E-nummers

Uitgebreide lijst van E-nummers vanaf E100


1360 keer gelezen sinds
25
minuten leestijd
25
minuten leestijd
1360 keer gelezen sinds

5
(2)

Niet alle e-nummers zijn slecht, er zijn ook natuurlijke e-nummers

E-nummers zijn additieven die door de Europese Unie zijn goedgekeurd om de eigenschappen van levensmiddelen te veranderen.

Deze additieven worden door de Europese Unie als veilig beschouwd. Dit kan waar zijn bij zeer lage consumptieniveaus, maar wat als iemand van nature gevoelig is?

Of wat gebeurt er als iemand veel producten consumeert en de maximumnormen overschrijdt? Wat doen E-nummers als ze met elkaar gecombineerd worden?

Vermoedelijk niet veel goeds. Onze smaak liegt niet en in de meeste gevallen smaakt vers beter, kies daarom voedsel zonder toevoegingen van schadelijke e-nummers.

Niet alle e-nummers zijn slecht, er zijn ook natuurlijke e-nummers en die kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld, E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken.De 25 meest belangrijke E-nummers die volledig veilig zijn voor onze gezondheid

Het ene e-ingrediënt is het andere niet en daarom volgt hieronder een handig overzicht. Groen betekent dat het praktisch onschadelijk is voor het menselijk lichaam, oranje kan in zeer geringe mate geconsumeerd worden en rood moet echt vermeden worden. De lijst is erg kritisch, dus bij de geringste twijfel hebben we het als oranje of rood ingedeeld. De 25 meest belangrijke E-nummers die een mogelijk gevaar vormen voor onze gezondheid

E100-199: Kleurstoffen

Kleurstoffen worden gebruikt om producten te kleuren of de kleuren ervan te versterken.

