ik heb je”.
Je hoeft geen vegetariër te worden, maar voor je gezondheid is het beter om af en toe een dag geen vlees te eten. Neem die dag meer groenten en fruit, want daar zitten stoffen in die een ontzurende werking hebben. Vooral tomaten hebben die eigenschappen. Laat je door dit alles niet afschrikken. Geniet van je malse biefstuk of varkenshaas. MAAR: Niet te vaak en dan wel van goede kwaliteit!
Nu denk je bij jezelf: “ik wil mijn stukje vlees niet missen!” Als je meer over vlees wilt weten, dan raden wij je het boek van: Prof. dr. J.G. Defares: “U kunt langer blijven leven” (uitgever: Strengholt.)
Is het eten van veel vlees echt zo slecht voor onze gezondheid?
Vleesproductie kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan de uitstoot van broeikasgassen en het verlies aan biodiversiteit. De productie van vlees, in het bijzonder rundvlees en varkensvlees, is een belangrijke bron van methaan emissies, die een krachtiger broeikasgas zijn dan koolstofdioxide.
De productie van vlees en zuivel is ook een belangrijke bron van ammoniakemissies, die bijdragen aan luchtverontreiniging en het verlies aan biodiversiteit. Bovendien kan de veehouderij leiden tot het ontbossen van bossen en de uitbreiding van landbouwgrond, wat kan leiden tot het verlies aan biodiversiteit en de uitstoot van koolstofdioxide.
Het verminderen van de consumptie van vlees kan dus bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het behoud van biodiversiteit. Er zijn ook duurzamere manieren om vlees te produceren, zoals het gebruik van diervriendelijke praktijken en het verminderen van het gebruik van antibiotica in de veehouderij, die kunnen bijdragen aan een meer duurzame vleesproductie.
Conclusie:
Uit dit artikel blijkt dat het eten van veel vlees niet goed is voor onze gezondheid, vooral op oudere leeftijd. Het kan leiden tot aderverkalking en ophoping van urinezuur, wat slecht is voor de gewrichten. Het is daarom belangrijk om af en toe een dag geen vlees te eten en de inname van rood en vet varkensvlees te beperken. Bovendien is het verstandig om op te letten dat kip goed verhit is, omdat het risico op besmetting met Salmonella aanwezig is.
Ook lezen:
Veelgestelde Vragen
Waarom is het eten van veel vlees niet goed voor de gezondheid?
Het eten van veel vlees kan leiden tot aderverkalking en ophoping van urinezuur, wat slecht is voor de gewrichten. Bovendien kan het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verhogen.
Wat is een goede manier om het vleesgebruik te beperken?
Een goede manier om het vleesgebruik te beperken is door af en toe een dag geen vlees te eten en de inname van rood en vet varkensvlees te beperken. Het is ook verstandig om groenten en fruit te eten, vooral als ze een ontzurende werking hebben.
Wat is het belangrijkste om in gedachten te houden als je kip eet?
Het belangrijkste om in gedachten te houden als je kip eet, is om ervoor te zorgen dat het goed verhit is om het risico op besmetting met Salmonella te verminderen.
Hoe draagt de productie van vlees bij aan milieuproblemen?
De productie van vlees draagt bij aan de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan en koolstofdioxide, luchtverontreiniging door ammoniakemissies en verlies van biodiversiteit door ontbossing voor landbouwgrond.
Zijn er duurzame manieren om vlees te produceren?
Ja, er zijn duurzamere manieren om vlees te produceren, zoals het gebruik van diervriendelijke praktijken en het verminderen van het gebruik van antibiotica in de veehouderij, wat kan bijdragen aan een meer duurzame vleesproductie.
Like ons op Facebook om meer artikelen zoals deze in je feed te zien verschijnen die je anders zou missen.