HerkomstDoelE-nummerNaamOpmerkingen
Extractie uit geelwortel (Curcuma longa)Gele kleurstofE100Curcumine 
Verschillende soorten gistenGele kleurstofE101RiboflavineAndere naam: vitamine B2
SynthetischGele kleurstofE102TartrazineDe ADI is tot 7,5 mg/kg lichaamsgewicht. Kan overgevoeligheidsreacties geven bij een kleine groep mensen.
Wortel van de alkanet (Alkanna tinctoria)Gele kleurstofE103AlkannineSinds 1984 verboden
SynthetischGele kleurstofE104Chinolinegeel 
Verschillende soorten gistenGele kleurstofE106natriumriboflavine-5′-fosfaat 
SynthetischGele kleurstofE107Geel 2G 
SynthetischGele kleurstofE110Zonnegeel FCF 
Een schildluizensoortRode kleurstofE120Cochenille 
 Rode kleurstofE121Citrusrood 2Carcinogeen, wordt in de EU niet meer toegelaten
SynthetischRode kleurstofE122Karmozijnrood 
SynthetischRode kleurstofE123Amaranth 
SynthetischRode kleurstofE124Cochenillerood A 
  E125Ponceau SX 
SynthetischRode kleurstofE127Erythrosine 
SynthetischRode kleurstofE128Rood 2G 
SynthetischRode kleurstofE129Allura rood 
SynthetischBlauwe kleurstofE131Patentblauw V 
SynthetischBlauwe kleurstofE132Indigotine 
SynthetischBlauwe kleurstofE133Briljantblauw FCF 
Natuurlijke kleurstof, bladgroenDonkergroene kleurstofE140Chlorofyl 
Semi-synthetischeDonkergroene kleurstofE141Chlorofyl koper complexen 
SynthetischGroene kleurstofE142Briljantzuurgroen BS 
 Groene kleurstofE143Fast Green FCF 
Gebrande suikerBruine kleurstofE150aKaramelkleurstofMogelijk kankerverwekkend in grote hoeveelheden (bron).
Gebrande suikerBruine kleurstofE150bAlkali-sulfietkaramelMogelijk kankerverwekkend in grote hoeveelheden (bron).
Gebrande suikerBruine kleurstofE150cAmmoniakkaramelMogelijk kankerverwekkend in grote hoeveelheden (bron). Kan darmklachten geven.
Gebrande suikerBruine kleurstofE150dSulfiet-ammoniakkaramelMogelijk kankerverwekkend in grote hoeveelheden (bron). Kan darmklachten geven.
SynthetischZwarte kleurstofE151Briljantzwart BN 
Semi-natuurlijke kleurstofZwarte kleurstofE153Koolstof 
SynthetischBruine kleurstofE154Bruin FK 
SynthetischBruine kleurstofE155Chocoladebruin HT 
Diverse plantaardige bronnen/synthetischOranje/gele kleurstofE160aCaroteen 
De tropische anattoboom (Bixa orellana)Oranje/gele kleurstofE160bAnnatto 
Paprika’sOranje-rode kleurstofE160cPaprika extract 
TomatenRode kleurstofE160dLycopeenIndien genetisch gemodificeerd oranje, anders groen.
Synthetisch uit ß-caroteenOranje kleurstofE160eBeta-apo-8′-carotenal 
Synthetisch uit ß-caroteenOranje kleurstofE160fEthylester van beta-apo-8′-caroteenzuur 
Verschillende plantaardige bronnen of synthetischGele, oranje tot rode kleurstoffenE161Xanthophyllen 
Natuurlijk uit boterbloemGele kleurstofE161aFlavoxanthineVerboden in Zwitserland.
NatuurlijkGele kleurstofE161bLuteïne 
NatuurlijkGele kleurstofE161cKryptoxanthineVerboden in Zwitserland.
Natuurlijk uit rozen of rozenbottelOranjerode kleurstofE161dRubixanthineCarotenoïde.
Natuurlijk uit viooltjesOranje kleurstofE161eVioloxanthineCarotenoïde.
Natuurlijk uit TaxusPaarse kleurstofE161fRodhoxanthineCarotenoïde.
Meestal synthetisch, soms natuurlijkGele kleurstofE161gCanthaxanthineCarotenoïde. Wordt toegevoegd aan kippenvoer om eidooiers geler te maken.
Meestal synthetisch, soms natuurlijkGele kleurstofE161hCanthaxanthineCarotenoïde. Wordt toegevoegd aan kippenvoer om eidooiers geler te maken.
Meestal synthetisch, soms natuurlijkOranje kleurstofE161iCitranaxanthineCarotenoïde. De synthetische variant wordt vaak aan kippenvoer toegevoegd.
Meestal synthetisch, soms natuurlijk uit algenAstaxanthineE161jAstaxanthineCarotenoïde. Als additief vaak synthetisch. Gebruikt om zalm roze te kleuren.
Rode bietenRood/paarse kleurstofE162Bietenrood 
Rode kool en andere plantenRode, paarse of blauwe kleurstoffenE163Anthocyaninen 
Mineraal, kalkWitte kleurstofE170Calcium carbonaat 
MineraalWitte kleurstofE171Titanium dioxide 
Ertsen of mineralenzwarte, rode, oranje of bruine kleurstofE172IJzeroxiden 
BauxietertsMetaalkleurige kleurstofE173Aluminium 
ZilverertsenMetaalkleurige kleurstofE174Zilver 
Verschillende ertsenMetaalkleurige kleurstofE175Goud 
Synthetische uit aminonaftolcarbonzuurRode kleurstofE180Rubis pigment 
Diverse planten, oa de eikGeelwit tot bruin poederE181Looizuur 
  E182Orchil, orceine (lakmoes) 

E200-299: Conserveermiddelen / Voedingszuren

Conserveermiddelen hebben als nut de producten langer houdbaar te maken. Voedingszuren Hebben als doel de pH te veranderen waardoor het product langer houdbaar kan worden, maar ook om de kleur te behouden.

HerkomstDoelE-nummerNaamOpmerkingen
LijsterbesConserveermiddel tegen schimmels en gistenE200SorbinezuurKan huidirritatie veroorzaken.
LijsterbesConserveermiddelE201NatriumsorbaatVergelijkbaar met E200
LijsterbesConserveermiddelE202KaliumsorbaatVergelijkbaar met E200
LijsterbesConserveermiddelE203Calcium sorbaatVergelijkbaar met E200
SynthetischConserveermiddel tegen schimmels en bacteriënE210Benzoezuur 
SynthetischConserveermiddel tegen gisten en bacteriënE211Natriumbenzoaat 
SynthetischConserveermiddel tegen gisten en bacteriënE212Kaliumbenzoaat 
SynthetischConserveermiddel tegen gisten en bacteriënE213Calciumbenzoaat 
SynthetischConserveermiddel tegen gisten, schimmels, bacteriënE214Ethyl 4-hydroxibenzoaat 
SynthetischConserveermiddel tegen gisten, schimmels, bacteriënE215Ethyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout 
SynthetischConserveermiddel tegen gisten, schimmels, bacteriënE216Propyl 4-hydroxibenzoaat 
SynthetischConserveermiddel tegen gisten, schimmels, bacteriënE217Propyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout 
SynthetischConserveermiddel tegen gisten en schimmelsE218Methyl 4-hydroxibenzoaat 
SynthetischConserveermiddel tegen gisten en schimmelsE219Methyl 4-hydroxibenzoaat natriumzout 
Natuurlijk voorkomend gasConserveermiddel, bleekmiddel, deegverbeteraarE220Zwaveldioxide 
SynthetischTegen micro-organismen, Antioxidant, deegverbeterenE221Natriumsulfiet 
SynthetischConserveermiddel, Antioxidant, bleekmiddelE222Natriumbisulfiet 
SynthetischConserveermiddel, Antioxidant, bleekmiddelE223Natriummetabisulfiet 
SynthetischConserveermiddel tegen micro-organismenE224Kaliummetabisulfiet 
SynthetischConserveermiddelE225Kaliumsulfiet 
SynthetischConserveermiddelE226Calciumsulfiet 
SynthetischConserveermiddelE227Calciumbisulfiet 
SynthetischConserveermiddel tegen micro-organismenE228Kaliumbisulfiet 
SynthetischConserveermiddel tegen schimmelsE230Biphenyl 
SynthetischConserveermiddel tegen schimmels en bacteriënE2312-Hydroxibiphenyl 
SynthetischConserveermiddel tegen schimmelsE232Natrium-ortho-fenylfenolaat 
SynthetischConserveermiddel tegen schimmelsE233Thiabendazol 
Geproduceerd door Lactococcus lactisConserveermiddel tegen schimmels en bacteriënE234Nisine 
Geproduceerd door de schimmel StreptomycesConserveermiddel, vooral tegen schimmelsE235Pimaricine 
Natuurlijk voorkomendConserveermiddel tegen bacteriën, smaakversterkerE236Mierenzuur 
SynthetischConserveermiddel tegen bacteriënE237Natriumformiaat 
SynthetischConserveermiddel tegen bacteriënE238Calciumformiaat 
SynthetischConserveermiddel tegen schimmelsE239Hexamine 
SynthetischOntsmettingsmiddel tegen bacteriënE240Formaldehyde 
SynthetischSteriliseren van koude frisdrankenE242Dimethyldicarbonaat 
NatuurlijkTegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vleesE249Kaliumnitriet 
NatuurlijkTegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vleesE250Natriumnitriet 
NatuurlijkTegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring van vleesE251Natriumnitraat 
NatuurlijkTegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vleesE252Kaliumnitraat 
NatuurlijkTegen bacteriën, smaakstofE260Azijnzuur 
SynthetischVoorkomt verkleuring van voedingswarenE261Natriumacetaat 
SynthetischConserveermiddel tegen schimmels en bacteriënE262Natriumdiacetaat 
SynthetischConserveermiddel tegen bacteriën, stabilisatorE263Calciumacetaat 
SynthetischConserveermiddel tegen bacteriën, stabilisatorE264Ammoniumacetaat 
NatuurlijkConserveermiddel tegen gisten, smaakstofE270Melkzuur 
SynthetischConserveermiddel tegen enkele soorten schimmelsE280Propionzuur 
SynthetischConserveermiddel tegen 3 soorten schimmelsE281Natrium propionaat 
SynthetischConserveermiddel tegen 3 soorten schimmelsE282Calcium propionaat 
SynthetischConserveermiddel tegen schimmelsE283Kalium propionaat 
SynthetischConserveermiddelE284Boorzuur 
SynthetischConserveermiddelE285Natriumtetraboraat 
Natuurlijk voorkomend gasConserveermiddel, koelmiddel, “prik” in limonadeE290Koolzuurgas 
Synthetisch/natuurlijkVoedingszuurE296AppelzuurKan GM zijn
SynthetischVoedingszuurE297Fumaarzuur 

E300-399: Antioxidanten

Antioxidanten zorgen ervoor dat producten langer houdbaar worden door de weerbaarheid tegen zuurstof te vergroten.

HerkomstDoelE-NummernaamOpmerkingen
Natuurlijk voorkomendVitamine, Antioxidant, voorkomt bruinkleuringE300Ascorbinezuur 
Synthetisch uit ascorbinezuur en keukenzoutVitamine, Antioxidant, voorkomt bruinkleuringE301Natriumascorbaat 
Synthetisch uit ascorbinezuur en calciumAntioxidant, stabilisator en als vitamine CE302Calciumascorbaat 
SynthetischAntioxidant tegen het ranzig worden van vettenE304Ascorbyl-palmitaat 
NatuurlijkVitamine en AntioxidantE306Tocoferol-extracten 
Natuurlijk of synthetischVitamine en AntioxidantE307alpha-tocopherol 
Natuurlijk of synthetischVitamine en AntioxidantE308gamma-tocopherol 
Natuurlijk of synthetischVitamine en AntioxidantE309delta-tocopherol 
SynthetischAntioxidantE310Propylgallaat 
SynthetischAntioxidantE311Octylgallaat 
SynthetischAntioxidantE312Dodecylgallaat 
SynthetischAntioxidantE315ErythorbinezuurSynthetische vitamine C met slechts 1/20 van de werkzaamheid
SynthetischAntioxidantE316NatriumerythorbaatSynthetische vitamine C met slechts 1/20 van de werkzaamheid
SynthetischAntioxidantE319ButylhydrochinonToegepast in in oliën en vetten.
SynthetischAntioxidantE320BHA – Butylhydroxianisool 
SynthetischAntioxidantE321BHT – ButylhydroxitolueenHormoonverstorende effecten vastgesteld.
NatuurlijkAntioxidant, emulgator of anti-schuimmiddelE322LecithineWordt vaak uit soja gewonnen dmv hexaan
SynthetischVochtbinderE325Natriumlactaat 
SynthetischZout van melkzuurE326Kaliumlactaat 
SynthetischZout van melkzuurE327Calciumlactaat 
 Natuurlijk zuurE330Citroenzuur 
 Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)E331aNatriumwatrestofcitraat 
 Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)E331bDinatriumcitraat 
 Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)E331cTrinatriumcitraat 
 Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)E332aKaliumdiwaterstofcitraat 
 Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)E332bTrikaliumcitraat 
 Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)E333aCalciumwaterstofcitraat 
 Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)E333bDi-calciumcitraat 
 Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)E333cCalciumcitraat 
 Natuurlijk zuurE334Wijnsteenzuur 
 Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)E335aNatriumwaterstoftartraat 
 Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)E335bDinatriumtartraat 
 Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)E336aKaliumwaterstoftartraat 
 Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)E336bKaliumtartraat 
 Semi-synthetisch zout van wijnsteenzuur (E334)E337Natriumkaliumtartraat 
 Natuurlijk zuur, synthetisch bereidE338Fosforzuur 
 Zout van fosforzuur (E338)E339aNatriumdiwaterstoffosfaat 
 Zout van fosforzuur (E338)E339bDinatriumwaterstoffosfaat 
 Zout van fosforzuur (E338)E339cTrinatriumfosfaat 
 Zout van fosforzuur (E338)E340aKaliumdiwaterstoffosfaat 
 Zout van fosforzuur (E338)E340bDikaliumwaterstoffosfaat 
 Zout van fosforzuur (E338)E340cTrikaliumfosfaat 
 Zout van fosforzuur (E338)E341aMonocalciumfosfaat 
 Zout van fosforzuur (E338)E341bCalciumwaterstoffosfaat 
 Zout van fosforzuur (E338)E341cTricalciumdifosfaat 
 Zout van fosforzuur (E338)E343Magnesiumfosfaat 
 Zout van appelzuurE350Natriummalaat en natriumwaterstofmalaat 
 Zout van appelzuurE351Kaliummalaat en Kaliumwaterstofmalaat 
 Zout van appelzuurE352Calciummalaat en Calciumwaterstofmalaat 
 Natuurlijk zuurE353Metawijnsteenzuur 
 Zout van wijnsteenzuur (E334)E354Calciumtartraat 
 Natuurlijk zuurE355Adipinezuur 
 Natuurlijk zuurE363Barnsteenzuur 
 Synthetisch zuurE3701,4-Heptonolacton 
 Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)E380Triammoniumcitraat 
 Synthetisch zout van citroenzuur (E330)E381Ammoniumijzercitraat 
 synthetisch zoutE385Calcium EDTA 

E400-499: Emulgatoren

Emulgatoren veranderen de textuur van een product en zorgen ervoor dat twee oorspronkelijk niet met elkaar te mengen stoffen toch gemengd kunnen worden.

HerkomstDoelE-nummerNaam
 VerdikkingsmiddelE400Alginezuur
 Zout van Alginezuur (E400)E401Natriumalginaat
 Zout van Alginezuur (E400)E402Kaliumalginaat
 Zout van Alginezuur (E400)E403Ammoniumalginaat
 Zout van Alginezuur (E400)E404Calciumalginaat
 Ester van Alginezuur (E400)E405Propyleenglycolalginaat
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE406Agar-Agar
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE407Carrageen
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE408Furcelleran
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE410Johannesbroodpitmeel
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE412Gurapitmeel
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE413Tragacanth
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE414Arabische Gom
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE415Xanthaangom
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE416Karayagom
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE417Taragom
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE418Gellangom
 Natuurlijke suikeralcoholE420Sorbitol
 Natuurlijke suikeralcoholE421Mannitol
 Natuurlijk alcoholE422Glycerol
VetzurenSynthetische emulgatorE430Polyoxyethyleen(8)stearaat
VetzurenSynthetische emulgatorE431Polyoxyethyleen(40)stearaat
VetzurenSynthetische emulgatorE432Tween 20
VetzurenSynthetische emulgatorE433Polysorbaat 80
VetzurenSynthetische emulgatorE434Tween 40
VetzurenSynthetische emulgatorE435Tween 60
VetzurenSynthetische emulgatorE436Tween 65
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE440aPectine
SynthetischBereid uit pectineE440bGeamineerde pectine
NatuurlijkVerdikkingsmiddelE441Gelatine
SynthetischSynthetische emulgatorenE442Ammoniumfosfatiden
SynthetischStabilisatorE445Clycerolester
SynthetischZoutE450aDinatriumdiwaterstofdifosfaat
SynthetischZoutE450aTrinatriumdifosfaat
SynthetischZoutE450aTetranatriumdifosfaat
SynthetischZoutE450aTetrakaliumdifosfaat
SynthetischZoutE450bPentanatriumtrifosfaat
SynthetischZoutE450bPentakaliumtrifosfaat
SynthetischZoutE450cNatriumpolyfosfaat
SynthetischZoutE450cKaliumpolyfosfaat
 Synthetische stabilisatorenE452, E452I-E452ivPolyfosfaten
 Natuurlijk polymeer, houtstofE460Microkristallijn Cellulose
 Natuurlijk polymeer, houtstofE460Cellulose
 Bereid uit cellulose (E460)E461Methylcellulose
 Bereid uit cellulose (E460)E463Hydroxypropylcellulose
 Bereid uit cellulose (E460)E464Hydroxypropylmethylcellulose
 Bereid uit cellulose (E460)E465Methylethylcellulose
 Bereid uit cellulose (E460)E466Natriumcarboxymethylcellulose
VetzurenZouten van vettenE470Vetzuurzouten
VetzurenSoort vetE471Mono- en diglyceriden van vetzuren
VetzurenSynthetische emulgatorenE472aMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur
VetzurenSynthetische emulgatorenE472bMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur
VetzurenSynthetische emulgatorenE472cMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur
VetzurenSynthetische emulgatorenE472dMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur
VetzurenSynthetische emulgatorenE472eMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurderivaten
VetzurenSynthetische emulgatorenE472fMono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijn- en wijnsteenzuur
VetzurenSynthetische emulgatorenE473Suiker-esters
Combinatie van suiker met vetzuren.Synthetische emulgatorenE474Suikerglyceriden
Mengsel van melkzuur en stearinezuurSynthetische emulgatorenE481/482Natrium/Calcium-stearoyllactylaat
Mengsel van wijnsteenzuur en stearinezuurSynthetische emulgatorenE483Stearyltartraat
Mengsel van citroenzuur en stearinezuurSynthetische emulgatorenE484Stearylcitraat
VetzurenSynthetische emulgatorenE491-495Verbindingen van sorbitol (een plantaardige stof) met diverse vetzuren

E500-599: Diverse additieven

Zuurteregelaars, anti-klontenmiddelen en rijsmiddelen regelen dat de ph niet te hoog is of houdt de klontering tegen, of zorgt ervoor dat brood sneller rijst.

DoelE-nummerNaamOpmerkingen
baseE500Natriumcarbonaat 
baseE500aNatriumwaterstofcarbonaat 
baseE501Kaliumcarbonaat 
baseE503Ammoniumcarbonaat 
base, anti-klontermiddelE504Magnesiumcarbonaat 
bron van ijzerE505IJzercarbonaat 
Natuurlijk zuurE507Zoutzuur 
zoutE508Kaliumchloride 
metaalionen binderE509Calciumchloride 
smaakstof, deegverbeteraarE510Ammoniumchloride 
verstevigingsmiddelE511Magnesiumchloride 
ZuurE513Zwavelzuur 
zuurE514Natriumsulfaat 
zoutvervangerE515Kaliumsulfaat 
verstevigingsmiddelE516Calciumsulfaat 
magnesium bronE518Magnesiumsulfaat 
verstevigingsmiddelE520Aluminiumsulfaat 
verstevigingsmiddelE521Aluminiumnatriumsulfaat 
rijsmiddelE523Aluminiumammoniumsulfaat 
baseE524Natriumhydroxide 
baseE525Kaliumhydroxide 
baseE526Calciumhydroxide 
baseE527Ammonia 
baseE528Magnesiumhydroxide 
baseE529Calciumoxide 
base, anti-klontermiddelE530Magnesiumoxide 
anti-klontermiddelE535Natriumferrocyanide 
anti-klontermiddelE536Kaliumferrocyanide 
anti-klontermiddelE537Ferrohexacyanomanganaat 
rijsmiddelE540Dicalciumdifosfaat 
rijsmiddelE541Zuur natriumaluminiumfosfaat 
smeltzoutE541Basisch natriumaluminiumfosfaat 
anti-klontermiddelE542Beendermeel 
StabilisatorE543Natriumcalciumpolyfosfaat 
EmulgatorE544Calciumpolyfosfaat 
EmulgatorE545Ammoniumpolyfosfaten 
emulgatorE546Dimagnesiumdifosfaat 
anti-klontermiddelE550Natriumsilicaat 
anti-klontermiddelE551Siliciumdioxide 
anti-klontermiddelE552Calciumsilicaat 
anti-klontermiddelE553aMagnesiumsilicaat 
anti-klontermiddelE553bTalk 
anti-klontermiddelE554Natriumaluminiumsilicaat 
anti-klontermiddelE555Kaliumaluminiumsilicaat 
anti-klontermiddelE556Aluminiumcalciumsilicaat 
anti-klontermiddelE557Zinksilicaat 
anti-klontermiddelE558Bentoniet 
anti-klontermiddelE559Kaolien 
anti-klontermiddelE570Stearinezuur 
anti-klontermiddelE571Ammoniumstearaat 
anti-klontermiddelE572Magnesiumstearaat 
anti-klontermiddelE573Aluminiumstearaat 
metaalionen-binderE574Gluconzuur 
metaalionen-binderE575Glucono-delta-lacton 
metaalionen-binderE576Natriumgluconaat 
metaalionen-binderE577Kaliumgluconaat 
zuurteregelaarE578Calciumgluconaat 
ijzerbronE579IJzer gluconaat 
StabilisatorE585IJzer lactaat 

E600-699: Smaakversterkers

Smaakversterkers zorgen dat de smaak van een product sterker wordt of voegen een smaak toe.

HerkomstDoelE-nummerNaamOpmerkingen
SynthetischNatuurlijk aminozuur, smaakversterkerE620L-glutaminezuurSommige mensen kunnen er overgevoelig voor zijn (zie E621). Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
SynthetischNatuurlijk aminozuur, smaakversterkerE621NatriumglutamaatKan bij overgevoeligheid persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit veroorzaken. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
SynthetischNatuurlijk aminozuur smaakversterkerE622KaliumglutamaatVergelijkbaar met E621
SynthetischNatuurlijk aminozuur smaakversterkerE623CalciumglutamaatVergelijkbaar met E621
SynthetischNatuurlijk aminozuur smaakversterkerE624AmmoniumglutamaatVergelijkbaar met E621
SynthetischNatuurlijk aminozuur smaakversterkerE625MagnesiumglutamaatVergelijkbaar met E621, maar kan soms ook een kalmerende werking hebben
NatuurlijkSmaakversterkerE626GuanylzuurKan bij overgevoeligheid astmatische reacties of oedeemvorming veroorzaken. Verdacht van het veroorzaken van hyperactiviteit bij kinderen. Mag niet in babyvoeding (jonger dan 3 maanden) worden gebruikt.
NatuurlijkSmaakversterkerE627NatriumguanylaatVergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
NatuurlijkSmaakversterkerE628KaliumguanylaatVergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
NatuurlijkSmaakversterkerE629CalciumguanylaatVergelijkbaar met E626. Vooral gewonnen uit gist
NatuurlijkSmaakversterkerE630InosinezuurVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE631NatriuminosinaatVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE632KaliuminosinaatVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE633CalciuminosinaatVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE635Natrium-5′-ribonucleotideVooral gewonnen uit vlees en sardines.
NatuurlijkSmaakversterkerE636MaltolNormaal gewonnen uit mout
NatuurlijkSmaakversterkerE637Ethylmaltol 
  E640GlycineWordt gemaakt uit gelatine, dus uit botten
SynthetischSmaakversterkerE650Zinkacetaat 

E700-799: Conserveermiddelen

HerkomstDoelE-nummerNaamOpmerkingen
De schimmel Streptomyces ambofaciensConserveermiddelE710SpiramycinesEen groep van antibiotica
De schimmel Streptomyces fradiaeConserveermiddelE713TylosineEen groep van antibiotica

E900-999: Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen

Meelverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen van meel. Verpakkingsgassen verlengen de houdbaarheid van een product door ontbreken zuurstof. Op het etiket beter bekend als ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’. Zoetstoffen geven een product een zoete smaak zonder calorieën.

HerkomstDoelE-nummerNaamOpmerkingen
 anti-schuimmiddelE900Dimethylpolysiloxaan 
Gemaakt door bijenNatuurlijk glansmiddelE901Bijenwas 
Uitscheidingsproduct van luizen.Natuurlijk glansmiddelE902Candelillawas 
 Natuurlijk glansmiddelE903Carnaubawas 
 GlansmiddelenE904Shellac 
 Natuurlijk glansmiddelE905Minerale koolwaterstoffen 
 Natuurlijk glansmiddelE906Benzoëgom 
 Natuurlijk glansmiddelE907Paraffinewas 
 Natuurlijk glansmiddelE908Rijstkorrelwas 
 Natuurlijk glansmiddelE912MontaanzuurRisico voor allergieën.
Een vetachtig uitscheidingsproduct van schapen.Natuurlijk glansmiddelE913Lanoline 
SynthetischGlansmiddelE914Polyethyleenwas 
 Natuurlijk aminozuurE915Colofoniumesters 
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren.Natuurlijk aminozuurE920L-cysteïne 
Gewonnen uit eiwitten, vooral uit haren.deegverbeteraarE921L-cystine 
E-NummerdeegverbeteraarE922Kaliumpersulfaat 
E-NummerdeegverbeteraarE923Ammoniumiumpersulfaat 
E-NummerconserveermiddelE924Kaliumbromaat 
E-NummerBleekmiddelE925Chloor 
E-NummerdeegverbeteraarE927Azodicarbonamide 
NatuurlijkStabilisator/DrijfgasE927bCarbamide 
NatuurlijkStabilisator/DrijfgasE938Argon 
NatuurlijkStabilisator/DrijfgasE939Helium 
NatuurlijkStabilisator/DrijfgasE941Stikstof 
NatuurlijkStabilisator/DrijfgasE942Stikstofoxidule 
PetrochemischDrijfgasE943aButaan 
PetrochemischDrijfgasE943bIsobutaan 
PetrochemischDrijfgasE944Propaan 
NatuurlijkDrijfgasE948Zuurstof 
NatuurlijkGasE949Waterstof 
SynthetischZoetstofE950Acesulfam K 
SynthetischZoetstofE951Aspartaam 
SynthetischZoetstofE952Cyclamaat 
SynthetischZoetstofE953IsomaltUit sacharose / via GM gemaakt
NatuurlijkZoetstofE954Saccharine 
SynthetischZoetstofE955SucraloseBekend onder de naam Splenda.
Eiwit uit tropische plant Thaumatococcus danielliiZoetstofE957Thaumatine 
  E959Neohesperidine 
NatuurlijkZoetstofE960SteviaSteviolglycosiden, 300 x zoeter dan suiker
Synthetisch E-NummerZoetstofE961NeotaamTot 13000 keer zoeter dan suiker
Synthetisch E-NummerZoetstofE962Zout van Aspartaam 
Synthetisch E-Nummer E965MaltitolKan van GM-bron zijn
Gemaakt uit (koe)melksuiker E966Lactitol 
SynthetischZoetstofE967Xilitol 
NatuurlijkZoetstofE968Erythritol 
NatuurlijkSchuimverwekkerE999Quillaja 

E1400-1499 : Gemodificeerde zetmelen

HerkomstDoelE-NummerNaamopmerkingen
 verdikkingsmiddelE1400Dextrine 
 verdikkingsmiddelE1401Zuurbehandeld zetmeel 
 verdikkingsmiddelE1402Loogbehandeld zetmeel 
 verdikkingsmiddelE1403Gebleekt zetmeel 
 verdikkingsmiddelE1404Geoxideerd zetmeelKan GM zijn of natuurlijk
 verdikkingsmiddelE1410Monozetmeelfosfaat 
 verdikkingsmiddelE1411Dizetmeelfosfaat 
 verdikkingsmiddelE1412Dizetmeelfosfaat 

Klik op een ster om dit artikel te beoordelen!

Gemiddelde waardering 5 / 5. Stemtelling: 2

Tot nu toe geen stemmen! Ben jij de eerste dit bericht waardeert?

Random Image

Fact checking: Nick Haenen, Spelling en grammatica: Sofie Janssen

Zoeken

Fact checking: Nick Haenen
&
Spelling en grammatica: 
Sofie Janssen

Image Not Found